Confrontatie tussen anti- en pro Zwarte Piet in de Beatrijsstraat | Regio15.nl

Confrontatie tussen anti- en pro Zwarte Piet in de Beatrijsstraat

Den Haag - Een landelijk congres van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (afgekort KOZP) in de Beatrijsstraat is vanavond verstoord.


KOZP is een actiegroep die zich inzet voor het veranderen van de traditionele uitmonstering van Zwarte Piet in roetveegpiet en dergelijke. Zij hadden zich vanavond voor het landelijk congres verzameld in een pand aan de Beatrijsstraat.

Een aantal voorstanders van Zwarte Piet in de traditionele vorm had daar kennelijk lucht van gekregen.

Ongeveer tien minuten na aanvang van de vergadering werd er op de deur gebonkt, en werd duidelijk dat de 'pro-Pieten' voor de deur stonden. De tegenstanders hebben naar eigen zeggen snel de deuren gebarricadeerd en de politie gebeld. Die kwam in grote getale; en ook een politiehelikopter cirkelde boven het incident. 

Behalve de gewone surveillance voertuigen kwamen ook hondengeleiders van de politie ter plaatse, alsmede een cellenbus om eventuele arrestanten af te voeren. Volgens de politie zijn er uiteindelijk vier aanhoudingen verricht.

Volgens leden van de actiegroep KOZP zou de deur van het pand zijn beschadigd door onder andere vuurwerk, en zouden vernielingen zijn aangericht aan de auto van Mitchell Esajas; één van de leden van de actiegroep.

Er zou sprake zijn geweest van zware ontploffingen; zwaar vuurwerk of explosieven. Waarschijnlijk is daarom ook de brandweer gealarmeerd.

Update 23.40 uur: de politie meldt dat er totaal vijf personen zijn aangehouden.
Update 9/11: inmiddels zijn drie van de vijf aangehouden personen weer op vrije voeten gesteld. Zij blijven nog wel verdachte.

Video en foto's: Daan van den Ende, Dejan Jeremic, Bob van Keulen

Iu5L9o.JPG

Wa itemdankzijtiplijjn

3D5KhJ.JPG

wxb0LH.jpeg

oe7wK7.JPG

HSixlE.JPG

pzII2l.JPG

76NGPd.JPG

XJBSKY.JPG

J62RHv.JPG

wXklqY.JPG

kHiMev.JPG

c1eudI.JPG

aRFX6W.JPG

14bYTW.JPG

Fqx1cP.JPG

3E0zde.JPG

De voormannen van de KOZP beweging hebben later die avond aangifte gedaan op het politiebureau Zuiderpark

KFrcKy.JPG