Het lukt XR niet om de A12 weer te blokkeren | Regio15.nl

Het lukt XR niet om de A12 weer te blokkeren

Den Haag - Extinction Rebellion wil vandaag weer de A12/Utrechtsebaan blokkeren. Dat zou dan de 37e keer worden.


Zij doen dat om druk uit te oefenen op het demissionair kabinet, en op de formatiebesprekingen. Zij eisen dat de ‘fossiele subsidies’ afgebouwd worden (al zijn dat vaak geen subsidies, maar belastingvoordelen). In het najaar van 2023 heeft het kabinet toegezegd ‘er naar te gaan kijken’, maar XR vindt dat dat niet snel genoeg gaat.

Op diverse plaatsen in de stad verzamelen zich groepen demonstranten, die dan lopend naar het Malieveld gaan. Met die wandeltochten wordt het verkeer in de stad expres ontregeld.

De gemeente Den Haag heeft XR per brief laten weten ontstemd te zijn over het feit dat de verzamelpunten en looproutes niet vooraf met de autoriteiten afgestemd zijn, omdat het nu moeilijk wordt om het verkeer om de groepen heen te leiden. Om bijvoorbeeld verkeersregelaars in te zetten of omleidingen in te stellen. Het ligt voor de hand dat dat ook precies is wat XR wil bereiken; verkeerschaos.

Ook de eigenlijke blokkade van de A12 is niet vooraf als demonstratie bij de gemeente aangemeld. Wat nu bovendien meespeelt is dat er een kermis op het Malieveld staat. Men vreest voor verkeershinder voor de bezoekers daarvan, en dus voor extra drukte rond het Malieveld. 

De kermisexploitanten zullen er ook niet blij mee zijn. In september 2023 stond de Tong Tong Fair op het Malieveld; en de organisatoren daarvan hebben achteraf de schatting gedaan dat de blokkade van de snelweg door XR die dag zorgde voor een afname van 50% in de bezoekersaantallen.

De gemeente biedt daarom de Laan van Reagan en Gorbatsjov als demonstratielocatie aan, maar niemand verwacht echt dat de groep dat aanbod zal accepteren.

Vandaag wil Extinction Rebellion de blokkade aangrijpen als podium om vergelijkbare acties elders in Europa aan te kondigen. Om meer media aandacht te genereren zal de bekende klimaat activiste Greta Thunberg ook aanwezig zijn op de A12.

Beelden: Sebastiaan Barel, Rene Hendriks, Bob van Keulen, Sander Paardekooper en Rick

Vanaf diverse kanten lopen groepen demonstranten richting het Malieveld. Daar staat al politie te wachten op de dingen die komen gaan.

aZmKLB.JPG

Nmyhhc.JPG

w0YWjA.JPG

ZDFWLV.JPG

Dit is een groep die vanuit de richting van de Schenkkade naar het Malieveld loopt.

J0r06y.JPG

NdIjXZ.JPG

GPL8TN.JPG

En deze groep is gestart bij het HMC Westeinde en loopt via de Grote Marktstraat richting het Malieveld. Daar willen zij zich voegen bij een groep die al op de Koningskade staat, maar de politie is duidelijk niet van plan die twee groepen te laten samensmelten.

1Wgx79.JPG

iqpX70.JPG

Op het Malieveld wordt het al drukker.

ElBijF.JPG

Van de Duitse politie is weer een waterwerper geleend.

GxGS5x.JPG

D65Ego.JPG

DIyTfo.JPG

UTryEz.JPG

GHoVys.JPG

4X8FFM.JPG

CpyWkt.JPG

bmjdKB.JPG

xo6vGu.JPG

HraT9b.JPG

De demonstranten worden op verschillende plekken gevorderd om weg/terug te gaan omdat anders geweld zal worden gebruikt. Daar waar demonstranten de politie-linie probeert te doorbreken c.q. omzeilen worden door agenten tikken met de lange lat uitgedeeld. Er is ook al tenminste één aanhouding verricht.

Scewew.JPG

JiNcpY.JPG

oUhrol.JPG

hSINKg.JPG

yplEGm.JPG

0qMR2G.JPG

ufp1Qq.JPG

gP92tx.JPG

RvMjuo.JPG

Cjt7HH.JPG

uCK6Kx.JPG

Demonstranten zijn erbij gaan zitten op het kruispunt op de Koningskade, bij de brug ter hoogte van het pannekoeken restaurant bij het Malieveld.

0AVYWC.JPG

5hXORW.JPG

MhNGlN.JPG

D9YUWc.JPG

c2JzII.JPG

Cy1QlW.JPG

zznmxR.JPG

kmNYKN.JPG

aWEzKr.JPG

QWiP8b.JPG

De groep die op het kruispunt is gaan zitten, is omsingeld en zal naar verwachting worden afgevoerd met bussen.

Y9suDH.JPG

a4wcXm.JPG

fBuNDb.JPG

JBdEns.JPG

GDXjSF.JPG

EGxjAy.JPG

z7kHO4.JPG

yQKpmh.JPG

8C73Yw.JPG

PtsPOW.JPG

VuJgaL.JPG

8D78Vz.JPG

De bekende klimaatactiviste Greta Thunberg was vandaag ook aanwezig en is ook aangehouden toen zij deelnam aan een wegblokkade op de Zuid-Hollandlaan. Hier foto's dat zij in de HTM-bus zit te wachten om te worden afgevoerd.

Mo952D.JPG

N3QGON.JPG

wAzM7j.JPG

SAJDw9.JPG

Een groep demonstranten (waaronder leden van AntiFa) die op de Zuid-Hollandlaan voor het gebouw van 'Spaces' stond te kijken, wilde op een gegeven moment oversteken om zich bij de blokkade te voegen. Dat werd verhinderd, waarna de groep werd weggedreven.

vFdEGX.JPG

Cb3wau.JPG

Yg5xWv.JPG

QVryXv.JPG

dEarL0.JPG

q6OE7n.JPG

fe3U2J.JPG

Zky8pb.JPG

V1Yixk.JPG

onxiQN.JPG

Nadat zij samen met een aantal andere demonstranten naar het ADO-stadion was overgebracht en daar losgelaten, is zij razendsnel teruggekeerd naar de demonstratie, om daar vervolgens voor een tweede keer te worden aangehouden.

tUKnkc.JPG

DNtfns.JPG

BqB2sp.JPG

j6CGyh.JPG

4muAsT.JPG

2Bf3Ni.JPG

rOTps0.JPG

Een aantal kermisexploitanten staat het een en ander te bekijken. Of zij willen zien wat al die opwinding is of dat zij daar staan om eventueel demonstranten te verhinderen om het kermisterrein op te komen is niet duidelijk.

2BSeRd.JPG

Behalve Greta Tuhnberg lijken er nog meer demonstranten terug te komen vanaf het ADO stadion. Zij blokkeren zodra ze kans krijgen weer de omgeving van de Koningskade en de Bosburg; of de Bezuidenhoutseweg nabij Den Haag CS. De politie grijpt telkens snel in en verwijdert ze weer. Automobilisten reageren geïrriteerd op de blokkades.

Yjv9Bg.JPG

rgLvGF.JPG

FeEyav.JPG

mJAjZC.JPG

4bMsHi.JPG

4rtgnU.JPG