'Demodag' in Den Haag rustig verlopen | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

'Demodag' in Den Haag rustig verlopen

DemoKop SBF 1353t-Demo SBF 1349Den Haag - De vier gehouden demonstraties in de binnenstad Den Haag zijn rustig verlopen.


Ondanks dat verrichtte de politie verrichtte in totaal 26 aanhoudingen.

Er werden vier demonstraties gehouden - twee minder dan oorspronkelijk gepland - en wel op het Koekamp (Nederlandse Volksunie), het Malieveld (GeenStijl), Plein1813 (Anti-fascisten en andere betogers tegen extreem rechts) en het Spuiplein (Koerdische Arbeiders Vereniging).

De politie had veel mensen en materieel op de been gebracht, ook van buiten de regio, en trad streng op tegen overtreding van regels. Zo waren lopende demonstraties niet toegestaan. Een groepje dat eerst opdook op het Koekamp en daarna de demonstratie van GeenStijl op het Malieveld verstoorde, werd daarom aangehouden op basis van 'bestuurlijke ophouding'.

Al met al was er echter geen sprake van grote ordeverstoringen, iets waarvoor vooraf wel werd gevreesd. Er is ook door geen enkele groepering geprobeerd om alsnog te demonstreren in de Schilderswijk.

Video: Sander Paardekooper

Verslaggever en cameraman van POW-news werden belaagd tijdens een interview op Plein 1813. Ook werd de plopkap van hun microfoon gestolen. Voor dit incident is later die middag op Plein 1813 een persoon aangehouden.

Video: Rene Hendriks

Bij het CS, tegenover de locatie van de NVU demonstratie, werd een toeschouwer aangehouden. Hij maakte deel uit van een groep die niet door wilde lopen toen de politie dat vroeg. De andere leden van de groep zijn verder gelopen en zijn later bij de demo op het Malieveld alsnog allemaal aangehouden.

Foto's: Sander Paardekooper, Rene Hendriks, Naomi van der Haar, Bob van Keulen en Ferrie van der Geer

w-IMG 0126

w-Demo SBF 1250

w-IMG 0135

w-IMG 0156

w-DSC 0056 1

In totaal werden 26 personen rond het Centraal Station en het Malieveld aangehouden, waarvan 25 op verdenking van overtreding van de APV en één voor het brengen van een Hitlergroet. Vijf van de aangehouden personen bleken ten onrechte te zijn aangehouden en werden korte tijd later in vrijheid gesteld. De andere verdachten kregen een boete.

w-IMG 0164

w-IMG 0190

w-IMG 0175

w-DSC 0014 1

w-DSC 0105

w-DSC 0080 1  1

Ook op Plein1813 was het heel even onrustig. Een verslaggever van Powned begaf zich daar onder de demonstranten en stelde vragen aan de aanwezigen. Enkele anti-fascisten lieten duidelijk blijken hier geen prijs op te stellen. Hierop werd de verslaggever door de politie geadviseerd ergens anders te gaan staan. Later is toch één van de 'belagers' van de verslaggever aangehouden. Ook dat leverde wat spanningen op, toen mede-demonstranten hem wilde ontzetten. Door een linie te vormen wist de politie dat te voorkomen.

w-Demo SBF 1273

w-SBF 1281

w-Demo SBF 1252

w-Demo SBF 1349

w-Demo SBF 1353

w-Demo SBF 1364

Na afloop van de demonstraties werden in de binnenstad nog een aantal aanhoudingen verricht; bijvoorbeeld op het Plein

w-DFW 7506-1