Binnenstad Den Haag op slot door truckersprotest | Regio15.nl

Binnenstad Den Haag op slot door truckersprotest

Den Haag - De binnenstad van Den Haag zit momenteel 'op slot' door een demonstratie van truckers.


Zij zijn vanmorgen vroeg vanuit verschillende delen van het land naar Den Haag gereden om te protesteren tegen de corona-maatregelen van het kabinet.

Een aantal trucks staan bij het Buitenhof en de Plaats en hebben zo het Binnenhof afgesloten. De groep is geïnspireerd door de truckerprotesten in Canada, waar ook steden en bruggen geblokkeerd worden met trucks als protest. Daar gaat het o.a. om de vaccinatieplicht voor truckers; hier gaat het meer om de corona maatregelen in het algemeen (zoals de QR code). Ook wordt onder andere geëist dat er bindende referenda komen.

Het openbaar vervoer ondervindt hinder; verschillende tram- en buslijnen zijn gestremd, en er gelden omleidingen.

Ook een aantal sympathisanten hebben zich met hun personenauto aangesloten bij de demonstratie. Er wordt landelijk opgeroepen om met nog meer voertuigen naar Den Haag te komen. Morgen vindt daar trouwens ook een grote demonstratie plaats tegen de corona-maatregelen.

De gemeente Den Haag heeft opgeroepen om de voertuigen te parkeren bij het stadion van ADO, juist omdat de binnenstad onbereikbaar is. Het is geen verrassing dat aan die oproep geen gehoor wordt gegeven.

De politie neemt tot nu toe een afwachtende houding aan. Een aantal demonstranten zegt 'wekenlang' te willen blijven staan, en hebben proviand en slaapspullen bij zich om de actie lang vol te kunnen houden. De sfeer is gemoedelijk.

De winkelstraten (Grote Marktstraat, Spui etc) zijn niet geblokkeerd. Een deel van het winkelend publiek zal mogelijk niet eens doorhebben dat er even verderop een actie gaande is. Wel is het moeilijker om de binnenstad te bereiken, door de files, afsluitingen en omleidingen.

(De tekst gaat na de eerste serie foto's verder)

Video's en foto's: Sebastiaan Barel en Rene Hendriks

 

Video van het middaggebeuren:

Video van de aanhoudingen op de Lange Vijverberg:

XHwiFQ.JPG

NJNBrI.JPG

p6txEs.JPG

Kgtuux.JPG

JZUnk9.JPG

gsBADW.JPG

rjI7Rv.JPG

lbSaja.JPG

9ob3fC.JPG

8PAdNh.JPG

m40uhM.JPG

P30Efr.JPG

dOEDdO.JPG

CBAE09.JPG

gLPwII.JPG

y2lIVo.JPG

fRhyWX.JPG

nEGGQZ.JPG

rU1AXw.JPG

AcZbDG.JPG

dU5mv1.JPG

bAJvSu.JPG

thS4vu.JPG

IAtoJB.JPG

0QH3J3.JPG

8Gxn2S.JPG

JFm6s2.JPG

oPf44t.JPG

JqeRY8.JPG

A4ZMl7.JPG

9e8pxy.JPG

5T20Ix.JPG

Op de Koningskade en het Korte Voorhout staan ook veel voertuigen, die het Buitenhof niet meer hebben kunnen bereiken. De Koningstunnel is afgesloten; maar vanuit de Zuid-Hollandlaan is nog 1 rijstrook open voor het 'normale verkeer'.

rd7vgV.JPG

SL5ntR.JPG

Rv0dUm.JPG

yQnLbd.JPG

oqTTYG.JPG

pTtlp3.JPG

VS6m1t.JPG

Trams die de pech hadden op het Korte Voorhout te rijden op het moment dat de groep de stad binnenreed, staan ook al uren hopeloos vast.

BXpTb0.jpg

uCWwnL.JPG

Rond kwart voor twee maakte de gemeente Den Haag bekend dat de gemeente de demonstratie heeft ontbonden. De demonstranten krijgen tot 15.30 uur de tijd om te vertrekken en daarna zullen zij worden 'geholpen'.

Uiteindelijk zijn tussen 15.30 en 16.00 uur de meeste actievoerders met hun trucks en auto's uit het centrum vertrokken. Dat ging allemaal redelijk gedisciplineerd. Alleen op de Lange Vijverberg is de politie rond 16.30 uur opgetreden tegen een groep demonstranten die niet hadden voldaan aan een vordering om zich te verwijderen. Daarbij zijn één of meerdere aanhoudingen verricht.

WmnZxC.JPG

hzHox3.JPG

zhR4Vm.JPG

5o096X.JPG

IWHyrP.JPG

EFZY3A.JPG

AZLCL7.JPG

8XNuPM.JPG

ChyMhv.JPG

QjVLPV.JPG

Xkm6DU.JPG

RJsvGu.JPG

HBEE6L.JPG

66ymQs.JPG

JLWaOC.JPG

aPTiks.JPG

Z2MtL3.JPG

CjKG6f.JPG

z8QNr5.JPG

2SjlIo.JPG