ME ingezet na oproep rellen Schilderswijk | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

ME ingezet na oproep rellen Schilderswijk

Den Haag - Op en rondom de Hobbemastraat en  het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk was zaterdagavond veel politie aanwezig.


Op social media werd er opgeroepen om te gaan demonstreren en rellen, maar het bleef in eerste instantie rustig.

Omstreeks 20:30 uur werd het toch wat onrustig. De politie heeft de Hobbemastraat in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.

Het Parate Peloton (PP) drijft groepen jongeren weg. Er is een brandje gesticht, en er zijn in de buurt vuurwerkknallen te horen. Door de omliggende straten lopen kleine groepjes jongeren, dus er is geen sprake van een grote groep.

In januari 2021, na de aankondiging van de avondklok, vonden er in de Schilderswijk ook al ernstige ongeregeldheden plaats. Mark Rutte bezocht toen de bewoners en medewerkers van een instelling voor verstandelijk gehandicapten. 

Update 11:00: tijdens de wanordelijkheden in de Schilderswijk zijn negentien aanhoudingen verricht. Vijf agenten raakten gewond.

(tekst loopt door onder de foto's)

Video en foto's: Nick van Mourik, Nick van der Toorn, Sander Paardekooper en Danny Botman

De oproep die door onbekenden was verstuurd voor zaterdagavond.

OLEeJf.jpg

3ela5V.JPG

CpQDsD.jpg

sqg0p2.jpg

usOOm2.jpg

SkkOgI.jpg

E4LDKK.JPG

Met de wapenstok worden mensen weggejaagd uit de Hobbemastraat en omliggende straten.

QTctr4.JPG

OIIbn2.JPG

kwsH4t.jpg

ckbHZZ.JPG

nW9MA8.JPG

uNahyZ.JPG

Update 21:00: De groepen lijken zich elders in de wijk op te houden; niet meer op de Hobbemastraat en omgeving. Daar is het inmiddels leeg en rustig.

uOvnRA.JPG

Cs247H.JPG

Heel veel auto's en scooters rijden door de wijk en zijn constant aan het toeteren.

Rond 22:15 begint zich een forse groep te verzamelen op de kruising Vaillantlaan met de Hoefkade. Er worden brandjes gesticht en er wordt met zwaar vuurwerk gegooid. Ook wordt een flitspaal die op de kruising staat, gesloopt. Op het vuur worden fietsen, deelscooters en pallets gegooid.

De politie heeft blijkbaar tijd nodig gehad om zich te hergroeperen, maar rond 22:50 grijpt de ME dan toch in. Inmiddels is er door de burgemeester een noodbevel afgegeven, die het mogelijk maakt om in te grijpen en mensen aan te houden.

K4VekH.JPG

fpGgLk.JPG

VDIZuA.JPG

44anqy.JPG

5NI4AT.JPG

xvGKaa.JPG

n8fafn.JPG

PMBPdX.JPG

06LmNl.JPG

Update 23:00: Een groep is op de Hoefkade een portiek ingevlucht. Politiemensen slaan de groep weer naar buiten.

8kskIy.JPG

NftLlC.JPG

xwr5jD.JPG

Update 23:10: Een personenauto is op politiemensen ingereden. De auto is op de Vaillantlaan door een groep politiebikers stilgezet, en de inzittenden zijn aangehouden.

De politie loopt 'te jagen' op de Hoefkade om de groep uit elkaar te drijven.

f0thiv.JPG

9OsvYw.JPG

Een vrouw die meermalen langsreed, en hangend uit het raam van een bestelauto 'politie politie hoeren van justitie' riep, wordt uit het busje getrokken en aangehouden.

In de wijk zijn diverse vernielingen gepleegd, zoals onder andere de 2 aanwezige flitspalen:

mNjcuG.JPG

wSiHFa.JPG

Ook op de Hoefkade wordt een auto stilgezet. Als de inzittenden waarschijnlijk te langzaam zijn met 'uit de auto komen' worden de ramen ingeslagen. Daarna worden de inzittenden alsnog aangehouden.

gwmRIu.jpg

NcBU5h.jpg

8B8IGJ.jpg

DkATrj.jpg

lvYWtc.jpg

Deze ambulance was onderweg met een patient naar het ziekenhuis en is bekogeld met een steen. Gelukkig is hierbij niemand gewond geraakt.

Q09j9Q.jpg

AdDeOY.jpg