Boeren demonstreren weer in Den Haag | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Boeren demonstreren weer in Den Haag

Den Haag - Na de eerdere boerenprotesten, eind 2019, en de plaagstoot gisteravond verzamelen de boeren zich vandaag weer in de Hofstad voor een protestactie.


Hiermee willen zij hun zorgen uiten over het kabinetsbeleid t.a.v. de agrarische sector. Met stikstof en milieu als argumenten vanuit Den Haag zijn ze bang dat de bedrijven uiteindelijk 'opgeruimd' gaan worden, om ruimte te maken voor woningbouw. Dat zou betekenen dat de volgende generatie het boerenbedrijf niet meer voort kan zetten.

Buiten de 'gewone landbouwers en veeboeren' melden zich ook gespecialiseerde bedrijven, zoals bijvoorbeeld nertsenfokkers. Behalve de diverse agrarische belangverenigingen kondigde stichting 'Bouw in Verzet' op 16-2 aan om de actiedag te steunen; nadat zij eerder op 30 oktober apart hadden gedemonstreerd. Ook de beroepsvissers sluiten aan bij de actie; zij komen in de knel door de toename van bijvoorbeeld windmolenparken die op zee gebouwd worden.

De actiedag is geinitieerd door de FDF. Die organisatie is opgericht na de stalbezetting in Boxtel, om mede-boeren rugdekking te geven op het moment dat dieren- of mllieu activisten een agrarisch bedrijf willen bezetten. Maar sinds de stikstof discussie verzetten zij zich tegen pogingen van Den Haag om de emissierechten in te perken of zwaarder te belasten.

De boeren hebben op dit moment twee pijlen op de boog:

  • Zij hebben alternatieven gepresenteerd om de stikstof uitstoot terug te dringen, maar stellen dat daar door de overheid niet serieus naar gekeken wordt.
  • Via een gerechtelijke procedure hebben zij de RIVM data opgevraagd, omdat die getallen als onderbouwing van het regeringsbeleid dienen. Deze ruwe data worden door een externe partij doorgerekend; de resultaten daarvan worden morgen (de 20e) gepresenteerd.

Morgen is in het parlement weer een discussie over het stikstofbeleid. Dat is de reden dat de boeren juist vandaag hebben uitgekozen om actie te voeren, en aandacht voor hun standpunt te vragen.

Organisator FDF roept de boeren op het geplaagde Malieveld niet als parkeerplaats te gebruiken. Burgemeester Remkes gaat ervan uit dat de boeren niet over de snelwegen rijden, en niet het Malieveld maar in plaats daarvan de Benoordenhoutseweg, de Bezuidenhoutseweg en de van Alkemadelaan als parkeerplaats gebruiken.

Den Haag - Rond middernacht zijn er tientallen legertrucks met daarop zware containers gearriveerd in het centrum van Den Haag. Militairen hebben de legertrucks strategisch neergezet, zodat de toegang tot het centrum voor de boeren gemakkelijk kan worden geblokkeerd. Op de kleinere wegen zijn 'roadblocks' (grote betonblokken) neergezet.

Video en foto's: Donny Kooistra

nGny20.JPG

Lktx1l.JPG

CRk8ff.JPG

1Ugj4c.JPG

vAKLD6.JPG

zNGlri.JPG

WZRy9V.JPG

Den Haag - Omstreeks 01:20 arriveerden tientallen boeren uit Brabant met trekkers in Den Haag. Op de Rijswijkseweg heeft de politie de boeren stilgezet. Na een gesprek en nadat de politie versterking kreeg van de verkeerspolitie, werd de stoet naar de Benoordenhoutseweg geëscorteerd. Op de Benoordenhoutseweg verzamelen alle trekkers zich.

Video en foto's: Donny Kooistra

pBemes.JPG

W4YN3d.JPG

fDPzvn.JPG

GY30An.JPG

ppaTzO.JPG

Rond 06:00 reed een groep trekkers via de A12/Utrechtsebaan de stad in.

