Negentien aanhoudingen bij Pegida-demonstratie | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Negentien aanhoudingen bij Pegida-demonstratie

Den Haag - Bij een demonstratie vanmiddag van Pegida Nederland zijn ten minste negentien personen aangehouden.


De avond voorafgaand aan de demonstratie meldde  voorman Edwin Wagensveld van Pegida dat de gemeente Den Haag het tonen van het 'beeldmerk' van Pegida verboden had; vermoedelijk omdat daarin o.a. een hakenkruis en een ISIS vlag worden getoond (dat in de prullenbak wordt gegooid).

Dat is opmerkelijk, want in het verleden zijn Gaza protesten met hakenkruizen en demonstraties waar ISIS vlaggen getoond werden zonder enige wanordelijkheden gehouden. En dat terwijl nu waarschijnlijk het argument gebruikt wordt dat de getoonde symbolen een reactie kunnen uitlokken, en het beeldmerk daarmee een gevaar voor de openbare orde vormt.

Op dit moment loopt er een rechtszaak tegen Pegida, met als inzet een soortgelijk verbod tijdens een eerdere demonstratie in Amsterdam. Er is gerede twijfel of het symbool verboden mag worden. De Pegida aanhangers staan op het standpunt dat zij (in een land met vrijheid van meningsuiting) tijdens een demonstratie mogen uitdragen dat zij afstand willen nemen van de denkbeelden waar de symbolen voor staan.

Tegenstanders van Pegida hebben onder het motto 'laat ze niet lopen' aangekondigd om de demonstratie te willen verstoren. Zij roepen op om 'de demonstratie van het racistische Pegida' te blokkeren, saboteren en overstemmen. Dat lijkt op een eerdere tegenactie in april, toen 54 tegendemonstranten werden opgepakt. Ook andere groeperingen roepen op om 'Pegida Den Haag uit te jagen', ondanks dat er gewoon vergunning is verleend voor de demonstratie.

Enkele tientallen Pegida-aanhangers hebben de demonstratie bijgewoond. Vlak na aanvang van de demonstratie werd een Pegida-aanhanger, gekleed in een djellaba en met een namaak afgehakt mensenhoofd in zijn hand, aangehouden door de politie.

Nadat voorman Edwin Wagensveld en vier andere Pegida-aanhangers lieten zien dat zij het omstreden t-shirt met het hakenkruis droegen, werden ook zij aangehouden.

De rest van de groep begon vervolgens aan de aangekondigde mars door een deel van de binnenstad. De stoet liep via de Rijnstraat en de Schedeldoekshaven, dwars door het centrum via het Spui, de Kavermarkt en de Fluwelen Burgwal weer terug naar het startpunt aan het Koekamp. De mars door de stad verliep rustig. Tegen het einde van de optocht, bijna terug op het Koekamp, werd een tiental tegendemonstranten gezien op de Prinsessegracht. Na een korte schermutseling werden zij door de Mobiele Eenheid en de aanhoudingseenheid aangehouden.

Bij de aangehouden tegendemonstranten trof de politie twee blikjes met een dikke substantie en mogelijk ontstekingsmechanisme aan. De inhoud daarvan wordt onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD).

De laatste drie aanhoudingen werden verricht op het Koning Julianaplein voor het Centraal station. Daar was een antifascist met een vlag in een lichtmast geklommen, met de kennelijke bedoeling om de vertrekkende Pegida aanhangers te sarren. Toen hij zelf weer uit de mast was gekomen, is hij aangehouden. Zijn twee metgezellen waren al eerder aangehouden.

Update: 20 aanhoudingen

Video: Nick van Mourik

Foto's: Rene Hendriks, Ruben van Essen, Nick van Mourik, Bob van Keulen en Maurice Schotman

uys1tc.JPG

aMWcsO.JPG

e4GoWP.JPG

WJ7XPr.JPG

ia8h0m.JPG

Keh8nm.JPG

v8swVA.JPG

cU1HCm.JPG

uHnaDL.JPG

gp5Mfo.JPG

bEPxDm.JPG

7gATmn.JPG

B6pbOy.JPG

TQhxfM.JPG

kQP7Wd.JPG

aAe6ae.JPG

8MvXt9.JPG

cSPrso.JPG

HTUnqX.JPG

U011jV.JPG

dD3zLW.JPG

CruyHo.JPG

Nj7JSq.JPG

XOj01S.JPG

zgzZPP.JPG

uTSEw5.JPG

tEHLQ9.JPG

cdC4Tf.JPG

SJV5fy.JPG

hl3DPy.JPG

w PEEN1806 1

w PEEN1872 1

w 8943 2

9CAPtS.JPG

knUNCf.JPG

w IMG 0846 1

w PEEN1877 1

9vkqGE.JPG

6C7II0.JPG

NsrHCZ.JPG

EoTsQ0.JPG

FBxqeD.JPG

ATzZm3.JPG

GdAEZP.JPG

CQ2KkY.JPG

L9tqLa.JPG

w0pCHy.JPG

uoZD6X.JPG

KvuoA0.JPG

8chcgc.JPG

fquhUy.JPG

qqrnZm.JPG

2ZDzRr.JPG

jT7FuW.JPG