Demonstratie bij bureau De Heemstraat loopt uit de hand
Den Haag - De demonstratie tegen politiegeweld bij bureau De Heemstraat is vanavond uit de hand gelopen.
Tot dit protest was via Facebook opgeroepen. Honderden mensen waren verzameld bij het bureau om te protesteren tegen politiegeweld en het overlijden na zijn aanhouding van de 42-jarige Mitch Henriquez, afgelopen zaterdag, in het bijzonder. Bureau de Heemstraat is overigens vaker het decor voor dergelijke protesten.
Er werden onder andere toespraken gehouden, waarin een aantal eisen werden opgesomd. Er werd onder andere de eis gesteld dat er een onderzoek zou plaatsvinden door een onafhankelijk orgaan. Ook werd geëist dat de betrokken agenten zouden worden geschorst en dat agenten voortaan zouden worden uitgerust van een bodycam om 'doofpotten' in de toekomst te voorkomen. Ook zou burgemeester van Aartsen onmiddelijk af moeten treden.
Antilliaanse motorrijders deden voor het bureau met hun motoren een zogenaamde 'burn out' om hun steun te betuigen, en dat veroorzaakte veel rook.
Er werd door de demonstranten geëist dat politiemensen binnen tien minuten vanuit het bureau naar buiten zouden komen om een verklaring af te leggen. Toen dat niet gebeurde werd de zij ingang van het bureau aan de Snijdersstraat belegerd c.q. bestormd door een grote groep mensen, waaronder een groep antifascisten. Toen daarbij ook stenen werden gegooid, kwam de Mobiele Eenheid vanuit het bureau naar buiten en verrichtte charges. Hierbij werden enkele personen aangehouden. "Buurtvaders" probeerden in deze fase een bemiddelende rol te spelen, maar moesten op dat moment toezien hoe de situatie escaleerde. In de Snijdersstraat werden daarna stenen gegooid; een aantal daarvan raakte geparkeerde auto's van buurtbewoners die daardoor schade opliepen.
Het publiek verspreidde zich hierna in de buurt, waar het lange tijd onrustig bleef. Er werden ook agenten te paard en hondengeleiders ingezet. Een vrouwelijke politieruiter en haar paard raakten gewond en daarop zijn de ruiters teruggetrokken. De politieruiter is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.
Groepen relschoppers bleven hierna nog uren bezig met het bekogelen van politiemensen met stenen, flessen en straatmeubilair. Op het Hobbemaplein werden ruiten van abri's en winkels ingegooid. Ook sneuvelde een telefooncel. Op de kruising van de De Heemstraat en de Hoefkade werd een bouwkeet in de brand gestoken en elders werd onder de luifel van een flat brand gesticht. Dit brandje werd door bewoners gebust. Op het Paul Krugerplein werden de ruiten van de Albert Heijn ingegooid. Ook persfotografen werden opgejaagd en bekogeld.
In de loop van de avond arriveerde versterking vanuit de politie regio's Rotterdam en Amsterdam, die hun Haagse collega's kwamen ondersteunen. Aan het begin van de nacht heeft de politie ME-jeeps ingezet om groepen te verspreiden. Ook verscheen er een politiehelikopter die boven de wijk cirkelde. Rond 02:00 keerde de rust in de wijk eindelijk terug.
Update 30 juni: de politie deelt mede dat er totaal zestien aanhoudingen zijn verricht tijdens de ongeregeldheden. De meeste aanhoudingen voor openlijke geweldpleging.
Video: Rene Hendriks, Ferrie van der Geer, Dejan Jeremic, Sander Paardekooper
Foto's: Rene Hendriks, Sander Paardekooper, Bob van Keulen, Donny Kooistra, Ivar Gieles, Dejan Jeremic, Nick van Mourik, Lars Koeze en Robin Leltz
Omwonenden proberen de vuurstapel af te breken en te blussen, aangezien de vlammen dreigen over te slaan naar de luifel van hun pand.
Een agent op de achterbank van dit onherkenbare politievoertuig werd net niet geraakt door de steen die op de Paul Krugerlaan door de achterruit werd gegooid.