Protesten in het centrum op Prinsjesdag | Regio15.nl

Protesten in het centrum op Prinsjesdag

Den Haag - Ook vandaag is de binnenstad weer het toneel van demonstraties.


Omdat het Prinsjesdag is, grijpen diverse groeperingen de gelegenheid aan om hun mening (luidkeels) te verkondigen.

Een aantal demonstraties zijn aangemeld bij de gemeente, en hebben een locatie toegewezen gekregen waar zij kunnen staan. Naar verwachting zullen er ook niet-aangemelde demonstraties zijn. Die kunnen dan dus mogelijk op een locatie terecht komen waar al een 'netjes aangemelde' demonstratie staat.

Het voorlezen van de Troonrede gebeurt vanwege corona overigens in de Grote Kerk (en niet zoals gebruikelijk in de Ridderzaal). De omgeving van de Grote Kerk is afgezet, wat de mogelijkheden van demonstranten om daar te verschijnen zal beperken.

In diverse discussiegroepen van tegenstanders van corona maatregelen is opgeroepen zo onopvallend mogelijk te verzamelen, om te voorkomen dat niet aangemelde demonstraties meteen al in de kiem worden gesmoord. 

Er zal voor echte oranjeklanten weinig te zien zijn. Er vindt geen rijtoer plaats met de Glazen Koets en de 'balkonscene' ontbreekt ook dit jaar.

Er wordt een sobere en minder uitgebreide Troonrede verwacht, mede omdat het demissionaire Kabinet geen nieuw beleid mag ontwikkelen.

Update: de politie deelt mede dat er vandaag totaal zes aanhoudingen zijn verricht.

Foto's en video: Bob van Keulen, Rene Hendriks en Sebastiaan Barel

Rond kwart voor twaalf verzamelden de eerste demonstranten zich op het Plein. Er is in de stad veel politie, dus de demonstranten kregen van de zijde van de politie meteen alle aandacht.

Pql5Y7.JPG

Cvrz1j.JPG

Ci42U6.JPG

SWheRM.JPG

K6ruTB.JPG

N8eNRv.JPG

SXcNYm.JPG

De groep demonstranten is om even voor half één begonnen met lopen in de richting van het Spui, maar werd bij de Lange Poten al tegengehouden door de politie. Ook de Korte Vijverberg en het Binnenhof zijn afgesloten door de politie. Het wordt daardoor moeilijk voor de demonstranten om verder richting binnenstad te trekken. Hierop ontstond een 'status quo' omdat de demonstranten daardoor noodgedwongen op het Plein moeten blijven.

JU9hxI.JPG

cCE2Uf.JPG

R0k5ot.JPG

RQQJmf.JPG

Hx8fcW.JPG

r1IzrF.JPG

OtzYHi.JPG

HBn9Bm.JPG

MqfMHa.JPG

IM9p6z.JPG

6UyY8r.JPG

9LQyJl.JPG

1Ypig1.JPG

SGDSnA.JPG

NHFBnL.JPG

c6o8Wl.JPG

xydAcR.JPG

eeZvma.JPG

Rond twee uur heeft de politie omgeroepen dat de demonstratie op het Plein ontbonden wordt en dat men op het Malieveld verder kan demonstreren. Dat leverde niet echt enthousiaste reacties op. Het grootste deel van de groep ging hierop richting Centraal Station, maar liep door richting de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. Daar worden ze tegengehouden door de politie, die hen naar de overkant van de weg (grasveld) dirigeert.

FfhRfL.JPG

rzUtOf.JPG

ad7whI.JPG

nxkeqz.JPG

NHdaI7.JPG

qrRvhS.JPG

jXuW3U.JPG

43DRkI.JPG

YT6WIy.JPG

M0UJld.JPG

lBvAdK.JPG

KdCUPR.JPG

1OeEUW.JPG

ih0DmC.JPG