54 tegendemonstranten aangehouden bij Pegida demonstratie | Regio15.nl
DutchEnglish

54 tegendemonstranten aangehouden bij Pegida demonstratie

Den Haag - Vandaag vinden in de binnenstad gelijktijdig een demonstratie van de Pegida-beweging plaats, en een tegendemonstratie.


Pegida Nederland demonstreert vanaf één uur vanmiddag op het Spuiplein tegen het asielbeleid in Nederland. Het is de organisatie van deze demonstratie toegestaan om een demonstratieve optocht in de binnenstad te houden van ongeveer een half uur.

Tegendemonstranten hebben ook toestemming gekregen om hun geluid te laten horen en wel op het Plein 1813. Hun leus is 'Laat ze (Pegida) niet lopen'.

Omdat bij demonstraties van Pegida in het recente verleden slechts met inzet van veel politiemensen kon worden voorkomen dat de zaak uit de hand liep, is ook vandaag veel poltie op de been in de binnenstad.

De demonstratie op het Spuiplein is rond één uur officieel van start gegaan. Er zijn zo'n 100 demonstranten naar het Spuiplein gekomen en daar luisteren zij naar toespraken.

Niet lang na aanvang van de demonstratie werd op het Spuiplein een eerste aanhouding verricht. Het betrof een bekende tegendemonstrant Frank van der Linde. Hij is aangehouden in verband met 'dreigende wanorderlijkheden'. Zijn aanhouding werd door de Pegida aanhangers met gejuch begroet.

Aan het begin van de middag verzamelden steeds meer groepjes tegendemonstranten zich langs de route. Zij werden door de politie aangesproken en verwezen naar Plein 1813, waar zij hun tegengeluid konden laten horen.

Rond twee uur begon de demonstratieve optocht door de Haagse binnenstad. Onderweg kwam de stoet een aantal tegendemonstranten tegen, die probeerden de optocht te verstoren. Een aantal tegendemonstranten is aangehouden. Ook een groep die zich had verschanst/verstopt in de Burger King in de Spuistraat, is aangehouden en afgevoerd in onder andere een HTM-bus.

Uiteindelijk zijn 54 tegendemonstranten aangehouden. Bij doorzoeking van de fastfoodrestaurant is zwaar vuurwerk en ducttape aangetroffen. Mogelijk waren de tegendemonstranten van plan om dat te gebruiken om de Pegida demonstratie te saboteren.

Nadat de tegendemonstranten waren aangehouden kon de Pegida demonstratie rustig zijn weg vervolgen. De optocht eindigde uiteindelijk op het plein voor het Centraal Station met een toespraak.

Video: Ferrie van der Geer


Foto's: Bob van Keulen, Rene Hendriks, Machiel Janssen, Maurice Schotman en Robert Johnson

E17fFK.JPG

lcBDX4.JPG

oK7rsr.JPG

3rXtsV.JPG

G9siga.JPG

6H6XeG.JPG

jaHTHd.JPG

Tegendemonstranten op Plein 1813.

nb3RhH.JPG

BElmva.JPG

LNdNjN.JPG

Op het Spuiplein gaat om rond de 100 demonstranten.

oD4DYP.JPG

JwJ1u7.JPG

ghD1kR.JPG

C1CjNj.JPG

CdhkMW.JPG

ICSYj1.JPG

JumdmB.JPG

AuAIDH.JPG

VeNoxw.JPG

j59s9p.JPG

rmKtL0.JPG

De eerste tegendemonstrant is aangehouden op het Spuiplein.

mwDi9L.JPG

FDA5NB.JPG

IaLrk5.JPG

2fyHam.JPG

Een aantal personen op het Spuiplein, waarvan men denkt dat die tot de tegendemonstranten behoren, worden gecontroleerd door de politie.

aWfeT5.JPG

7e7by8.JPG

BqhPed.JPG

vHGV8J.JPG

De Pegida-demonstranten zijn begonnen aan hun demonstratieve optocht door de Haagse binnenstad.

n3ODC8.JPG

Ae8PxP.JPG

psftiA.JPG

wHU2W3.JPG

OkMGm1.JPG

KEhFFb.JPG

Tijdens de optocht komen er tegendemonstranten tevoorschijn die leuzen scanderen en de stoet tegen proberen te houden. Er worden vele aanhoudingen verricht.

7xk984.JPG

24AdVi.JPG

9dunzd.JPG

HisUZS.JPG

AFrk7N.JPG

WSuAPI.JPG

EnanA2.JPG

iFTC2r.JPG

hAWAZW.jpg

rD94uY.JPG

w DSC 8408b

RGag6D.JPG

izYv69.JPG

wzO090.JPG

w IMG 9754

SUVgm2.JPG

K2f9Bj.JPG

zA9I6x.jpg

LVXBST.jpg

w IMG 9739

aKF4jd.JPG

uc2lxD.JPG

ekVXlh.JPG

xqIJBR.jpg

2WO6tD.JPG

Een aantal tegendemonstranten had zich verstopt/verschanst in het filiaal van de Burger King aan de Spuistraat. Blijkbaar hadden zij het plan om 'tevoorschijn te komen' op het moment dat de stoet langs zou komen, maar de politie had ze gespot. Zij zijn aangehouden en onder andere per HTM-bus afgevoerd. Wel is onduidelijk welk vergrijp ze ten laste zal worden gelegd.

U0U56R.JPG

ryvMZA.JPG

SIVXCc.JPG

nddHh4.JPG

D9eUp0.JPG

ikLLbQ.JPG

jSiR4J.JPG

PsLYYx.JPG

aAvVk6.JPG

FQbVCN.JPG

De Pegida-demonstratie is ten einde gekomen op het plein voor het Centraal Station.

DdFA6g.JPG

hDa8Dg.JPG

jZ9CfA.JPG