Politie voorkomt confrontatie op het Plein | Regio15.nl

Politie voorkomt confrontatie op het Plein

DSC 0994  1 t-DSC 1044Den Haag - De politie heeft vanmiddag een confrontatie tussen sympathisanten van Geert Wilders en anti-fascisten voorkomen.


Beide groepen waren in de stad aanwezig om te demonstreren. Geert Wilders had een demonstratie op het grasveld bij het Koekamp. De anti-fascistische actie AFA had een demonstratie op het Spuiplein georganiseerd. Op het Plein hadden Dutch Revolution en Occupy een plek gekregen om te demonstreren.

Alle drie de demonstraties zijn op enkele kleine incidenten na, probleemloos verlopen. Op het Koekamp werden mensen aangehouden omdat zij zich niet konden identificeren. Op het Spuiplein ontstond kort wat geduw en getrek omdat een aantal aanhangers van Geert Wilders bij toeval over het plein richting Koekamp wilden lopen en dus in de AFA demonstratie terecht kwamen. Maar het kwam niet tot harde confrontaties.

Na afloop van de manifestatie op het Spuiplein verplaatste de AFA aanhang zich naar het Plein, om daar Dutch Revolution en Occupy steun te geven. Vrijwel op hetzelfde moment was de manifestatie ven Geert Wilders op het Koekamp afgelopen, waarna een groep van zijn aanhangers de stad in wilde en ook op het Plein verscheen. Zij werden door politie bikers geblokkeerd, maar er verschenen snel steeds meer sympathisanten van Geet Wilders.

Tussen de demonstranten uit beide kampen ontstond een gespannen situatie. Bikers en parate peloton vormden een linie tussen de twee groepen. Daarna werden de sympathisanten van Geert Wilders gevorderd om het Plein weer te verlaten. Hieraan gaven zij gehoor, zonder dat er geweld hoefde te worden gebruikt. Ook de terrassen en de café's, waar aanhangers van Wilders zich hadden genesteld, werden deels door de politie ontruimd. De groep is daarna de Lange Houtstraat in gestuurd.

Politiepersoneel heeft daarna de toegangen tot het Plein enige tijd afgesloten gehouden, om te voorkomen dat de weggestuurde groep weer op het Plein zou opduiken. Toen na enige tijd bleek dat de Wilders sympathisanten de binnenstad daadwerkelijk hadden verlaten, werden de afzettingen opgeheven en kon het normale leven op het Plein weer doorgang vinden.

Video: Rene Hendriks


Video: Ferrie van der Geer

Foto's: Robert Johnson, Marco Mattheijer en Naomi van der Haar
w-DSC 0078

w-DSC 0623

w-Mattheijer-pvv-1

w-DSC 0099

w-DSC 0683

w-IMG 4044

w-IMG 4215

w-DSC 0703

w-Mattheijer-pvv-3

w-IMG 4020

w-IMG 4212

w-DSC 0896

w-Mattheijer-pvv-4

w-DSC 0949

w-Mattheijer-pvv-5

w-DSC 0937

w-DSC 0994

w-DSC 0962

w-Mattheijer-pvv-6

w-Mattheijer-pvv-7

w-DSC 1024

w-DSC 1029

w-DSC 1044

w-DSC 1063

w-Mattheijer-pvv-8