Anti Corona demonstratie eindigt met schermutselingen | Regio15.nl
DutchEnglish

Anti Corona demonstratie eindigt met schermutselingen

Den Haag - Een demonstratie van tegenstanders van Corona-maatregelen eindigde vanmiddag met schermutselingen.


Het betrof een zogeheten 'flashmob demonstratie'; via een Telegramgroep werden  kort van tevoren verschillende locaties doorgegeven waar demonstranten zouden verschijnen en dan op een afgesproken tijdstip lawaai zouden maken. De demonstratie was daarom ook niet aangemeld. De demonstranten wilden ‘een symbolische rode kaart’ aan de regering uitdelen.

De demonstranten waren onder andere op de Bezuidenhoutseweg (tijdelijke locatie Tweede Kamer), de Lange Poten, het Plein en het Vredespaleis.

Vrijwel de hele demonstratie verliep zonder wanordelijkheden, en er was ook geen grote politie-inzet, totdat na afloop (dus ongepland) een grote groep het Binnenhof betrad. Toen daar een demonstrant werd aangehouden omdat hij vlak ervoor op de Lange Poten een rookbom had afgestoken, keerde de groep zich tegen de politie.

De politie heeft daardoor moeten optreden. Hiervoor moesten agenten wel 'assistentie collega' verzoeken om met spoed voldoende personeel (van de normale dienst) uit een groot deel van de regio ter plaatse te krijgen.

Even later werd ook een tweede aanhouding verricht, omdat deze man tijdens het 'duwen en trekken' op het Binnenhof een blikje zou hebben gegooid naar de politielinie.Daarna trok de politie zich terug, maar even later sloeg de vlam toch weer in de pan en moest politie zich opnieuw met spoed naar het Plein haasten om collega’s bij te staan. Een nieuwe aanhouding volgde. Een demonstrante raakte gewond, en daarvoor is een ambulance ter plaatse geweest. Zij is naar het ziekenhuis vervoerd.

Video en foto's: Rene Hendriks, Sebastiaan Barel, Bob van Keulen en Herman van der Woude

De flashmob demonstratie begon bij de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer op de Bezuidenhoutseweg. Het parlement zit tijdelijk in het oude gebouw van het ministerie van BuZa, omdat het Binnenhof de komende jaren verbouwd en gerenoveerd wordt.

QN0Wqf.JPG

BqGTla.JPG

0GQrrZ.JPG

SyZyAD.JPG

O16MYu.JPG

ULhaeO.JPG

Ook bij het Vredespaleis werd gedemonstreerd.

lBvg5y.JPG

dW3iiq.JPG

y5txzP.JPG

i74JS0.JPG

Wqnf2V.JPG

puVfnD.JPG

Op de Lange Poten, bij de zij-ingang van het gebouw van de Tweede Kamer, werd ook gedemonstreerd. Hier werd een rookbom afgestoken.

58oKof.JPG

O4dgyj.JPG

rLJvMO.JPG

89fYEQ.JPG

1HHiLz.JPG

KZH0jz.JPG

Ten slotte liepen de demonstranten over het Binnenhof. Dat zou hen bij een aangekondigde demonstratie nooit vergund zijn. Hier ging het ook voor het eerst mis, toen een man werd aangehouden voor het afsteken van de rookbom op de Lange Poten. Hier werd ook een persoon aangehouden voor het gooien van een blikje naar de politie.

ME242O.JPG

qLhFV6.JPG

de1MjX.JPG

NARYZY.JPG

IFcFVn.JPG

KrmNMF.JPG

MLUWKz.JPG

Nw7zRu.JPG

wiJPhd.JPG

QFNqD4.JPG

AU1cF6.JPG

8k66Me.JPG

8B8ui8.JPG

Nadat de rust was weergekeerd, sloeg de vlam toch weer in de pan toen een demonstrante door een politielinie brak, omdat zij het niet eens was met een staandehouding van een persoon, die werd verdacht van mishandeling.

XwDivY.JPG

T3y3rk.JPG

tKoRPe.JPG

aTwdFj.JPG

gUU0Mv.JPG

uaYP7j.JPG

XlneUU.JPG

ojT217.JPG