Boeren voeren weer actie in Den Haag | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Boeren voeren weer actie in Den Haag

Den Haag - Vandaag voeren honderden boeren weer actie in onze regio.


De demonstratie wordt ook dit keer georganiseerd door de Farmers Defence Foce. Rond zes uur in de ochtend waren er zo'n 200 tractoren in Den Haag, er zouden er nog honderden onderweg zijn.

Het was de bedoeling dat de boeren een brandbrief zouden aanbieden aan koning Willem-Alexander op Huis ten Bosch, maar dat wordt niet toegestaan. De boeren moeten hun trekkers parkeren op de Benoordenhoutseweg, en mogen met een kleine delegatie een schrijven aanbieden aan de directeur van het Kabinet van de Koning aan de Korte Vijverberg. De rest van de demonstranten moet zich (zonder trekkers) verzamelen op het Koekamp; naast station Den Haag CS.

FDF heeft de actie van vandaag opgezet uit onvrede over het recente kabinetsbeleid. Volgens de boeren is het kabinet Rutte III erop uit om nog vóór het kerstreces de zogeheten Omgevingswet er doorheen te drukken. De boeren maken zich zorgen, omdat zij van mening zijn dat de wet ervoor kan zorgen dat landbouwgrond onder dwang onteigend kan worden door de provincies, en dat boeren een beroepsverbod voor het leven opgelegd kunnen krijgen. Zij zien de Koning nu als laatste strohalm om de volgende punten af te dwingen bij het kabinet:

1. Alle onderdelen in de Omgevingswet – inclusief de stikstofplannen – pas behandelen in de Eerste en Tweede Kamer als het publieke debat en gesprekken met verantwoordelijke politici weer op een normale manier gevoerd kunnen worden, nadat de lockdown en als beperkingen voor COVID-19 zijn opgeheven.

2. Het beroepsverbod in de opkoopregeling, zoals gepubliceerd in de Staatscourant, moet per direct worden verwijderd: dit verbod is volgens de boeren in strijd met hun rechten, voortvloeiend uit het Handvest Grondrechten EU. 

Na de manifestatie in Den Haag zullen de boeren rond 13.00 uur verzamelen bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan de Overgoo in Leidschendam. Hier zullen wederom verschillende sprekers hun onvrede kenbaar maken. Zo wordt onder andere gesproken over het verdienmodel van de boeren. Ook wordt symbolisch het FarmersFriendly-keurmerk onthuld en overgedragen aan het CBL.

Het is niet de eerste keer dat de boeren bij het CBL in Leidschendam staan. Op 10 juli dit jaar stonden zij hier ook al namens actiegroep Agractie. Toen werden zij verwelkomd door de directeur, en vond een constructief gesprek plaats over een betere samenwerking en betere afspraken over verhoging van de prijs van zuivel.

Video en foto's: Daan van den Ende, Rene Hendriks, Herman van der Woude en Sebastiaan Barel

doEYia.JPG

1bjgdT.JPG

mI9lTV.JPG

DwbCjg.JPG

tQgrm5.JPG

6gyhzf.JPG

sDXAzA.JPG

Ibb46q.JPG

udmAf2.JPG

4FXBFA.JPG

R7gu6c.JPG

jtDQvw.JPG

p68pG4.JPG

JyBYJD.JPG

RpZTAu.JPG

GkMcOL.JPG

cyxsm6.JPG

Boeren die met hun trekkers vanuit de richting van de N44 naar het centrum van Den Haag wilden rijden, werden rond kwart voor negen op het Willem Witsenplein tegengehouden door de politie.

KP0X4t.JPG

dFCoey.JPG

lvnKF6.JPG

xhEfAV.JPG

ytHu6A.JPG

Voor het afsluiten van de binnenstad worden zoals gebruikelijk weer vrachtwagens van Defensie gebruikt, zoals hier bij het Korte Voorhout.

hjI4SV.JPG

R5pbgt.JPG

De feitelijke manifestatie rond het boerenprotest vindt, hoe toepasselijk, plaats op het Koekamp. Er wordt daar geluisterd naar muziek van o.a. 'Normaal'.

9woaOj.JPG

MjN5oo.JPG

rg55Fv.JPG

59eikr.JPG

szzSeA.JPG

Wat 'overige' foto's van op en rond het Malieveld.

nuYWmO.JPG

53CJ4w.JPG

Pivp1D.JPG

b2p30k.JPG

OSfWjq.JPG

thhN1N.JPG

8zaurE.JPG

gX8jNN.JPG

9U0H3y.JPG

h1dRIb.JPG

oD86hD.JPG

WWOggP.JPG

sxwefK.JPG

gF0Nxu.JPG

QCzwXn.JPG

Een aantal boeren, onder andere uit Dronten, is vanaf het strand komen rijden naar het boerenprotest in Den Haag.

3MGEwR.JPG

UJ6KNg.JPG

7S5P7t.JPG

8kO3mU.JPG

Het voornemen was dat de boeren op Huis ten Bosch een petitie zouden overhandigen aan de Koning. Dat is echter niet toegestaan. Wel mogen de trekkers in een lang en luidruchtig defile voorbij het paleis Huis ten Bosch rijden, op weg naar het CBL kantoor in Leidschendam.

AzgIa7.JPG

t6tDkX.JPG

dVpLpR.JPG

O5JzAv.JPG

uHAQr7.JPG

Volgende halte voor de boeren: het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel aan de Overgoo in Leidschendam. Ook hier afsluitingen, want er mogen maar een paar trekkers door.

dfxdJU.JPG

zZYxBJ.JPG

8RTBwQ.JPG

RYxWlJ.JPG

tV5Kyk.JPG

DH7qLO.JPG

r4O6bn.JPG

pqoQlj.JPG

CYeg1i.JPG

RWP65Y.JPG

bQrO8T.JPG

DTx5Du.JPG

HnhLOJ.JPG

3V7YQ2.JPG