XR blokkeert meerdere doorgaande wegen | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

XR blokkeert meerdere doorgaande wegen

Den Haag - Demonstranten van Extinction Rebellion hebben vanmiddag de kruising Bezuidenhoutseweg/Clauslaan/Bosweg bezet.


Eerder hadden ze aangekondigd de kruising Theresiastraat/Clauslaan te 'gaan pakken' maar nu blijkt een kruising verder dus het doelwit.  De groep die op de Theresiastraat stond, verplaatste zich na korte tijd naar de kruising met de Bezuidenhoutseweg.

Op de kruising staat een vrachtwagen. Demonstranten hebben zich vastgeketend aan de wagen. Demonstranten blokkeren alle toegangen tot de kruising.

De politie regelt het verkeer in de omgeving, maar neemt verder een afwachtende houding aan. De groep lijkt van plan voorlopig te blijven zitten.

Met de actie willen zij de politiek motiveren om maatregelen te gaan nemen om de klimaatverandering te stoppen.  In een door hen uitgegeven verklaring staat  "Vandaag, op maandag 11 oktober vanaf 12.00 uur, blokkeert Extinction Rebellion (XR) het politieke centrum van Nederland in Den Haag. In de blokkade tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat verzamelen zich honderden rebellen. De massale blokkade is nog maar het begin. De Klimaatrebellie loopt van 11-18 oktober. De crisis is nu. Omdat de politiek daar niet naar handelt, kiest XR voor massale burgerlijke ongehoorzaamheid in het midden van het publieke leven. XR eist klimaatrechtvaardigheid voor iedereen: maak Nederland klimaatneutraal in 2025, op een eerlijke manier. "

(Tekst loopt door onder de foto's)

Video en foto's:  Rene Hendriks, Joey Bremah, Gaby Gonzalez, Sebastiaan Barel en Mani Mehrabi

KyDObM.jpg

y34RiJ.JPG

f04wcD.JPG

anBgtR.JPG

r7lLtx.JPG

vgHznk.JPG

Sbj01f.JPG

jZNBGm.jpg

DA3xFw.jpg

uG67Qd.jpg

KzR924.jpg

9HPSJD.JPG

wzblSu.JPG

8RE8KE.JPG

OuO5Qf.JPG

pEBmYX.JPG

VQvOjA.JPG

PU2Bgq.JPG

urUrxJ.JPG

KrUO9w.JPG

Ook op de Lekstraat is een blokkade met 'tripods' opgeworpen. Hier blokkeren zij de ingang van de Koningstunnel (Binckhorst richting Malieveld).

PpnfMs.jpg

CGreFh.jpg

afD1Fq.jpg

dPaO4Q.jpg

BxPFdX.jpg

lZCLsT.jpg

fLR5d6.jpg

Aj8IwP.jpg

CXP2IY.jpg

HRsoUQ.jpg

AC2x2l.jpg

k9iPBw.jpg

sJ2w90.jpg

FfXcFC.jpg

Op de kruising Bezuidenhoutseweg/Oranjebuitensingel had een vrouw zich verschanst met de arm in een oliedrum. Ook zij is door de technische eenheid los gemaakt, en daarna aangehouden.

CZbjaw.JPG

J0A7XU.JPG

F8XqV4.JPG

N6Oi3n.JPG

Au5aSH.JPG

Qxl57C.JPG

NXqSl9.JPG

Ook op de kruising Bezuidenhoutseweg/De Carpentierstraat hebben demonstranten een blokkade opgericht met een 'tripod'.. De politie is bezig om ze los te krijgen en aan te houden.

egq5AO.jpg

vqJ5GF.jpg

f37odr.jpg

sfBkr2.jpg

mmTqTY.jpg

De kring die nog op de grond zat, is 'in zijn geheel opgepakt' en op een parkeerplaats gelegd. Daarmee was de Bezuidenhoutseweg weer vrij.

c88k4Z.jpg

GFth2o.jpg

F0xqKP.jpg

2X6ZKh.jpg

Toen de demonstranten probeerden vanaf de parkeerplaats weer op de weg te gaan zitten, was de politie het wel zat. Er werd besloten de 'lockons' door te slijpen en de leden van de groep aan te houden.

b2vf2w.jpg

Q7N1Gm.jpg

3BZ9n2.jpg

K9XqDO.jpg

Rond 16:00 werd de demonstranten op de 'hoofd locatie' Bezuidenhoutseweg/Clauslaan te kennen gegeven dat ze moesten vertrekken. Toen ze dat niet deden werd de groep ingesloten, en begon de polite met aanhoudingen. Ook hier had een aantal zichzelf vastgemaakt met 'lock-ons' en zelfs aan een blok beton. Politiemensen van de TE (technische eenheid) hadden ook hier de taak om de lockons voorzichtig los te maken, zonder de demonstranten te verwonden.

oTAor4.JPG

d2IDA6.JPG

KYDKt6.JPG

zBNkMi.JPG

c1XelM.JPG

TuNuEZ.jpg

nrKg9i.JPG

NZpLPs.jpg

ZYvrOk.JPG

XF1gZ8.JPG

tnlo3f.jpg

c1XelM.JPG

WUrouk.JPG

HRn8Vt.JPG

ybQIWU.JPG

HO9JIH.jpg

2RI9Bl.JPG

ZYvrOk.JPG

qCoiTl.JPG

XF1gZ8.JPG

mYMlOh.JPG

uNoya9.JPG

aIrTZu.JPG

t4B0Fx.JPG

MhknoJ.JPG

Gi2K1V.JPG

CUXKYD.JPG

KJYbwF.JPG

Update 17:30: Op de kruising Bezuidenhoutseweg/Marialaan heeft een nieuw groepje een blokkade opgeworpen met een boot, en zich daaraan vastgeketend. Ook hier worden de demonstrantranten los gemaakt en aangehouden.

fc4Ry4.JPG

T2shff.JPG

RcGnon.JPG

i7U5bL.JPG

kiofzI.JPG

Update 18:15: De grote groep die nog op de kruising Clauslaan/Bezuidenhoutseweg zit krijgt van de politie een laatste kans om te vertrekken. Doen ze dat niet, dan "zult u worden verwijderd". De vrachtwagen die de demonstranten eerder vandaag hadden neergezet, is inmiddels weggesleept.

4fxRnn.JPG

X6MVfs.JPG

NpGRlk.JPG

O5ZHs9.JPG

Update 19:00: De politie is begonnen met het weghalen van de grote groep. Demonstranten worden een voor een uit de groep gehaald. Waar zij elkaar niet los willen laten worden tikken met de wapenstok uitgedeeld.

Eenmaal los worden de demonstranten in HTM bussen geladen. Ze zijn vervolgens 'bestuurlijk verplaatst'; ver weg gereden en daar uit de bussen gezet. 

Mo8wDX.JPG

SO6h4A.JPG

Yhevt2.JPG

IwSYRH.JPG

8ww50E.JPG

ItXwV5.JPG

QicD7M.JPG

lXThJ5.JPG