Extinction Rebellion blokkeert de Mauritskade | Regio15.nl

Extinction Rebellion blokkeert de Mauritskade

Den Haag - Een groep demonstranten van Exctinction Rebellion heeft vandaag de Mauritskade geblokkeerd.


Dat deden zij door zich op de rijbaan t.h.v. het VVD partijkantoor vast te ketenen met zgn. 'lock-ons'; stalen buizen en vaten waar zij hun armen in vastmaken. De Mauritskade in als gevolg van de actie voor het verkeer afgesloten.

De politie is ter plaatse, en vorderde de groep om de rijbaan te verlaten. De ervaring leert dat aan die vordering meestal geen gehoor wordt gegeven; en dat klopt ook in dit geval. De politie heeft daarom aangekondigd dat alle actievoerders aangehouden zijn . Om hen te kunnen vervoeren, zullen zij eerst wel  van hun 'lock-ons' moeten worden ontdaan.

Over de reden van deze actie geeft Extinction Rebellion zelf aan: 'op maandag, 20 februari hebben rebellen van Extinction Rebellion (XR) de Mauritskade bij het VVD partijkantoor geblokkeerd. In november 2022 kondigde de Nederlandse regering "een nieuwe stap in de vergroening van de exportkredietverzekering (EKV)" aan en dat er "geen ruimte zal zijn voor nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen". Echter, wie het EKV-beleid in meer detail bekijkt, komt erachter dat er veel uitzonderingen worden gemaakt voor fossiele projecten en er geen rekening wordt gehouden met verantwoord ondernemen. Extinction Rebellion maakt zich grote zorgen over de huidige versie van het beleid, en eist dat de benodigde aanpassingen worden besproken tijdens het debat aanstaande donderdag op 23 februari.'

Beelden: Sebastiaan Barel

mfi1Ir.JPG

iJSc9V.JPG

A5c6En.JPG

P4aiXU.JPG

ZbFiaH.JPG

92nXi5.JPG

I6SX9x.JPG

0e10yZ.JPG

EhHaOp.JPG

h7IYAL.JPG

NPzAoU.JPG

mFimLx.JPG

oif0oM.JPG

d0HzI1.JPG

GEZ4Fo.JPG

ULETUn.JPG

P1NUra.JPG

Okbe1u.JPG

G7jcUk.JPG

Gb4FFl.JPG

WCTOb2.JPG

Zta32M.JPG

XuXJce.JPG

GIxqfq.JPG

S62ROI.JPG

B1eSDc.JPG

VkbP1G.JPG

SDmOOH.JPG