Zeer grote brand bowlingcentrum Hofstede | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Zeer grote brand bowlingcentrum Hofstede

Rijswijk - Vanmorgen vroeg heeft er een zeer grote brand in bowlingcentrum Hofstede aan het Julialaantje gewoed. Het gehele pand is uitgebrand en kan als verloren worden beschouwd. In het pand was ook een sauna gevestigd.


De brand werd even voor 3 uur vannacht gemeld als een buitenbrand op de Hasebroekstraat in Den Haag, maar al snel bleek dat het bowlingcentrum in brand stond. De brandweer heeft binnen 20 minuten opgeschaald naar "zeer grote brand" om snel extra personeel en materieel ter plaatse te krijgen. De brandweer heeft onder andere 4 hoogwerkers ingezet om het vuur vanaf meerdere kanten te bestrijden.

Hulpdiensten staan klaar bij verzorgingshuis Westhof om dit te kunnen ontruimen, maar vooralsnog is daar geen sprake van. Mede vanwege die mogelijke ontruiming is een GRIP1 situatie afgekondigd. Meetploegen van de brandweer zijn in de omgeving metingen aan het verrichten naar de schadelijke stoffen in de rook. De rook trekt in de richting van Oud Rijswijk en Den Haag Leidschenveen. Ook vanuit Zoetermeer krijgen we meldingen dat de rook daar goed te ruiken is. Met meetploegen is gemeten in hoeverre er schadelijke stoffen vrijkomen.

Update 04:15 uur - Vanwege de hittestraling worden de brandweervoertuigen aan de voorzijde van het pand een stuk naar achteren gezet. De hittestraling aan de achterkant is overigens ook enorm.

Er is twee maal grootschalig watertransport ingezet, omdat de capaciteit van de brandkranen ter plaatse niet toereikend is voor een brand van deze omvang. Een pomp ligt in zwembad 'de Put' en de andere in de sloot aan de Vredenburgweg. Deze pompen voeden de voertuigen aan de voorzijde van het pand (Van Vredenburchweg) en de achterzijde (Sinjeur Semeynsweg). Vanwege de toevoerleidingen is de Huis te Landelaan afgesloten vanaf de Generaal Spoorlaan in de richting van Spoorwijk; de slangen liggen namelijk over de rijbaan.

De brand is 'ingepakt' met 4 redvoertuigen; 2 vanaf de parkeerplaats (voorzijde) en 2 vanaf de Sinjeur Semeynsweg. Ook zijn er diverse waterkanonnen opgesteld.

Update 05:58: Er worden een aantal autospuiten uit het Westland en Midden-Delfland opgeroepen om de collega's in Rijswijk af te komen lossen.

De huidige eigenaren hebben het pand gekocht na een faillisement enige jaren geleden en hebben sindsdien veel geinvesteerd in het complex. Zij zijn dan ook ernstig gedupeerd door de gebeurtenissen.

De politie heeft in de loop van de ochtend een buurtonderzoek ingesteld, in een poging om de oorzaak te achterhalen. Tijdens de brand zelf zijn voor de zekerheid ook de namen van de toeschouwers genoteerd door de politie.

Foto's: René Hendriks, Sonja Ferwerda, Jan Kuijpers, Robin Leltz

w-hofstede005

w-img_0171

w-hofstede044

w-img_0178

w-dsc_1439-1

w-dsc_1428-1

w-img_0203

w-hofstede117

mrf_0524

mrf_0533

w-hofstede246

w-hofstede334

w-hofstede057

w-hofstede362

mrf_0617

w-img_0282