Boeren protesteren tegen de voermaatregel | Regio15.nl
DutchEnglish

Boeren protesteren tegen de voermaatregel

Den Haag - Vanavond hebben een aantal boeren 'op de trekker' zich gemeld in de Haagse binnenstad.


Net zoals enige maanden geleden verschenen de trekkers voor de poorten van het Binnenhof. Het gaat om een spontane actie waartoe rond 14:00 is opgeroepen.

Ze verzetten zich tegen 'de voermaatregel' die bepaalt dat ze tussen 1 september en 31 december eiwit-arm voer aan hun dieren moeten geven.

Op die manier hoopt landbouwminister Carola Schouten dat de stikstof uitstoot van de sector daalt, waardoor er dan voldoende ruimte over zou blijven om meer woningbouw toe te staan.

De boeren stellen dat zij dus nu ruimte moeten creëren voor andere sectoren, op een manier die mogelijk ten koste van de gezondheid van hun veestapel gaat. Het tegenvoorstel dat zij op tafel hebben gelegd is door de minister van tafel geveegd. Het voorstel van de minister wordt waarschijnlijk vanavond of vannacht ter stemming in de Tweede Kamer aangeboden. Na morgen is de Kamer op reces tot 31 augustus.

Video: Sander Paardekooper

Foto's: O.a. Sebastiaan Barel, Sander Paardekooper, Herman van der Woude, Bob van Keulen

Gci5G6.JPG

utvtot.JPG

oRAcIy.JPG

nyTwyM.JPG

Rond 20:30 kwamen de eerste trekkers via Wassenaar/N44 de stad in rijden. Ze rijden naar de Buitenhof zijde van het Binnenhof.

JpnwiE.JPG

9PLFOU.JPG

TjrW3t.JPG

1RfA5a.JPG

Y1ydZM.JPG

YwgLeR.JPG

qYYNhZ.JPG

CHuvYw.JPG

21:00: de politie sluiit alle wegen naar de binnenstad en het Binnenhof af.

Xqk5Fh.JPG

riKxJ8.JPG

9040fU.JPG

Er verzamelt zich een bonte groep van allerhande demonstranten.

CVh1z4.JPG

yDV0AP.JPG

De politie twittert dat de boeren tot 22:00 mogen blijven staan. ROnd 22:15/22:30 begint de stemming waar het de boeren om gaat. Het is vrij waarschijnlijk dat de groep dus niet om 22:00 weg gaat.

FRVC9r.JPG

9040fU.JPG

euKzfw.JPG

QX4PVv.JPG

waMPdv.JPG

gKMSyO.JPG

De boeren maken na 22.00 uur geen aanstalten om te vertrekken, zoals de politie heeft verzocht. Het ziet eruit alsof de politie het voorlopig zo laat.

Hvhb1v.JPG

R4R637.JPG

iqzERt.JPG

Am28BS.JPG

wGFJCn.JPG

0Gszep.JPG

2Mgpqt.JPG

In de binnenstad zijn afzettingen neergezet.

AkDHui.JPG

V1nj95.JPG

09qLFy.JPG

ysGA8S.JPG

yxkL01.JPG

l2ZUJJ.JPG

pJ77xq.JPG

Voor de afsluiting van de binnenstad wordt ook gebruikt van vrachtwagens van Defensie. Er worden er 25 ingezet, met 60 man personeel.

PJHut9.JPG

HB8TGA.JPG

92o6NB.JPG

McDiaa.JPG

sK5zUC.JPG

b97GT0.JPG

Y5qD0v.JPG

De boeren wachten de stemming in de Tweede Kamer niet af, en zijn rond middernacht vertrokken met hun trekkers. Niet dat ze het niet willen afwachten, maar het bedrijf en het vee roept.

PCq6MG.JPG

Q1HKde.JPG

pPxLcD.JPG

Een nieuwe groep demonstranten dient zich aan in Den Haag: kermisexploitanten met zwaar materieel. Die stuiten echter op de afzetting van o.a. voertuigen van Defensie.

J7AoOP.JPG

6GTA2c.JPG

kRTNFw.JPG

AJKRUf.JPG

pfV5hs.JPG

De kermisexploitanten draaien om en vertrekken weer. Een aantal demonstranten te voet blijft rond het pannenkoekenhuis op het Malieveld hangen. Op een gegeven moment gaat de politie de groep verdrijven, maar dat gaat redelijk beheerst. De groep laat zich ook zonder al teveel problemen wegsturen.

tUgCqV.JPG

J1vUm9.JPG

V6tJKq.JPG

v2VxuF.JPG

Update 3-7 12:00: De defensie vrachtwagens hebben zich weer verzameld tot 1 kolonne en verlaten het Haagse centrum weer.

pyKj57.JPG

nkpVQL.JPG