Demonstraties bij rechtszitting over Zwarte Piet | Regio15.nl

Demonstraties bij rechtszitting over Zwarte Piet

Kopp1t-IMG 1646Den Haag - Het houdt de gemoederen in het land al enkele jaren flink bezig: de discussie over de voors en tegens van Zwarte Piet.


De gemoederen lopen daarbij op straat, op televisie en op internet af en toe hoog op. Vandaag werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan deze discussie, namelijk de zitting van de Raad van State over dit onderwerp.

Wie pakweg tien jaar geleden zou hebben voorspeld dat dit zo ver zou komen, zou waarschijnlijk voor gek zijn verklaard, maar het is er toch van gekomen. Tegenstanders van (het uiterlijk van) Zwarte Piet hadden namelijk een bodemprocedure aangespannen tegen burgemeester van der Laan van Amsterdam. Die had voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam in 2013 een vergunning verleend.

De bestuursrechter deed hierover in juli jongstleden uitspraak en oordeelde dat de burgemeester niet zorgvuldig had gehandeld bij de verstrekking van de vergunning. De rechter oordeelde dat de figuur van Zwarte Piet een negatieve stereotype betrof van zwarte mensen. Bovendien zou de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten inbreuk hebben gemaakt op het privéleven van deze mensen.

De burgemeester ging tegen deze uitspraak in beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State en vandaag was dus de rechtszitting bij de hoogste bestuursrechter, aan de Parkstraat in Den Haag.

Terwijl binnen de rechtszitting plaatsvond, werd er buiten door een kleine groep voor- en tegenstanders gedemonstreerd. Een aantal leden van de extreem rechtse beweging Voorpost had zich verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet en demonstreerde voor het behoud van deze traditie. Een aantal antifascisten verwoordden daarentegen het standpunt van de tegenstanders.

Op straat werd er stevig gediscussieerd door beide 'kampen'. Maar ook 'gewone' voorbijgangers staken hun mening over Zwarte Piet niet onder stoelen of banken. Door diverse voorbijrijdende automobilisten werd spontaan geclaxonneerd bij het zien van de Zwarte Voorpost Pieten.

Beide groepjes werden uit elkaar gehouden door de politie. Even dreigde het uit de hand te lopen, maar de politie wist schermutselingen te voorkomen. De tegenstanders van Zwarte Piet bleken hun demonstratie niet te hebben aangemeld bij de burgemeester en moesten op een gegeven moment vertrekken. De voorstanders hadden het rond half één ook wel gezien en vertrokken eveneens. De rechtszitting was toen al meer dan drie uur bezig.

De uitspraak van de Raad van State wordt in november verwacht. Gezien het maatschappelijk belang doet de Raad van State eerder dan normaal uitspraak.

Video en foto's: Ivar Gieles

w-IMG 1565

w-IMG 1571

w-IMG 1576

w-IMG 1578

w-IMG 1581

w-IMG 1587

w-IMG 1590

w-IMG 1635

w-IMG 1638

w-IMG 1644

w-IMG 1676

w-IMG 1685

w-IMG 1688

w-IMG 1701

w-IMG 1729