Onrust na afloop WK kwalificatie duel Marokko-Ivoorkust | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Onrust na afloop WK kwalificatie duel Marokko-Ivoorkust

Den Haag - Na afloop van het WK kwalificatie duel Marokko - Ivoorkust is het onrustig geworden in de Schilderswijk.


In eerste instantie werd de 2-0 winst op straat gevierd door honderden fans van het Marokkaanse elftal, die met vlaggen en veel getoeter door de wijk trokken. De feestvreugde sloeg om toen ongeveer honderd feestvierders enkele voertuigen op de Vaillantlaan lieten stoppen en de inzittenden van deze voertuigen mishandelden. Een motorrijder van de politie werd belaagd door feestvierders en moest daarbij zijn politiemotor op de grond laten vallen.

Burgemeester van Den Haag, mevrouw Pauline Krikke moest vanwege de ongeregeldheden haar bezoek aan het 30ste Haagse Rode Kruis Gala stoppen. De politie heeft onmiddelijk opgetreden met een charges. Tijdens de charges werden agenten bekogeld met stenen, blikjes en vuurwerk. Een ruit van een politieauto sneuvelden daarbij. Agenten zijn niet gewond geraakt. 

Er zijn twee personen (16 en 20 jaar) aangehouden, één van de verdachte werd bij zijn aanhouding gebeten door een politiehond. 

Na de inzet van de Mobiele Eenheid (ME) keerde de rust terug.

(Kijk hier voor het persbericht van de politie)

Update 14 november 2017:

De Politie Den Haag heeft op haar Facebook pagina gereageerd op de videos die op het internet worden verspreid. Onder andere op de video waarbij de Mobiele Eenheid (ME) geweld heeft toegepast op een scooterrijder. Er wordt ook gereageerd op de video die onder andere door Regio15 is gepubliceerd. Op social media gaan er geruchten dat het dienstwapen van de motoragent zou zijn gestolen, dit is volgens de Politie Den Haag pertinent onjuist. De Politie Den Haag schrijft dat de politiemotor uit balans kwam door een trap of duw tegen de politiemotor. Lees hier het hele bericht.

Ingezonden video:

Video: Donny Kooistra en Daan van den Ende

Foto's: Donny Kooistra, Daan van den Ende, Danny Botman, Bob van Keulen

NOKcRR.JPG

OUvQT6.JPG

KH7ooq.jpeg

2kJRy6.jpeg

WP0wc5.jpeg

9wAQLz.JPG

naisED.jpeg

UBgXxl.JPG

Er wordt vuurwerk afgestoken, en er worden 'burn outs' gedaan met auto's en scooters. De politie lijkt rond 21:15 alleen nog op te treden als er kruispunten geblokkeerd worden of er zaken gegooid worden. De feestvierders nemen weer bezit van de wijk. Daardoor is het verkeer overigens vrijwel volledig tot stilstand gekomen. Rond 22:00 was de Vailliantlaan volledig geblokkeerd door feestvierende fans van het Marokkaanse elftal.

tz09i2.jpeg

ClxGhP.jpeg

npgjGa.jpeg

KuZ01z.jpeg

Oo9mib.jpeg

ofkwTr.jpeg

Ff6mJ3.JPG

n3D8G5.jpeg

Vszha8.jpeg

QzgsNc.JPG

9bTzTZ.JPG

q3DUY5.JPG

gcBweF.JPG

Ook de jongste fans maken deel uit van de feestelijkheden; en zijn zelfs gangmaker en zwepen de menigte op.

Ib91DK.JPG

6BIiFf.JPG

RsxnrO.JPG

QEvnY4.JPG

Rond 22:15 keerde de menigte zich tegen een passerende auto. Daardoor/daarna werd de situatie grimmiger. De politie vorderde de feestvierders om weg te gaan, maar in plaats daarvan keerde de menigte zich tegen de politie. Daarop trokken de agenten 'in normaal tenue' zich terug en verscheen de ME weer ten tonele. Zij voerden charges uit op de Hoefkade.

Video (2de helft van de avond): Donny Kooistra en Daan van den Ende

Vd4KWG

Nj2HMA.JPG

AlN0Xl.JPG

eksW7l.JPG

Vanuit de groep wordt er met blikjes frisdrank, stenen, eieren en vuurwerk gegooid. Op de Hoefkade worden mensen aangehouden; het aantal is nog niet bekend. De politie treedt op met de mobiele eenheid en met de politiehonden.

ie0U0I.jpg

8dkhRS.JPG

e0RkGh.JPG

ApVq1G.JPG

AvCo1j.JPG

6W0d08.JPG

6PiZtI.jpg

ZhGFpx.jpg

Na enige tijd bleek dat de feestgangers zich blijkbaar verspreid hadden in de omliggende straten. De ME ging daarop weer terug de bussen in.

owwNs0.jpg