FDF demonstreert in Den Haag
Den Haag - Ook vandaag is Den Haag weer het doelwit van boerenprotesten.
Recent is na maandenlange gesprekken het overleg over het landbouw akkoord geklapt, toen de LTO er uit stapte. De overgebleven gesprekspartners van de kant van de boeren zijn geen representatieve vertegenwoordiging van de sector meer.
Vandaag wordt in de Tweede Kamer dat klappen van het langverwachte landbouwakkoord door de betrokken bewindslieden toegelicht, en het ‘hoe nu verder’ besproken. Uiteindelijk zullen er toch maatregelen worden genomen om de agrarische sector te hervormen, maar die zijn dan dus uitgedacht zonder dat de boeren daarover hebben kunnen meepraten.
De betoging is op initiatief van de FDF; de ‘Farmers Defence Force’. Andere belangenorganisaties zoals Agractie of LTO lijken niet aan te sluiten bij de organisatie ervan, maar wachten het debat in de Tweede Kamer eerst af voordat zij op de trekker stappen.
De FDF grijpt het debat aan om op het CDA druk uit te oefenen om uit het kabinet te stappen, om op die manier het kabinet Rutte 4 te laten vallen (en nieuwe verkiezingen af te dwingen). Om die eis kracht bij te zetten zijn er boeren met landbouwvoertuigen op weg naar het gebouw van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg.
De gemeente Den Haag wil (nadat in oktober 2019 boeren met trekkers door winkelstraten en voetgangersgebieden reden) vanwege de veiligheid juist geen landbouwvoertuigen meer in de stad zien. Zij staan op het standpunt ‘iedereen mag demonstreren, maar laat de grote voertuigen aan de rand van de stad staan’. FDF voorman Mark van den Oever zei maandagavond juist ‘de trekkers gaan voorop in de strijd’ en wil niets weten van deze restricties, en heeft daarom de demonstratie niet vooraf bij de gemeente aangemeld.
De gemeente heeft 's ochtends een noodbevel uitgevaardigd: dat actievoeren met behulp van trekkers en zware voertuigen niet wordt toegestaan. De politie staat te posten op de toegangswegen naar de stad; om groepen actievoerders te spotten en eventueel weg te sturen.
Beelden: Herman van der Woude, Rene Hendriks, Nicky Pronk, Bob van Keulen en Gabi Gonzalez
Politiemensen houden vanaf 's ochtends vroeg de toegangswegen van Den Haag in de gaten, om groepen trekkers te spotten.
Druk overleg tussen vertegenwoordigers van FDF en politie bij de tijdelijke Tweede Kamer. FDF wil daar een podiumwagen neerzetten, maar de politie verwijst hen naar het Malieveld, als demonstratielocatie. FDF geeft uiteraard aan bij het gebouw van de Tweede Kamer te willen staan, om op die manier hun boodschap direct in de oren van de volksvertegenwoordigers te kunnen tetteren.
Uiteindelijk is de bestuurder van de vrachtwagen waarop het podium staat, aangehouden - vermoedelijk omdat hij weigerde de wagen weg te halen. Na zijn aanhouding heeft iemand anders van de FDF de podiumwagen alsnog naar het Malieveld gereden.
Een aantal trekkers die aan kwamen rijden over de Bezuidenhoutseweg zijn tot stoppen gedwongen. De bestuurders krijgen te horen dat zij de stad weer moeten verlaten, omdat zij anders worden aangehouden.
De groep die voor het Tweede Kamer gebouw staat worden na vertrek van de podiumwagen gevorderd om ook richting het Malieveld te gaan. Dat gaat met duwen en trekken, maar uiteindelijk gaat het grootse deel zonder echte problemen.
Een man die weigert te vertrekken wordt door agenten gegrepen. Het leek er eerst op dat hij zou worden aangehouden, maar uiteindelijk mag hij toch zijn weg vervolgen. Overigens wordt hij een klein half uur later, op het Malieveld, alsnog aangehouden.
Een aantal politici komen naar de podiumwagen op het Malieveld om de groep toe te spreken. O.a. Wybren van Haga beklimt het podium.
BBB leider Caroline van der Plas doet dat niet, nadat blijkt dat FDF voorman Mark van den Oever geen afstand neemt van het delen van privénummers van CDA politici op social media.
Boeren die toch met de trekker naar Den Haag kwamen, zijn aan de rand van de stad tegengehouden. Ze moesten de trekker o.a. op het parkeerterrein van renbaan Duindigt achterlaten. Ook op een aantal andere parkeerplaatsen verspreid over de stad worden de trekkers geparkeerd.
Op het Malieveld wordt geluisterd naar de toespraken. En, volgens goed boerengebruik, is er ook prima gezorgd voor de inwendige mens. De boeren hebben een eigen friettent meegenomen.
Aan het einde van de middag zegt een groep 'leuk dat Malieveld, maar we willen toch echt naar de Tweede Kamer'. Zij lopen via het Koekamp richting de Bezuidenhoutseweg. Ter hoogte van het Centraal Station stelt de politie zich op en wordt een linie gevormd om de groep het doorlopen te beletten. Daarbij vallen een paar harde klappen.