'Gele Hesjes' demonstratie eindigt op gespannen voet | Regio15.nl
DutchEnglish

'Gele Hesjes' demonstratie eindigt op gespannen voet

Den Haag - De vierde demonstratie van 'de gele hesjes' is ditmaal uitgelopen op een confrontatie met de politie.


De 'gele hesjes' zijn een beweging van mensen die vinden dat ze niet gezien worden in de maatschappij; dat ze genegeerd en onderdrukt worden. Ze eisen o.a. het aftreden van het kabinet, meer loon en het terugdraaien van de verhogingen van de pensioenleeftijd en het 'lage BTW' tarief.

Van de demonstratie was de gemeente niet officieel in kennis gesteld; en er was dus ook geen vergunning voor afgegeven. De 'gele hesjes' staan op het standpunt dat demonstreren een grondrecht is, en dat het daarom niet nodig is om een vergunning aan te vragen.

Bij de 3 voorgaande demonstraties is er wel wat 'duw en trekwerk' met de politite geweest, maar is uiteindelijk niemand aangehouden. Ditmaal besloot de politie om in de beginfase een aantal demonstranten op te pakken die vuurwerk en rookbommen afstaken. De groep reageerde weer met protest en geweld op de aanhoudingen.

Op een gegeven moment ging de groep (ongeveer 200 man groot) 'aan de wandel' via de Korte Poten en de Herengracht, richting Kalvermarkt en het stadhuis. Op de Turfmarkt werd de groep tegengehouden. Daarbij werd o.a. met terrasmeubilair gegooid. De groep werd gevorderd terug te gaan naar het Plein, wat na enige tijd ook gebeurde.

Eenmaal terug op het Plein werden degenen die geweld hadden gebruikt of met terrasmeubilair hadden gegooid, er één voor één uitgepikt en aangehouden. Een aantal gele hesjes besloot daarop om al te vertrekken. Rond 16:00 werd via speakers gemeld dat burgemeester Krikke de demonstratie verboden had. De aanwezigen werden gevorderd om het Plein te verlaten in de richting van het Centraal Station. Dat gebeurde ook, en zelfs in een redelijk rap tempo.

Een tiental demonstranten dat rond het Centraal Station bleef hangen, kreeg de mogelijkheid om nog even op het Koekamp te blijven staan om daar verder te demonstreren.

Uiteindelijk zijn er 8 mensen aangehouden door de politie.

Video: Rene Hendriks en Herman van der Woude

Foto's: Herman van der Woude, Sander Paardekooper, Rene Hendriks

FRNkvO.JPG

Vlv6IB.JPG

mBNCNX.JPG

2B8s6j.JPG

W7BasO.JPG

k12NVY.JPG

jfVsb9.JPG

y7caWr.JPG

XeudSO.JPG

gleSYj.JPG

1cBS65.JPG

SVPngm.JPG

xm3ysq.JPG

JwJuKF.JPG

jY1Ycw.JPG

xIkQX0.JPG

xZo6uU.JPG

QCgoxZ.JPG

G2xxHK.JPG

lmlGec.JPG

LeO3H2.JPG

fM7Eew.JPG

hY9WVp.JPG

9JVQdN.JPG

ummmAu.JPG

2srYk8.JPG

HTe07H.JPG

QexqoE.JPG

QYGvKC.JPG

ikDZEC.JPG

iBqrUt.JPG

He6PaL.JPG

YER264.JPG

77L81E.JPG

g8nfWb.JPG

3NEw42.JPG

oeiya7.JPG

113G3d.JPG

bhbUFJ.JPG

w2tzxe.JPG

MeoheR.JPG

4MDteh.JPG

bGniRg.JPG

zbWT73.JPG

rkVBZ0.JPG