XR blokkeert de Utrechtsebaan | Regio15.nl

XR blokkeert de Utrechtsebaan

Den Haag - Demonstranten van Extenction Rebellion hebben de Utrechtsebaan/A12 geblokkeerd.


De actie was vooraf aangekondigd, en er was dus veel politie rondom de Utrechtsebaan aanwezig. Desondanks lukte het de groep om aan de einde van de Utrechtsebaan (t.h.v. het Malieveld) de rijbaan op te komen.

Een aantal actievoerders heeft zich op het dak van hun auto vastgeketend. Anderen lijmden zich aan het wegdek vast. Zij willen met hun actie demonstreren tegen het gebruik van fossiele brandstoffen, en het subsidiëren van bedrijven die op fossiele technologie gebaseerd zijn.

De actie was een week geleden al aangekondigd. Er was blijkbaar door de autoriteiten ook bij voorbaat overlegd of de actie zou worden toegestaan, en het antwoord daarop was kortweg 'nee'. Even na het blokkeren werd er dus al omgeroepen dat er een noodverordening was afgegeven; en dat iedereen die op de rijbaan bleef zitten aangehouden zou worden.

Kort daarna begon de politie met het daadwerkelijk aanhouden en vervoeren van de demonstranten. Zij gaan in cellenbusjes en stadsbussen richting het hoofdbureau van politie. Naar schatting zijn er 35 tot 50 mensen aangehouden.

Rond 14:30 was de Utrechtsebaan naar verwachting weer vrij voor het verkeer.

Video en foto's: Sebastiaan Barel, Bob van Keulen en Rene Hendriks

HiLANr.JPG

BEXQ3G.JPG

FnNJxP.JPG

C3M2aF.JPG

RLBRD4.JPG

z1e6Xi.JPG

R7LWww.JPG

szufXa.JPG

qtLfU5.JPG

Imuyn6.jpg

qKIV1J.JPG

xAWzB6.JPG

3Yh2vZ.JPG

Ar5xS5.JPG

NU7h0j.JPG

cOxJg7.jpg

nMJHFc.JPG

Pcrlsa.JPG

ruu6pq.JPG

YXYSeO.JPG

cgPAFG.JPG

CT7Po0.JPG

KAEjTX.JPG

SCc55E.JPG

CWnRag.JPG

pfurxz.JPG

zvng4S.JPG

cgFCGI.JPG

ZFfAjQ.JPG