Onrust in Haagse binnenstad na niet aangemelde demonstratie | Regio15.nl

Onrust in Haagse binnenstad na niet aangemelde demonstratie

Den Haag - Net zoals gisteren hadden een aantal demonstranten zich in Den Haag verzameld.


En net zoals gisteren zijn zij tegen de coronamaatregelen, die zij als een aanslag op de grondwet en de vrijheid beschouwen.

De groep verzamelde zich op 4 plaatsen, met de kennelijke bedoeling om 'op te trekken' naar het centrum en dan met name richting Hofvijver. De  demonstratie was aan gekondigd in diverse social media groepen, maar de politie leek er niet op voorbereid; wat betekende dat een aantal 'gewone agenten' ingezet werd om de opmars van de groepen te keren. Intussen reden een aantal eenheden naar het hoofdbureau 'de Yp' om daar om te kleden, en de ME uitrusting aan te trekken.

Eén van de groepen kreeg het in de omgeving van het Nassauplein aan de stok met de politie; op het moment dat ze 'bestuurlijk opgehouden' werden in afwachting van een besluit van burgemeester van Zanen. Zij moesten wachten en wilden dat niet, en daarbij werd over-en-weer flink geweld gebruikt.

Uiteindelijk is de groep naar het Malieveld begeleid.

Een andere groep liep door het Haagse winkelgebied richting het Binnenhof. Op de kruising Spui/Grote Marktstraat werd de groep ingesloten en 'bestuurlijk opgehouden' totdat ook hier burgemeester Jan van Zanen besloten had wat er mee gedaan kon worden. Na enige tijd is ervoor gekozen om de groep weg te voeren uit de binnenstad, en naar het Malieveld te begeleiden. Daarbij speelden de veteranen een de-escalerende rol.

Bij het betreden van het Malieveld ontstond er weer tumult tussen demonstranten en politie (en ook in mindere mate met de mensen op het terras van het pannenkoekenhuis). Ook hier werden weer forse klappen uitgedeeld.

Eén jonge demonstrante raakte gewond; voor haar is een ambulance ter plaatse gekomen. Na behandeling ter plaatse mocht zij de ambulance weer verlaten; zij is dus niet vervoerd naar het ziekenhuis.

Er is minimaal 1 persoon aangehouden, maar mogelijk meer.

Kijk hier voor het persbericht van de politie over de demonstratie.

Video en foto's: Herman van der Woude, Rene Hendriks en Bob van Keulen

UUU3hG.JPG

21vbUz.JPG

g9dfFW.JPG

48wDo6.JPG

AuU0DA.JPG

yqxZgl.JPG

b18zbT.JPG

LioF8u.JPG

7K83yo.JPG

m4unX1.JPG

g6ckwh.JPG

Z2af4C.JPG

4QDcwq.JPG

Ll5tOW.JPG

82yKca.JPG