Demonstratie tegen vervanging kerk door moskee | Regio15.nl

Demonstratie tegen vervanging kerk door moskee

Den Haag - Een demonstratie van tegenstanders van de vervanging van een kerk door een moskee is vanavond rustig verlopen.


De voormalige St. Thomaskerk aan de Harmelenstraat is sinds 2014 niet meer als protestantse kerk in gebruik. Het gebouw is gekocht door de vereniging Ahmadiyaa Anjuman Isha'at-e-Islam (Lahore) Nederland. De organisatie, die sinds 1976 bestaat, heeft vooral moslims met een Surinaamse achtergrond als lid. Zij willen het gebouw als moskee in gebruik nemen, en openen daarom vanavond de deuren om kennis te maken met de buurtbewoners.

De rechte actiegroep 'Voorpost' is tegen de conversie naar moskee, en wilden hun ongenoegen met een demonstratie kenbaar maken. Zij hebben rond de 2000 pamfletten in de buurt verspreid, waarin zij buurtbewoners oproepen om mee te komen demonstreren. Overigens zijn de nieuwe eigenaren verbaasd over deze tegenstand, want de moskee zelf benadrukte eerder niet radicaal te zijn, juist in gesprek te willen gaan met de buurt en open te staan voor andersdenkenden. 'Wij zijn liberalen en respecteren ieders voorkeur. Niet gelovig, wel gelovig, vrouwen, mannen, zwart, wit, homo, noem maar op', zei voorzitter Robbert Mohammedamin eerder tegen Omroep West.

Uiteindelijk deden er woensdagavond ongeveer tien demonstranten mee. Zij hadden vlaggen, spandoeken en pamfletten. Er werd geschreeuwd: "wij willen geen moskee" en demonstranten gingen met buurtbewoners in discussie. Sommige buurtbewoners reageerden positief, anderen onthielden zich van commentaar. 

De politie hield de demonstratie nauwlettend in de gaten. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. 

Video: Daan van den Ende en Donny Kooistra


Foto's: Daan van den Ende, Bob van Keulen en Donny Kooistra

LnUNFg.JPG

jA9r88.JPG

Rs8KXC.JPG

otfrGB.jpg

ez2Abk.jpg

ZvvwSq.JPG

Q50qhd.JPG

Rap22f.JPG

0h5xTx.jpg

uKRynz.JPG

eoWF9B.JPG

UWLTdu.JPG

lHi3x4.JPG