Korte onrust na pro-Palestina demonstratie op het Malieveld | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Korte onrust na pro-Palestina demonstratie op het Malieveld

Den Haag - Na afloop van een demonstratie van Palestijnen op het Malieveld is het kort onrustig geweest in de binnenstad.


De demonstratie was gericht tegen de geweldsescalatie die op dit moment plaatsvindt aan beide zijden van de grens tussen Israel en de Gazastrook. Beide partijen bestoken elkaar met raketten en andere projectielen; en aan beide kanten van de grens vallen doden en gewonden. De vrees is dat het conflict snel doorgroeit naar een voiledige grondoorlog.

De groep van ongeveer 250-300 man die zich vanmiddag op het Malieveld verzamelde zien Israel als de agressor in het conflict. Er worden leuzen geroepen als "Israel terrorist". 

Op het veld was een klein podium geplaatst en er werd naar toespraken geluisterd. Behalve vertegenwoordigers uit de Palestijnse gemeenschap hield o.a. Tunahan Kuzu een toespraak. De sprekers riepen de Nederlandse regering en de Verenigde Naties op de kant van de Palestijnen te kiezen in het conflict; en om meer te doen om het geweld te stoppen.

Na ongeveer 2 uur werd de bijeenkomst beëindigd. Een fors deel van de demonstranten vertrok te voet richting het Centraal Station, en anderen pakten de auto om huiswaarts te keren. De uittocht van de voertuigen uit de parkeergarage ging gepaard met veel getoeter.

Een groep van ongeveer 100 mensen bleef daarna achter. Na enige tijd gingen zij als groep 'aan de wandel' en wilden via de Bosbrug het Korte Voorhout oplopen; richting het Plein. Dat werd door een ME linie verhinderd. Daarna ging de groep via het Koekamp richting Herengracht en Den Haag CS; onderweg leuzen schreeuwend.

Vlak voor het station werd de groep geblokkeerd op het Koekamp en ingesloten. Een aantal (rond de 5) demonstranten die met kiezelstenen naar politie en pers had gegooid werd door een arrestatie eenheid uit de groep gehaald en aangehouden. Daarna mocht de rest 'stuk voor stuk' vertrekken, nadat zijn hun vlaggen(stokken) en borden hadden ingeleverd. Ze kregen het dringende advies om nu te vertrekken; als ze weer demonstrerend in de stad gezien zouden worden, zouden ze worden aangehouden.

Ongeveer 30 minuten nadat de confrontatie tussen de demonstranten en de ME was begonnen, was het Koekamp leeg en was de groep alsnog naar huis vertrokken.

Kijk hier voor het persbericht van de politie.

Foto's en video: Sebastiaan Barel, Rene Hendriks, Danny Botman

fXhXa5.JPG

Emz5LK.JPG

D34UqS.JPG

uHBCSE.JPG

XjDpnM.JPG

hkwLi6.JPG

fqRLH4.JPG

SvKuqV.JPG

2GMhFp.JPG

ueT5Yu.JPG

uYTGeK.JPG

V1JnGS.JPG

5FPxwy.JPG

EEZNQt.JPG

e758bn.JPG

AFQN7R.JPG

iCvPCB.JPG

Ye3WF1.JPG

qJ9My8.JPG

Fkezwb.JPG

pbCeYO.JPG

UGNwHo.JPG

W5MMXv.JPG

eeITzw.JPG

3Mb4BG.JPG

qegKLJ.JPG

j8IxzT.JPG

GWEjZQ.JPG

aoWlkX.JPG

I0vnqC.JPG

gVMxQk.JPG

iUume2.JPG

45wpOr.JPG

IguxUJ.jpg