Dode bij zeer grote brand in Herenstraat Rijswijk | Regio15.nl

Dode bij zeer grote brand in Herenstraat Rijswijk

herenstraat

herenstraat-thumbRijswijk - In de Herenstraat in Rijswijk heeft vanmorgen een zeer grote brand gewoed in een kledingwinkel; daarbij is een dodelijk slachtoffer gevallen.



De brand is vermoedelijk door een gasexplosie ontstaan. De brand ging gepaard met grote hitte en daarom heeft de brandweer geen binnenaanval kunnen doen en heeft men het vuur alleen van buitenaf kunnen bestrijden. Alle effort was erop gericht om te voorkomen dat de brand zou uitbreiden naar de bovengelegen woningen, maar de brand is desondanks doorgeslagen naar in elk geval de woning op de eerste etage. De zes naastgelegen woningen zijn ontruimd. Er zijn meetploegen ingezet om de concentratie gevaarlijke stoffen in de lucht te meten.

Nadat brandweermensen het getroffen pand konden betreden is in een woongedeelte achter de kledingwinkel een dodelijk slachtoffer gevonden. De personalia daarvan zijn nog niet bekend. Een politieagent en een brandweerman zijn tijdens de brand licht gewond geraakt. Na controle door ambulancepersoneel konden zij hun werkzaamheden gelijk hervatten.

De melding van een binnenbrand kwam binnen om 04.14 uur en om 04.19 uur werd al gelijk opgeschaald naar 'grote brand'. Om 04.32 uur werd verder opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Brandweereenheden uit Rijswijk, Delft, Den Haag, Monster en Pijnacker-Nootdorp zijn ingezet bij de bestrijding van de brand. Er zijn tevens uit voorzorg enkele ambulances gealarmeerd. Totaal zijn er tot nu toe 5 tankautospuiten en 3 hoogwerkers ingezet bij de brandbestrijding, alsmede een groot aantal ondersteunende voertuigen.

Door de hulpdiensten is ten behoeve van de nodige onderlinge afstemming Grip 1 afgekondigd. De burgemeester van Rijswijk, mevrouw Ineke van der Wel, is ter plaatse geweest om zich op de hoogte te laten houden door de Regionaal Brandweer Commandant, mevrouw Esther Lieben.

Ten behoeve van de aanvoer van bluswater is grootschalig watertransport opgezet vanaf de Vliet bij de Geestbrugweg. In verband met de slangen over het wegdek was de Haagweg/Rijswijkseweg in beide richtingen afgesloten tussen de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag en de Lindelaan in Rijswijk. Ook het tramverkeer aldaar was hierdoor gestremd. Dat leidde in de spits tot chaotische situaties op de omringende wegen.

Er is een rechercheteam geformeerd dat onderzoek doet naar de brand. Forensisch experts zullen het ontstaan van de brand onderzoeken.

In verband met het onderzoek komt de recherche graag in contact met mensen die in de vroege ochtenduren iets gezien hebben in de omgeving van de Herenstraat dat met deze brand te maken kan hebben. Heeft u informatie, bel dan met het onderzoeksteam van Politie Haaglanden via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Ook bestaat de mogelijkheid om beelden te uploaden op de site van Politie Haaglanden via deze link: http://www.nationale-recherche.nl/upload_hl.html

Kijk hier voor het persbericht van de Veiligheidsregio Haaglanden.

Update 29 september: de identiteit van de gevonden dode man is bekend. Het is de 39-jarige eigenaar van de kledingwinkel. Kijk hier voor het persbericht van politie Haaglanden.

Video's: Beginfase van de brand gefilmd door omwonenden

Video: Ferrie van der Geer

Foto's: o.a. Peter Hofman, Maurice Schotman en Hans Groenewegen

WPH-DSC_7101

WPH-DSC_7113

WPH-DSC_7104

w-DSC_8027

w-DSC_8031

w-DSC_8034

w-DSC_8044

w-DSC_8099

w-DSC_8189

W-DSC_8257

WHG-grote brand rijswijk 109

WPH-DSC_7150

WPH-DSC_7138

W-DSC_8314

W-DSC_8342

W-DSC_8421

W-DSC_8116

WEZ-P92713066

WEZ-P92713088

W-DSC_8479

W-DSC_8513

W-DSC_8553

W-DSC_8598

W-DSC_8611

herenstraat (3)

herenstraat tr (1)

herenstraat tr (2)