Onrust rond Sinterklaas intocht in de binnenstad | Regio15.nl

Onrust rond Sinterklaas intocht in de binnenstad

Den Haag - Het is onrustig geweest in de Haagse binnenstad, naar aanleiding van de aankomst van Sinterklaas en zijn Pieten.


Begon de intocht in Scheveningen feestelijk, later op de dag werd het dan toch rumoerig.

Een aantal aanhangers van de groep 'Kick Out Zwarte Piet' had aangekondigd om toch langs de route te gaan staan; en niet op de aangewezen demonstratie locatie op het Stadhoudersplantsoen. Op weg naar de binnenstad werden de stokken die zich bij zich hadden, gecontroleerd en 'niet geschikt als wapen' bevonden. Zij mochten de borden dus houden.

Een groep aanhangers van de traditionele (diep)zwarte Piet had zich verzameld in de binnenstad, om te voorkomen dat de 'anti-Piet' groep de route van de rijtoer zou weten te bereiken. Deze groep van naar schatting 50-60 naar eigen zeggen oud harde kern supporters van FC Den Haag had zich daarom verzameld rond het Bleijenburg. 

Toen de 'anti-Zwarte Piet' demonstranten zich verzamelden bij de poffertjestent op het Malieveld, greep de politie in. Met behulp van de ME werd er een scheidslijn tussen de twee groepen opgetrokken, en de groep 'pro-Zwarte Piet' werd verdreven van het Bleijenburg.


Daarop volgde een kat- en muisspel door de binnenstad; de groep 'pro-Zwarte Piet' splitste zich op en verzamelde zich dan weer op een ander punt.

Na enige tijd werd besloten dat de veiligheid van de 'Kick Out Zwarte Piet' groep niet gegarandeerd kon worden. Zij werden daarom via het Koekamp teruggestuurd naar het Centraal Station, en daarna verzocht te vertrekken.

De groep 'pro Zwarte Piet' probeerden intussen het station te bereiken, maar dat werd telkens geblokkeerd door de politie.

Maar goed: het doel (voorkomen dat de 'Kick Out' demonstranten zichtbaar bij de optocht aanwezig zouden zijn) was bereikt. Na ongeveer een uur keerde daarom de rust in de binnenstad terug. Op dat moment was de stoet met Sinterklaas nog niet aangekomen op het Plein, dus waarschijnlijk hebben de kinderen niets gemerkt van de gebeurtenissen.


Foto's en video: Danny Botman, Nick van Mourik, Ferrie van der Geer, Rene Hendriks, Bob van Keulen

2FyOoP.JPG

ZUl9sw.JPG

Tie5Zo.jpeg

sLGTNv.JPG

niIDwt.JPG

UCnRuz.JPG

8RYfQg.JPG

9s6Dsf.JPG

WcpKH8.JPG

4bBG60.JPG

VHTcom.JPG

Xi78rb.JPG

CpHwx8.JPG

YzYxL7.JPG

sJ0wu6.JPG

c1Llbq.JPG

HPnyGr.JPG

juB15D.JPG

FWoDtn.JPG

Ugz0pH.JPG

cBgvpi.JPG

pZfyL9.JPG

ofbw6M.jpeg

l2kkRK.JPG

WCudHr.JPG

GyJwNS.JPG

BJ9NIt.JPG

S2ibl6.JPG

9RTSTW.JPG

Kf5PBI.JPG

ZQC6k6.JPG

hUp9OB.JPG

LTbRzL.JPG

2LF6lE.JPG

lFgFsu.JPG

z4BeBb.JPG

muK5lH.JPG

7p1yzz.JPG