Sinterklaasintocht in Den Haag is rustig verlopen | Regio15.nl

Sinterklaasintocht in Den Haag is rustig verlopen

Scheveningen / Den Haag - Ook dit jaar kwam de Goedheiligman weer aan op Scheveningen. Maar dit jaar is de intocht meer 'beladen' dan ooit.


De tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet hebben het over een 'inclusief Sinterklaasfeest'; een feest waarbij iedereen zich thuisvoelt, ongeacht huidskleur of afkomst. De voorstanders stellen juist dat zij zich niet meer thuisvoelen bij een feest wat afwijkt van wat ze al sinds kind gewend zijn; en dat zij dus door de voorgestelde aanpassingen juist buitengesloten worden. Deze tegenstelling zorgt er al jaren voor dat beide partijen 'met de hakken in het zand staan', en elkaar fel bestrijden.

De gespannen sfeer werd ook nog verder opgeklopt door diverse incidenten over en weer. Zo beschuldigde Mariam El Maslouhi de 'pro-Piet demonstranten' van het brengen van de nazigroet, wat weer veel kwaad bloed zette bij de groep die daar gedemonstreerd had. Eerder onstond er al ophef over de toon van een brief/mail waarmee KOZP sponsoren van de intocht wilde bewegen om hun steun voor het evenement in te trekken. Andersom werd op 8-11 een vergadering van de actiegroep KOZP weer met geweld verstoord door de 'pro-Pieten'. Tijdens die meeting in de Batrijsstraat wilde KOZP waarschijnlijk de demonstratie van 16-11 bespreken en voorbereiden.

In 2018 wilde KOZP ook al op de kade van Scheveningen (tijdens de eigenlijke intocht) demonstreren, maar zij kregen van de gemeente een locatie net buiten Scheveningen toegewezen; langs de route tussen Scheveningen en de binnenstad van Den Haag. Uiteindelijk heeft KOZP daar geen moment gestaan, maar kozen ze ervoor om direct naar de binnenstad van Den Haag te gaan om zich daar te laten zien. Tegenstanders van KOZP waren daar ook, dus dat eindigde in onrust.

Dit jaar wil KOZP alsnog in Scheveningen zelf demonstreren; in het zicht van de kinderen. Zij zeggen "We willen demonstreren in de haven van Scheveningen, waar de boot met Sinterklaas aankomt. De beweging roept de burgemeester op om er alles aan te doen om KOZP Den Haag bij de intocht aanwezig te laten zijn, en zo het demonstratierecht te waarborgen". Tegenstanders zeggen dat juist demonstreren tijdens de intocht (dus 'in het zicht van de kinderen') te ver gaat en zijn een petitie gestart om dat te verbieden. Daarom besloot de gemeente om ook dit jaar 'demonstreren in de haven zelf' te verbieden en een andere plek aan te wijzen.

De controverse gaat inmiddels zo ver dat de organisator van de intocht in Den Haag inmiddels persoonsbeveiliging moet inhuren, omdat hij en zijn gezin bedreigd worden - door zowel de voor- als tegenstanders. KOZP wil een eigen ordedienst inzetten, om hun veiligheid tijdens de intocht te waarborgen. Voorstanders van de zwarte versie van zwarte Piet dreigen intussen op social media zelfs om zichzelf op te blazen (en worden daarvoor aangehouden).

Om de ordedienst, acties en juridische kosten te betalen hebben inmiddels zowel KOZP als het 'pro zwarte' kamp een crowdfundactie opgezet, waarmee geld wordt ingezameld. Daarmee wil men beveiliging inhuren en advocaten betalen.

Vanwege de gespannen situatie besloot KOZP toch niet langs de route van de intocht te demonstreren, maar in plaats daarvan een 'manifestatie' op het Koekamp (tegenover het Centraal Station) te organiseren. Daar is ruimte voor een forse groep, en het terrein is te beveiligen.

Op de dag voorafgaand aan de intocht zijn ook een aantal 'anti-zwarte Piet' activististen opgepakt wegens opruiing en bedreiging.

In de nacht voorafgaand aan de intocht hebben 'pro-Piet' activisten de route beplakt met posters, met daarop een gephotoshopte afbeelding van Jerry Afriyie; de voorman van de KOZP beweging. De organisatie van de intocht is daar niet blij mee, en dus willen zij alle posters weer snel verwijderd hebben. Uiteindelijk wordt daar een gespecialiseerd bedrijf voor ingehuurd.

bbHfHg.JPG

3RDmCU.JPG

R8wbum.JPG

Rond 11:00 kwam de Pakjesboot aan in de haven van Scheveningen. De Goedheiligman wordt daar opgewacht door (naar schatting) 500 kinderen en ouders.

R7B0b4.JPG

B2FV1H.JPG

rbfSvR.JPG

Buiten de 'officiële' zwarte Pieten zijn er ook een aantal onconventionele actief: leden van de Haagse motorclub 'MC Untouchables' delen stapels knuffels uit. Die zijn volgens hen aan de club gedoneerd. Ondanks de zwarte helmen en de gezichtsbedekking vinden de knuffels toch gretig aftrek.

4wqwXo.JPG

2POTsK.JPG

bpxLve.JPG

o2mPd4.JPG

0glKOr.JPG

Den Haag - Op het Koekamp verzamelen zich rond 12:30 uur eerste tegenhangers van Zwarte Piet. Oorspronkelijk wilden zij demonstreren bij de intocht in Scheveningen, uit veiligheidsoverwegingen is hiervan afgeweken. De demonstratie zal van 13:00 uur tot 15:00 uur plaatsvinden. Enkele voorstanders van Zwarte Piet hebben zich ook verzameld bij het Koekamp. De politie is massaal aanwezig en doet er alles op alles aan om de dag ordelijk te laten verlopen.

Onder de demonstranten waren onder andere Georgina Verbaan en Tofik Dibi. De groep luisterde naar toespraken; en er was live muziek.

Er zijn twee personen aangehouden. De woordvoerder van de politie laat weten dat zij zijn aangehouden na een identiteitscontrole. Zij bleken te staan gesignaleerd en een gevangenisstraf open te hebben staan; hun aanhouding heeft dus feitelijk niets met de demonstratie te maken. 

Omstreeks 15:15 uur vertokken alle demonstranten onder begeleiding van de politie richting huis; voornamelijk via het Centraal Station. De demonstratie en de intocht zijn zonder incidenten verlopen.

ZPbALA.JPG

Be6JFs.JPG

DnCIge.JPG

RKFOst.JPG

vCeqfi.JPG

Zfm59l.JPG

HxuBwS.JPG

CWlFaO.JPG

Kz3bfn.JPG

y4vd2H.JPG

jJZHJX.JPG

KcJUmu.JPG

oQUfzy.JPG

vCLBN0.JPG

nWh7Xv.JPG

8PlUey.JPG

HINFTv.JPG