Rellen door Eritreeërs op de Fruitweg | Regio15.nl

Rellen door Eritreeërs op de Fruitweg

Den Haag - Rond een bijeenkomst van een groep Eritreeërs in een zalencentrum aan de Fruitweg zijn ongeregeldheden ontstaan.


In het zalencentrum waren twee feesten gaande, waarvan één met Eritreeërs. In de andere zaal stond een Turkse bruiloft op het punt van beginnen.

Bijeenkomsten van Eritreeërs ontaarden nogal eens in ongeregeldheden. Dat gaat dan om regeringsgetrouwe groepen die de huidige situatie in Eritrea willen handhaven, en tegenstanders daarvan. Een deel van name het naburige Noord-Ethiopië  (Tigray) wil zich namelijk afscheiden.

Het zijn met name in Nederland woonachtige jongeren van de Eritrese organisatie ‘Brigade Nhamedu’ die voor het geweld zorgen tijdens Eritrese bijeenkomsten. Zij zien feesten als vanavond in de ‘Opera’ als steun voor het dictatoriale Eritrese regime, en doen alles om deze bijeenkomsten te verstoren. Ook in andere Europese landen is deze groep verantwoordelijk geweest voor agressie tegen andersdenkenden en politiemensen. Het geweld van vanavond kwam met name uit die hoek; de regeringsgezinde Eritrese feestgangers in de ‘Opera’ zijn over het algemeen tijdens de gewelddadigheden binnen gebleven.

Zo te zien is er flink gegooid met stenen, fietsen en dergelijke. De politie verdrijft de aanwezigen en probeert de 'Brigade Nhamedu’ leden bij de Opera weg te houden. Er worden ook auto's vernield (bewust of onbewust) door rondvliegende stenen. Het gaat om een grote groep relschoppers; er wordt door onze fotografen gesproken over enkele honderden personen.

De Mobiele Eenheid werd ook 'in de rug' aangevallen, en heeft daarom traangas ingezet. De zes (Nederlandse) waterwerpers zijn afgekeurd en mogen niet gebruikt worden, dus daar heeft de politie op dit moment geen beschikking over. Normaliter worden dan Duitse en/of Belgische waterwerpers geleend, maar die moeten dan vooraf aangevraagd worden, en dat is nu blijkbaar niet gebeurd.

Waar het ontbreken van een waterwerper toe kan leiden, is gebleken tijdens de coronarellen in Eindhoven op zondag 24 januari 2021. Ook daar een menigte van enkele honderden relschoppers die vooraf waren opgehitst. De situatie was toen voor de ME  nog enigszins beheersbaar tot het moment dat de aanwezige waterwerper defect raakte en ook geen paarden meer konden worden ingezet. Ook daar moest de ME vervolgens traangas inzetten om de relschoppers van het lijf te houden. De situatie werd in Eindhoven pas weer meer beheersbaar toen de waterwerper was gerepareerd en er aanvullende ME eenheden waren gearriveerd.

In 2023 was er een vergelijkbare confrontatie in Rijswijk. Bij die confrontatie raakten meerdere personen gewond. Ook in het buitenland komen deze gewelddadige confrontaties voor.

Acht agenten zijn gewond geraakt tijdens de rellen. Onze fotografen zijn er met blauwe plekken en brandende ogen (door het traangas) vanaf gekomen.

Naar aanleiding van de rellen zal een Team Grootschalige Opsporing onderzoek gaan doen. Naar verwachting zal dat tot meer aanhoudingen leiden. 

Kijk hier voor de foto's bij daglicht van de gevolgen van de ongeregeldheden zaterdagavond.

En kijk hier voor het persbericht van de politie over de rellen op zaterdagavond.

(De tekst gaat na de eerste serie foto's verder)

Beelden: Sander Paardekooper, Ivar Gieles, Herman van der Woude, Sebastiaan Barel en Bob van Keulen

(Eerste video is volledige video hele avond)

 

o2TrkF.JPG

E96R4t.JPG

cJGtLy.JPG

Z6t5FV.JPG

njA4Kv.JPG

UgvEMp.JPG

BASXQl.JPG

4jo4UZ.JPG

wo6N6w.JPG

hWwbdM.JPG

oPL8Dv.JPG

BASXQl.JPG

KFy2II.JPG

4jo4UZ.JPG

pDDQFx.JPG

wo6N6w.JPG

3bg8sV.JPG

9PBJsy.JPG

boJRlk.JPG

GN5WqW.JPG

l3g2jM.JPG

y6ZGcb.JPG

U9E4op.JPG

09Aseg.JPGLz0TWu.JPG

P9ZcpL.JPG

Deze mijnheer wilde niet op de foto. Sommige mensen willen dat gek genoeg niet. Het advies is dan: draai je om, en loop weg. Maar deze mijnheer koos de confrontatie. 

