Schermutselingen bij demonstratie tegen Spoedwet | Regio15.nl

Schermutselingen bij demonstratie tegen Spoedwet

Den Haag - Bij een demonstratie tegen de Spoedwet zijn vanmiddag harde klappen gevallen.


Voor vanmiddag was een demonstratie aangekondigd op de Lange Vijverberg tegen de Spoedwet in verband met Covid-19. Deze spoedwet moet de huidige noodverordeningen van de veiligheidsregio's gaan vervangen. De demonstratie was juist vandaag omdat er in de Tweede Kamer over de wet gesproken zou worden, en werd gehouden onder de noemer 'Kom in Actie, Den Haag moet plat'.

Toen honderden demonstranten zich verzamelden op het Plein, bij de ingang van de Tweede Kamer, werden zij door de politie gevorderd zich te verwijderen. Zij werden verteld naar de Lange Vijverberg (naast de Hofvijver) te gaan omdat 'dat de aangewezen demonstratie locatie was' en dat anders 'geweld zou worden gebruikt'.

Vervolgens wilde een deel van de demonstranten een rondje rondom het Binnenhof lopen. Tien ze via de Lange Poten richting het Spui wilden gaan werden ze tegengehouden door enkele leden van het Parate Peloton van de politie. Hierbij ontstonden schermutselingen, waarbij over en weer klappen vielen.

Hierop is de Mobiele Eenheid ingezet en die heeft de Lange Poten schoongeveegd en vervolgens het Plein.

Een groep demonstranten is hierop de binnenstad van Den Haag ingetrokken. Zij liepen o.a. door de Grote Markstraat, over de Grote Markt en langs de Grote Kerk weer richting het Buitenhof. Met een megafoon werden de mensen in de winkelstraten en op de terrassen opgeroepen om zich bij de groep aan te sluiten, maar dat gebeurde nauwelijks tot niet. Toen de groep ook door de Passage wilden wandelen, werden zij tegengehouden door politiebikers.

Toen de groep uiteindelijk toch op de Lange Vijverberg arriveerde, kwam het kort tot schermutselingen met leden van een aanhoudingseenheid, die enkele demonstranten wilde aanhouden, vermoedelijk in verband met de eerdere schermutselingen. De AE'ers hebben zich daarna teruggetrokken. Bij deze confrontatie is een persoon gewond geraakt. Hij is in de ambulance onderzocht.

Pas toen de Mobiele Eenheid, onder andere met behulp van honden, de groep op de Lange Vijverberg had ingesloten, hebben de AE'ers alsnog enkele personen aangehouden.

De politie verklaart dat zij tot aanhoudingen zijn overgegaan omdat agenten werden belaagd. Daarbij zou een agent gewond zijn geraakt. Naar mening van de demonstranten zou de politie te hard tegen onschuldige/vreedzame demonstranten hebben opgetreden.


Update 21/8: de politie meldt dat er totaal acht demonstranten zijn aangehouden en dat drie agenten gewond zijn geraakt bij de demonstratie.

Video en foto's: Bob van Keulen, Rene Hendriks, Sebastiaan Barel en Herman van der Woude


ZABPNM.JPG

6Wt68l.JPG

djcV5o.JPG

FkVZmK.JPG

GC8GTd.JPG

hHEQBZ.JPG

yhN8yY.JPG

7n9DeA.JPG

QDcUTR.JPG

43Zlst.JPG

9wZlzH.JPG

GYDlTe.JPG

obK5P2.JPG

9V6zbJ.JPG

Ha1fPF.JPG

xUpSHx.JPG

gd5qfK.jpeg

eZbTBu.JPG

rncAlm.JPG

zRl29G.JPG

AOB1gt.JPG

wDkTyf.JPG

XtBnWn.JPG

wtAD2n.JPG

qWRWt9.JPG

FbZ68x.JPG

PUwMtK.JPG

JtqLOL.JPG

EqvkxV.JPG

1kii3R.JPG

YcNpSC.JPG

BrnDok.JPG

8qooZl.JPG

WDpaKA.JPG

zm7sXy.JPG

3W9Rgl.JPG

xuUnfd.jpeg

haO3oZ.jpeg

5P9C2I.JPG

gbaD8g.JPG

W95os3.JPG

9agp9L.JPG