De ADO-vierdaagse | Regio15.nl

De ADO-vierdaagse

Den Haag - Een groep van naar schatting enkele honderden tot een duizend ADO-fans heeft vanavond actie gevoerd in de Haagse binnenstad.


Er was via Facebook tot dit protest opgeroepen als protest tegen de CAO-acties van de politie, waardoor de voor vanavond vastgestelde wedstrijd ADO-PSV moest worden afgelast. Het motto was 'wij geen voetbal, hun geen staking'. De supporters verzamelden zich op het Plein, waar een balletje werd getrapt, en een aantal anderen intussen op de terrassen een biertje dronk. Wel waren er een paar terrasbezoekers die de schrik van hun leven kregen, toen de voetbal opeens op hun tafeltje belandde.

Maar de zaak was blijkbaar goed geregiseerd, want op een gegeven moment vertrok de groep 'opeens' via de Lange Poten en de Spuistraat de Haagse binnenstad in. Daarbij werden leuzen gescandeerd en liedjes gezongen zoals 'zorg dat je erbij komt, bij de politie moet je zijn' en 'Oh oh Den Haag'. De mededeling van de politie dat 'deze lopende demonstratie niet is toegestaan' maakte blijkbaar niet veel indruk, want de groep liep (op een fors wandeltempo) door.

Via de Grote Markt en de Grote Marktstraat 'slingerde' de groep kriskras door de binnenstad, om via Spuiplein, Wagenstraat en Fluwelen Burgwal dwars door de Doubletstraat te lopen. Daarna ging het rechtsom de Boekhorststraat in en via de Grote Marktstraat en de Spuistraat richting Binnenhof. Feitelijk ontstond er een kat-en-muisspel tussen de politie en de groep, die snel liep en soms 'opeens' van richting veranderde.

De politie liet zich minimaal zien. Wel werd de groep gevolgd door personeel van de Voetbaleenheid Den Haag samen met een peleton ME en een aantal politiepaarden, zodat er snel ingegrepen kon worden als er bijvoorbeeld vernielingen zouden worden aangericht. Maar dat gebeurde niet: buiten een aantal kapot gegooide bierflesjes is er zover wij konden zien niets vernield.

Toen de groep aanstalten maakte om richting het Binnenhof te lopen, werd de toegang daarvan met ME bussen afgesloten. Daarop keerde de groep weer om, en ging via de Lange Poten weer terug richting Plein.

Er ontstond even opwinding, toen er ter hoogte van de Kentucky Fried Chicken waarschijnlijk iemand werd aangehouden. Toen de groep supporters de ME bus die wegreed wilde blokkeren, werd er door andere supporters ingegrepen, en werden zij tot rust gemaand. Daarna kon de ME bus rustig vertrekken.

Eenmaal op het Plein aangekomen, werd er even nagepraat en ging een deel van de groep weer op de terrasjes zitten. Een ander deel had het na deze forse wandeling wel gezien en ging naar huis. Wel werd er na enige tijd nog vuurwerk afgestoken op het middenstuk van het Plein.

Feitelijk is er niet veel gebeurd, al zal de grote (en zeer luidruchtige) groep ongetwijfeld intimiderend zijn overgekomen op het winkelend publiek. De enige echte wanklanken waren de leuzen 'Hamas Hamas Joden aan het gas', die onder andere op het Plein werden gescandeerd. Hoewel supporters laten weten dat dat tegen Ajax is gericht, waren een aantal omstanders en ondernemers rond het Plein daar flink door geshockeerd.

Update 9 augustus: De politie laat weten een 29-jarige Haagenaar te hebben aangehouden voor grove belediging en het roepen van antisemitische leuzen. Er is bewust voor gekozen om hem niet aan te houden ten tijde van de betoging, vanwege de mogelijk escalerende werking van het politie optreden. Bij zijn vertrek vanaf het Plein is hij herkent en aangehouden door de politie. Meer aanhoudigen worden niet uitgesloten.

Video: Rene Hendriks en Jayden Media

Foto's: Bob van Keulen, Jayden Media, Donny Kooistra, Nick van Mourik, Rene Hendriks en Ruben van Essen
w DSC 0092

w DSC 0101

w DSC 0111

w 5U1 2119 2

w 5U1 2120 2

w 5U1 2121 2

w NVM 3801

w NVM 3803

w PEEN3124

w PEEN3134

w IMG 8736

w NVM 3784

w DSC 0171

w IMG 8743

w DSC 0192

w IMG 2696

w IMG 2702

w NVM 3790

w IMG 2705