Grote brand op de Pier | Regio15.nl
DutchEnglish

Grote brand op de Pier

pier-DSC_6493t-DSC_6503Den Haag - Op de Pier van Scheveningen heeft vanavond een grote brand gewoed.De brand ontstond rond 23.20 uur en was gelijk uitslaand. De harde wind die op dat moment over de kust waaide, wakkerde de brand fors aan. Geluk bij een ongeluk was dat de windrichting zodanig was dat de vlammen bij de rest van de Pier werden weggeblazen.

Er werden aanvankelijk vijf personeelsleden vermist, doch deze bleken zich in het aldaar gelegen casino te bevinden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen door de brand.

De brandweer schaalde op naar 'grote brand' en tevens werd GRIP1 afgekondigd. De brand werd bestreden door bemanning en voertuigen van onder andere de Haagse kazernes Scheveningen, Archipel, Centrum, Loosduinen en Haagse Hout. De KNRM was voor de veiligheid van de brandweermensen in de wateren rondom de pier aanwezig. Ook werden diverse ambulances uit voorzorg derwaarts gestuurd.

Zover nu bekend heeft de brand gewoed in het rechter gedeelte van de Pier, waar onder andere het 'Schateiland' en de Bungeejump gevestigd zijn. Waardoor de brand ontstaan is, is op dit moment niet te zeggen. Vermoedelijk zal dit gedeelte van de Pier als verloren beschouwd kunnen worden; of de rest van de Pier schade opgelopen heeft, is onduidelijk.

Burgemeester van Aartsen van Den Haag is ook ter plaatse gekomen om de situatie in ogenschouw te nemen.

Overigens is het niet de eerste keer dat er een grote brand woedt op de Pier. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de oude Pier volledig door brand verwoest. Deze lag ter hoogte van het Kurhaus en is uiteindelijk volledig afgebroken. Ook in 1995 heeft er een grote brand gewoed op de Pier.

Ook bij deze brand was er, net zoals bij de grote brand in strandtent De Kwartel, aanvankelijk een probleem met de waterwinning. Ogenschijnlijk vreemd gezien de Noordzee in de directe nabijheid. Misverstand is dat de pompen die de brandweer gebruikt niet tegen zout water zouden kunnen; de huidige pompen zijn daar goed tegen bestand. Probleem met zeewater is echter dat dit relatief veel zand bevat. Bovendien kunnen tankautospuiten doorgaans niet dicht genoeg bij het zeewater komen om het water op te kunnen pompen.

Kijk hier voor het persbericht van de Veiligheidsregio Haaglanden.

Video: Shane Alders

 

Video: René Hendriks

Video: Ferrie van der Geer

Foto's: Peter Hofman  en Martijn Roggeveen

w-DSC_6493

w-DSC_6503

w-DSC_6511

w-DSC_6518

WMR-DSC_2573

WMR-DSC_2618

w-DSC_6529

w-DSC_6537

w-DSC_6542

w-DSC_6545

w-DSC_6546

w-DSC_6553

w-DSC_6560