Boeren voeren onverwacht actie rond het Binnenhof | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Boeren voeren onverwacht actie rond het Binnenhof

Haaglanden - Vrij onverwacht hebben boeren en hun sympathisanten vanavond aangegrepen om actie te voeren rond het Binnenhof.


Vandaag werd het de FDF ('farmers defence force') verboden om woensdag supermarkten en distributiecentra te blokkeren, op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per overtreding/locatie.

Dat verbod was een gevolg van een kort geding wat het  CBL (centraal bureau levensmiddelen) in haar functie als belangbehartiger van de supermarktenbranche had aangespannen. De bestuurders van het FDF kunnen mogelijk persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor die dwangsommen, dus zij hebben de boeren opgeroepen om geen actie te voeren.

Dat betekent niet zozeer dat er woensdag geen actie gevoerd wordt, maar meer dat er geen leiding meer gegeven wordt aan de acties. Met andere woorden: de boeren gaan nog steeds de straat op, maar hun doelen lijken willekeuriger gekozen. In een aantal gevallen neemt de stichting BIV ('bouw in verzet') en 'transport in beweging' de coordinerende rol over; zij zijn niet gebonden door het kort geding.

Omdat vanavond in de Eerste Kamer wordt gestemd over de stikstofwet van het kabinet, hebben boeren, naar verluidt uit het Groene Hart en niet aangeslotem bij de FDF, dit aangegrepen om met een flink aantal trekkers te demonstreren bij het Binnenhof.

Politiemensen en marechaussees verhinderen dat de boeren het Binnenhof betreden. Ook de toegangswegen tot het Plein zijn afgesloten door politie en Koninklijke Marechaussee.

Update: de Eerste Kamer heeft vanavond in meerderheid vóór de stikstofwet gestemd.

Update 21.45 uur: het kabinet en een aantal land- en tuinbouworganisaties hebben een akkoord bereikt over de aanpak van de stikstofproblemen.

Update 21.55 uur: de boeren hebben hun protest beëindigd en zijn op de weg terug naar hun respectievelijke boerderijen. Zij waren volgens de Telegraaf nog niet op de hoogte van het bereikte akkoord tussen kabinet en land- en tuinbouworganisaties.

Foto's: Donny Kooistra, Dean de Bood, Nicky Pronk, Bob van Keulen, Jonathan en Wallie Zuidpark

yMZJFf.JPG

vOhzlG.JPG

ZRzK14.JPG

VGJnVf.jpeg

N70P7j.jpeg

kNASrs.jpeg

U1ICwu.jpeg

hb16kT.jpeg

0TNhhU.jpeg

SWzjux.JPG

FP2s0B.JPG

buwJiW.JPG

MiiTg9.jpeg

6PqTKq.jpeg

3HM86U.JPG

rWrPyp.JPG

xVyQ1J.JPG

Rond 20:45 komen er nog steeds boeren aan, plus meer politie.

urfFaG.JPG

dz96c9.JPG

GMHAia.JPG

ps1MGg.JPG

Jesse Klaver, die op z'n zachtst gezegd niet de populariteitsprijs zal winnen onder de boeren, staat de pers te woord.

HATedS.JPG

mmEp1Z.JPG

eGUmGc.jpeg

7XNH2K.jpeg

Lltjn9.JPG

6dMUrg.JPG

uctL2K.JPG

nhdfLI.JPG

1Ger3Z.JPG