Demonstraties in de Haagse binnenstad
Den Haag - Vandaag zijn er meerdere demonstraties in de binnenstad.
De reden daarvoor is dat het vandaag de laatste zondag is voor de Tweede Kamer verkiezingen. Een aantal groeperingen grijpen hun kans om voor het laatst hun mening te verkondigen en te proberen om zwevende kiezers te overtuigen.
Gedurende de dag zullen we proberen zoveel mogelijk live beeld uit te zenden. Dat doen we via ons Youtube kanaal zodat ook de mensen die geen Facebook account hebben, zonder account of app toch makkelijk mee kunnen kijken. Abonneer u eventueel op ons kanaal (klik 'abonneer' hetzij 'subscribe') en klik dan 'meldingen' (het 'belletje') aan om een melding te krijgen als we weer live gaan.
Een groep tegenstanders van het huidige coronabeleid en 'de lockdown' heeft aangekondigd samen te willen komen op het Malieveld. Zij zeggen niet zozeer te willen demonstreren, maar gezamenlijk 'op persoonlijke titel een kopje koffie te gaan drinken'. De gemeente behandelt de bijeenkomst toch als een demonstratie, en stelt grenzen aan het aantal mensen dat zich daar mag verzamelen. De grens is recent van 100 man opgetrokken naar 200 man. Bij een recente demonstratie werd bij het bereiken van het aangegeven maximum daarna het Malieveld afgesloten, zodat niemand zich nog bij de groep kon voegen. Naar verwachting zal er ook op gelet worden dat de aanwezigen onderling 1.5 meter afstand houden, om er voor te zorgen dat corona zich zo min mogelijk kan verspreiden. Bij recente 'koffiedrink bijeenkomsten' in Amsterdam was het niet naleven van die regels reden om de bijeekomst te ontbinden.
Een tweede groep heeft aangekondigd om rond dezelfde tijd een demonstratie te houden op het Koekamp; nabij het Centraal Station. Zij zetten zich af tegen de klimaatverandering, en hebben de demonstratie daarom 'Klimaatalarm Den Haag' genoemd. Op hetzelfde moment zijn er ook in andere steden 'klimaat alarm' bijeenkomsten.
Omdat eigenlijk iedere 'koffiedrink bijeenkomst' in Amsterdam in de afgelopen weken is ontbonden, is de politie ook nu met veel voertuigen en manschappen aanwezig. Dit deel van het item wordt steeds aangevuld met tekst en nieuwe floto's, als daar aanleiding toe is.
Rond één uur heeft de politie bericht dat het maximum aantal deelnemers op het Malieveld was bereikt en heeft een ieder die nog onderweg was opgeroepen terug te gaan naar huis.
Er is een aantal aanhoudingen verricht; onder andere voor 'belediging'.
Rond half twee heeft een groep van een paar honderd personen geprobeerd om in optocht te gaan, de stad in. Zij werden echter tegengehouden door de politie met onder andere honden. Het is een groep toch gelukt de stad in te gaan en zij lopen nu onder andere over de Mauritskade en Plein 1813.
Omstreeks half drie was de groep die in de binnenstad had gelopen, zo'n 500 man sterk, weer terug op het Malieveld. Ondanks dat daarmee het maximum aantal deelnemers (die al op het Malieveld stonden) ruimschoots was overschreden, heeft de politie (nog) niet opgetreden. Naar schatting staan er nu ergens tussen de 2000 en 3000 personen op het Malieveld.
Rond half vier is de demonstratie op last van de burgemeester ontbonden. De Mobiele Eenheid is opgetrokken naar het Malieveld en er is omgeroepen dat de deelnemers het terrein moeten verlaten in de richting van de Boslaan.
Toen dat na herhaalde oproepen niet (snel genoeg) gebeurde is de Mobiele Eenheid tot actie overgegaan. Daarbij vielen harde klappen. Enkele demonstranten raakten gewond. Het waterkanon is ingezet en er werden ook charges met paarden uitgevoerd. Enkele demonstranten hebben zwaar vuurwerk gegooid. Volgens de politie is er een waarschuwingsschot gelost. Over de toedracht daarvan is nog niets bekend.
Rond half vijf was alles weer rustig rond het Malieveld. Er liepen rond het Malieveld wel veel demonstranten rond die verontwaardigd waren over het politie-optreden.
Volg onze livestream opYouTube van de demonstratie op het Malieveld:
Video en foto's Malieveld: Sebastiaan Barel, Herman van der Woude,. Joey Breemer, Nick van der Toorn en Nick van Mourik
Rond half vier trekt de Mobiele Eenheid op naar het Malieveld: de burgemeester heeft de demonstratie zojuist ontbonden.
Een groep die bij het Malieveld was weggedreven door de politie trok de wijk in richting de Wassenaarseweg.
In de Mesdagstraat ter hoogte van de Weissenbruchstraat is de groep klem gezet door de politie.
Hier werden door de politie identiteitsbewijzen
gecontroleerd. Er zijn een aantal mensen aangehouden, mogelijk omdat zij geen identiteitsbewijs konden tonen. De rest van de groep moest na een vordering van de politie zich verwijderen van de locatie. De groep mocht niet meer richting het Malieveld
of de Haagse binnenstad lopen. Bij het niet voldoen van de vordering zouden er aanhoudingen worden verricht.
Toch zijn een aantal mensen uit de groep in de richting van het Malieveld gelopen, waar zij ter hoogte van de Esso aan de Zuid-Hollandlaan zijn aangehouden.
De demonstratie op het Koekamp met de naam 'Klimaatalarm' wordt georganiseerd door onder andere Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Code Rood, Milieudefensie Leiden en Oxfam Novib. Ook dit deel van het item wordt steeds aangevuld met tekst en nieuwe floto's, als daar aanleiding toe is.
Beelden vanaf het Koekamp (Sebastiaan Barel, Herman van der Woude)