Grootschalig boerenprotest in het Zuiderpark | Regio15.nl

Grootschalig boerenprotest in het Zuiderpark

Den Haag - Op het laatste weekend voor de provinciale statenverkiezingen van 15 maart verzamelen boeren na een oproep van Farmers Defense Force (FDF) zich massaal in Den Haag


Zoals gebruikelijk komen zij veelal op landbouwvoertuigen en met ander zwaar materieel. Zij willen hun stem laten horen, en hopen ook met hun aanwezigheid anderen te motiveren om een stem uit te brengen op oppositiepartijen.

“Stem ze weg” is dan ook de boodschap. Het draait tijdens deze demonstratie niet alleen om het stikstofbeleid, maar ook om zaken als de prijzen van boodschappen en energie, het verdwijnen van vissers en visafslagen, en de toeslagenaffaire.

Het Malieveld is niet beschikbaar als demonstratielocatie, omdat daar sinds begin van de week de opbouw voor de CPC- loop van morgen bezig is. Daarom is voor de boeren het Zuiderpark aangewezen als verzamelplaats; want dat is zo’n beetje de enige locatie in Den Haag die ook groot genoeg is om grote groepen demonstranten en voertuigen te huisvesten.

Om te zorgen dat landbouwtrekkers en ander zwaar materieel niet zoals in oktober 2019 opnieuw dwars door winkelgebieden rijden of andere gevaarlijke situaties veroorzaken, heeft burgemeester Jan van Zanen bepaalde toegangswegen af laten sluiten met zware legertrucks. Bovendien is vooraf bepaald dat er maar twee landbouwtrekkers bij het protest aanwezig mogen zijn. Ook heeft de burgemeester een noodbevel uitgevaardigd.

FDF voorman Mark van den Oever heeft zijn achterban opgeroepen om aan verbod van de burgemeester gehoor aan te geven en met bussen en personenauto’s te komen, maar de ervaring leert dat aan dergelijke oproepen niet altijd gehoor wordt gegeven. En dat klopt; vanmorgen werden rond Den Haag al de eerste colonnes met trekkers gesignaleerd. Wel laten de colonnes zich alsnog netjes naar het Zuiderpark begeleiden; zij volgen de aanwijzingen van de politie op.

Diverse organisaties grijpen deze dag ook aan om hun stem te laten horen. Hun doel is niet zozeer het aanpassen van het regeringsbeleid of het beïnvloeden van de verkiezingen, maar meer het ‘omverwerpen’ en het ‘voor een tribunaal brengen’ van de huidige regering. Zij hopen in de boeren een krachtige partner te vinden om hun plannen te verwezenlijken.

De aanwezigheid van actievoerders uit het ‘anti corona maatregelen’ en ‘anti vaccinatie’ kamp is voor boerenorganisaties LTO en Agractie reden om niet aan te sluiten. Zij stellen dat door hun aanwezigheid niet meer 100% duidelijk is waar de demonstratie over gaat. 

In de stad zijn Duitse waterwerpers aanwezig. Dit komt omdat de Nederlandse waterwerpers afgekeurd zijn. De waterwerpers worden door eigen (Duits) personeel bemenst, echter onder supervisie van een Nederlandse voertuigcommandant.

(Dit item wordt in de loop van de dag steeds aangevuld als er nieuwe informatie is c.q. nieuwe beelden zijn).

Beelden: Rene Hendriks, Herman van der Woude, Sebastiaan Barel, Bob van Keulen, Nicky Pronk en Nikolai Overbeeke

Om even voor half negen werd met behulp van vrachtwagens van Defensie de binnenstad van Den Haag afgesloten voor trekkers.

(De tekst gaat na de eerste serie foto's verder).

oNxqMa.JPG

aWU5ux.JPG

SuaUqx.JPG

PhELk3.JPG

TU3es4.JPG

Tientallen boeren die met trekkers onderweg naar het Zuiderpark in Den Haag waren zijn door de politie aan de kant gezet bij Den Hoorn. Vanaf daar moeten zij op andere manier naar de demonstratie.

8OBpAg.JPG

zpRxsx.JPG

MywOXU.JPG

ixfM80.JPG

RGK8i6.JPG

lrYzbF.JPG

Ook op de Lierseweg in Wateringen werden boeren met hun trekkers tegengehouden en moesten zij hun trekkers daar stallen terwijl zij verder reisden naar het Zuiderpark.

vjlrUW.jpg

9Lp3Qt.jpg

LzXGTB.jpg

3HMACq.jpg

nASxoc.jpg

Het Zuiderpark stroomt inmiddels aardig vol met deelnemers aan het protest. Het zijn er inmiddels duizenden. De sfeer is gemoedelijk. Behalve in de Vreeswijkstraat, waar de bestuurder van een shovel een afzetting omver reed en werd aangehouden. Twee agenten raakten bij deze aanhouding gewond.

dlQaNF.jpg

NOo5bD.JPG

DnY2kQ.JPG

BJKQCD.JPG

2G6GMo.JPG

kP0pY0.JPG

7Zy2lD.JPG

SeqD1q.jpg

cntyZD.jpg

hqYsnm.jpg

QpG2dw.jpg

6CzyUT.jpg

cYcRal.JPG

3Hdrrn.jpg

XW3zZ7.jpg

Het veld staat inmiddels flink vol. Er wordt geluisterd naar diverse toespraken van organisatoren en politici.

cYcRal.JPG

7rbuUA.jpg

piiDHl.jpg

0nynnh.JPG

TCEspk.JPG

xhAQbX.jpg

1ewY4q.JPG

BMU8pq.jpg

zrIW3E.JPG

YJgE2B.jpg

aSlFAX.jpg

z7x1s5.jpg

MZlBFV.jpg

4G7myq.jpg

ObXx46.jpg

MfRVBY.jpg

hvgfGN.jpg

kkILbU.jpg

rTlRD8.jpg

gSNk74.jpg

Den Hoorn - Omstreeks 16:00 uur kwamen de boeren met hun fiets, scooter of auto terug bij de plek waar zij hun trekkers moesten stallen. Onder luid getoeter zijn zij vertrokken.

M0ebqt.JPG

rEvR2e.JPG

Ni2q7W.JPG

sCICYP.JPG

Yxig1t.JPG

9RIduI.JPG

ylQSef.JPG

joBF9C.JPG

XrqVIs.JPG

HU7F6Y.JPG

FJtfQP.JPG

pOPQic.JPG

kp7iF9.JPG