Met Sebastiaan gaat alles goed.

cSnQTC.JPG

BUzR1y.JPG

cDlLA1.JPG

yzUdZM.JPG

Fbhe5N.JPG

GekbwR.JPG

Het lukt de politie met grote moeite om de groep bij de Opera weg te houden. De agressie van de Nhamedu aanhangers richtte zich daarna ook op de politie. Een politiewagen is inmiddels in brand gestoken.

SA6M4v.JPG

69rQF0.JPG

NPx1kY.JPG

hpFLdO.JPG

S1yhpV.JPG

8Ai7l1.JPG

tL4vnf.JPG

Y5e3rw.JPG

igbVKm.JPG

a1jKmG.JPG

C7C3EB.JPG

OlhEN9.JPGEen tweede politieauto (een bestelbusje) staat in brand tegen het gebouw van de Opera zalen. Het gebouw zelf begint inmiddels ook te branden. In het pand zijn honderden mensen aanwezig, verspreid over twee feesten. Maar de brandweer kan pas gaan blussen als de relschoppers op dat punt verdreven zijn. 

Ook enkele geparkeerde voertuigen van burgers die voor de deur van het Opera complex stonden zijn inmiddels in brand gevlogen.

Binnen, in het Opera gebouw, zijn de feestgangers van beide feesten nog aanwezig. Het gaat om rond de 2000 mensen. Er wordt geprobeerd om ze inpandig te verplaatsen, zodat zij zo min mogelijk last hebben van de rook en hitte van de brand tegen de gevel. Een aantal mensen valt flauw, door de rook en de stress.

Boven de wijk hangen meerdere politiehelikopters.

p5ogb5.JPG

qYXJiY.JPGSycqRQ.JPG

mP8kP3.JPG

h62VRb.JPG

RMlRrR.JPG

De ME die al aanwezig was doet hun best om de zaak onder controle te krijgen, maar heeft niet voldoende mankracht. Er is inmiddels ME onderweg vanuit Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, om hun Haagse collega's te ondersteunen.

5Gbz4o.jpg

LhE5A2.JPG

0BgV0D.JPG

0bXaE9.JPG

b5XSUc.JPGz3riYT.JPG

CxAL0K.JPG

1745xX.JPG

YsbLhj.JPG

Aan de overkant van de Fruitweg (zijde Telexstraat) is een touringcar in brand gestoken. Dat is mogelijk één van de bussen waarmee de groep is gekomen die in het Opera zalencentrum bijeen is.

wEIz9L.JPG

Xdr0rB.JPG

1Ezew5.jpg

De brandweer is bezig hun autospuiten te voorzien van hekken en andere bescherming, om daarmee veiliger het gebied in te kunnen om branden te blussen. De 'hekken voor de ramen' worden normaliter alleen rond oud-en-nieuw gebruikt.

Een aantal politievoertuigen is ook zwaar beschadigd geraakt. Brandweermensen proberen ze in ieder geval met provisorische reparaties weer rijdend te krijgen, zodat ze weer kunnen worden ingezet.

9u2UGE.JPG

USsUOr.JPG

xQWOiw.JPG

De politie auto is inmiddels helemaal uitgebrand. De brandweer is begonnen met het blussen van de touringcars.

Bij de brandweerkazerne Laak verzamelen zich inmiddels aanvullende eenheden; zowel van de politie (bijstand ME uit het land) als de brandweer.

WEKNoU.JPG

i8pHD7.JPGUpdate 20:40. Het gebouw van de Opera lijkt redelijk gespaard te zijn (al zal er flinke brand- en roetschade zijn). De rij auto's die voor de deur staat is wel uitgebrand. 

In het pand van de Opera zouden nog zo'n 800 mensen binnen zitten.

ClXAGL.JPG

8jU9OJ.JPG

t1hGB1.JPG

Tedja1.JPG

Update 21:00 - er is inmiddels meer ME (uit alle hoeken van het land) ter plaatse. De politie gaat nu grof inzetten op het verdrijven van de relschoppers

DF9wSr.JPG

NqT4d7.JPG

HmOKXB.JPG

DAopei.JPG

MBJrXu.JPG

mabrWW.JPG

7SzTDJ.JPG

0su20H.JPG

MeeAJM.JPG

W5DpSL.JPG

UJh7G1.JPG

UVZrEI.JPG

qkXeGl.JPG

GP4Uww.JPG

De bussen zijn onder politie begeleiding naar het ADO stadion gereden. Daar is de groep overgestapt in bussen van een particuliere vervoerder.

yeWkvJ.JPG