Rond 06:30 wordt op de Benoordehoutseweg een boer aangehouden, en de trekker (zo te zien) in beslag genomen. De boer zou een gevaarlijke situatie in het verkeer hebben verorzaakt, door zich niet aan de aanwijzingen te houden. De overige trekkers worden door verkeersregelaars rechtsaf de Benoordenhoutseweg op geleid.

zG3a1s.JPG

6FVKMn.jpeg

uNACK9.jpeg

Op de Bezuidenhoutseweg staan honderden trekkers stil. Daardoor is de Bezuidenhoutseweg geblokkeerd "N14 richting binnenstad".

OZRuuE.JPG

LHfQpV.JPG

3Z9xZL.JPG

Ook op de Benoordenhoutseweg staat het vol met trekkers. Daar melden zich ook een aantal Duitse boeren, die hun Nederlandse collega's komen steunen. De wachtende boeren proberen wat warmte te maken met vuurtonnen, maar de brandweer blust deze telkens af.

uY3p8Y.jpeg

mLQWbH.jpeg

4xVVkn.jpeg

Iura1p.jpeg

lNJTvm.JPG

g4h6NG.JPG

UuGCS2.JPG

QxMSXE.JPG

edUvyg.JPG

Ook via het strand komen de boeren de stad binnen.

kHofo8.JPG

KZQdBE.JPG

FW2W2o.JPG

BLpju8.JPG

Een aantal boeren wilde rond kwart voor tien met hun trekkers 'oprukken' naar het centrum van Den Haag, maar werd op de Koningskade, ter hoogte van het Malieveld, staande gehouden door de politie. De politie wilde dat de boeren terugkeren naar de Benoordenhoutseweg, maar dat wilden de boeren weer niet. Inmiddels zijn Koningskade en Zuid-Hollandlaan geblokkeerd door de trekkers. Uiteindelijk is de boeren een plaats angewezen naast het Malieveld waar zij hun trekkers kunnen parkeren en daar is gehoor aan gegeven.

ny9VPA.JPG

Py9P5y.JPG

DDzhGH.JPG

r6rAKU.JPG

3R7z2V.JPG

SpfVIG.JPG

eo5UK8.JPG

KxomA8.JPG

zrJRGO.JPG

fT61zU.JPG

iasOzJ.JPG

9EMPUc.JPG

NzeiGH.JPG

zLKEfX.JPG

jDN13k.JPG

Hnymmn.JPG

Ook de vissers laten zich zien/horen tijdens de demonstratie.

b00XYi.JPG

Met dank aan Mohamed, een foto van boven van de manifestatie. Het is aardig druk op het Koekamp en omgeving.

rZ599t.jpeg

Op het Koekamp werd geluisterd naar toesraken van onder andere Theo Hiddema en Thierry Baudet van het Forum voor Democratie en Mark van den Oever, voorman van het FDF.

BrUgj2.JPG

BgAM3J.JPG

WYUG8H.JPG

8f4j6e.JPG

VdxM9Z.JPG

MBI4cb.JPG

V8JWmG.JPG

oO07JL.JPG

GOnK3m.JPG

am1Ure.JPG

BE1mjC.JPG

 De politie heeft op het Malieveld enkele personen staande gehouden en gecontroleerd, vermoedelijk nadat er vuurwerk was afgestoken. Eén van hen is aangehouden.

Pvp7o0.jpeg

Rond half drie maakten enkele boeren met hun trekkers aanstalten om de Utrechtsebaan op te rijden. De politie voorkwam dit door een 'barricade' op te werpen met enkele waterwerpers. Hierdoor kon ook het overige verkeer niet door.

6daWez.JPG

3xDcpZ.JPG

aJ96XX.JPG

iELRK4.JPG

vzRG7V.JPG

fRQpOt.JPG

ECNcAV.JPG

Rond half vier wilde een grote groep boeren optrekken naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op de Bezuidenhoutseweg om daar stickers te plakken. Zij werden echter door de Mobiele Eenheid tegengehouden. Er werden één of meer aanhoudingen verricht. De politie zette ook hondengeleiders en ruiters in. De groep werd gevorderd om terug te keren naar de Koekamp en daar werd uiteindelijk -morrend- gehoor aan gegeven.

1M0RvD.JPG

5UUnSv.JPG

W58s5k.jpeg

0Wgoua.JPG

xvFmG6.JPG

hGW0Kj.JPG

2Bl2aO.JPG

RnMMHv.JPG

lygxHM.JPG

y2OQOO.JPG

gtEX6K.JPG