Aanhoudingen na demonstratie tegen de Spoedwet | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Aanhoudingen na demonstratie tegen de Spoedwet

Den Haag - Naar schatting 100 tot 200 mensen hebben op het Plein gedemonstreerd tegen de Corona Spoedwet.


Die wet moet de huidige noodverordeningen vervangen, waarin de beperkingen staan die de opmars van het Covid-19 virus moeten indammen. De juridische basis van die maatregelen is dun; door het in een wet te vervatten die door het Parlement is aangenomen, moet het beter geregeld worden.

De eerste versies van de wet bevatten bepalingen die door veel mensen als 'te ingrijpend' of gevaarlijk werden gezien; bepalingen waarmee een deel van de normale besluitvorming in het Parlement buitenspel zou worden gezet. Daar is eerder door demonstranten bezwaar tegen aangetekend, maar ook een aantal partijen in de Tweede Kamer hebben gevraagd om die artikelen te verwijderen of af te zwakken. Het ziet ernaar uit dat de huidige 'afgeslankte' versie met een groot aantal amendementen van de wet, met een flink aantal amendementen, wel een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer gaat krijgen.

De groep die zich vandaag verzamelde heeft nog steeds bedenkingen tegen de wet, en wilde dat kenbaar maken. De demonstranten verzamelden zich in de ochtend op het Plein. In eerste instantie hadden zij een aanvraag gedaan om tot een uur of 12 te demonstren, maar in de loop van de ochtend deden ze meldingen dat ze langer wilden blijven. Na overleg met de politie mochten ze uiteindelijk tot 17:00 uur hun demonstratie voortzetten. Er werden leuzen geroepen en er werd veel lawaai gemaakt. Een aantal passerende politici spraken de groep toe.

Toen het avond (en: donker) werd, besloot burgemeester van Zanen om de demonstratie te beëindigen. De ME greep daarna in; de demonstranten werden van het Plein verdreven, en naar de omliggende straten (richting het station Den Haag CS) gedreven.

Foto's en video: Sebastiaan Barel en Rene Hendriks

nr7B7R.JPG

unWbVJ.JPG

daIfya.JPG

kYCz7o.JPG

xo4GNH.JPG

YUr9Ic.JPG

ORjtm2.JPG

5S4y1C.JPG

57Hins.JPG

iF3cfT.JPG

KYIpXB.JPG

ScCae6.JPG

wQHUoQ.JPG

BLcoB3.JPG

rlqvn9.JPG

's -Avonds werd de demonstratie door de politie beëindigd.

Een groep van naar schatting 25 tot 40 man bleef in de buurt. Na enige tijd keerden zij weer terug naar het Plein. Daar zijn 15 van hen door de politie aangehouden. Een aantal daarvan zijn 'van de terrassen' en uit de horeca rond het Plein 'geplukt'.

Foto's en video: Rene Hendriks en Daan van den Ende

EYt76E.JPG

FGbYmG.JPG

LekWd8.JPG

9jOkMH.JPG

vouoUC.JPG

v74rkx.JPG

M15BYL.JPG

JKluIm.JPG

cbNvCO.JPG

OFLK4f.JPG

1v8BPR.JPG

wFlXJF.JPG

KEpRze.JPG

bE9mVt.JPG

tLMJfr.JPG

0dY6O3.JPG

pWGSsf.JPG