Een XR blokkade van de A12 zonder politie inzet ? | Regio15.nl

Een XR blokkade van de A12 zonder politie inzet ?

Den Haag - Ook vandaag wil Extinction Rebellion weer de A12/Utrechtsebaan gaan blokkeren.


Maar vandaag hebben de bonden juist een politiestaking aangekondigd. Zij strijden voor een permanente regeling voor vroegpensioen, en grijpen deze dag aan om hun eisen kracht bij te zetten.

Tussen 11:00 en 17:00 is er alleen wat politie voor ‘noodhulp taken’ beschikbaar, maar dus niet om de demonstratie of blokkade van XR te voorkomen of in goede banen te leiden.

Dat betekent dat de blokkade vandaag anders zal verlopen dan bijvoorbeeld die van 6 juli j.l., waar de politie juist massaal (en tevergeefs) inzette om de demonstranten van de rijbaan te houden.

Extinction Rebellion ziet de kans schoon, en heeft aangekondigd om met tenten op het wegdek te willen overnachten. Ook willen zij ‘overal in Den Haag’ de snelweg opgaan; dus niet alleen op het stukje ter hoogte van het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.

Toch zijn er ook zorgen aan de kant van XR. In het verleden zijn er tegenacties geweest, waar groepen geprobeerd hebben om met geweld de actievoerders van het wegdek te halen. Dat werd toen voorkomen door de al aanwezige politiemacht, die de twee partijen uit elkaar hield.

Daarom heeft XR vandaag om politiebescherming gevraagd, maar het is onwaarschijnlijk dat aan die oproep gehoor gegeven gaat worden; de politiemensen geven aan dat ook zij het recht op demonstratie hebben. Er zijn wel een paar politiemensen aanwezig, maar het zijn er niet veel.

De tekst gaat hieronder (in blokken) verder.

Beelden: Sebastiaan Barel, Herman van der Woude en Rene Hendriks

tdaOrB.JPG

Kdzt66.JPG

Kk4VB9.JPG

Exact om 12.00 uur fietste de eerste actievoerder de A12 op bij het Malieveld. Gevolgd door een groot aantal anderen. Zowel de rijbaan richting Zoetermeer als de rijbaan richting Den Haag zijn nu geblokkeerd door actievoerders.

pkjbRC.JPG

n3VYiE.JPG

 Ook vanaf de afrit Voorburg loopt een grote groep de A12/Utrechtsebaan op. Vanaf daar lopen ze de andere groep tegemoet, dus over de rijbaan 'stad in' richting Malieveld.

OxhfUs.JPG

3deLXF.JPG

lhoDhJ.JPG

CS6S0s.JPG

qoKLcy.JPG

sIgXjC.JPG

mPivKK.JPG

8k0EFG.JPG

mbCeWX.JPG

jL95eF.JPG

Q5Lmhc.JPG

Uiteindelijk komen de groepen samen in de tunnelbak ter hoogte van het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Daar gaan zij allemaal op de grond zitten.

0jo3gV.JPG

Z88gBI.JPG

csWL2h.JPG

nsWCBa.JPG

0M0klp.JPG

7sujIt.JPG

hYlMgZ.JPG

nClO5M.JPG

RFuDEF.JPG

3zcQpb.JPG

1ZHU66.JPG

WUK96S.JPG

lgYXHC.JPG

8KeMgK.JPG

OGRCeo.JPG

6Eg79S.JPG

PeIY5n.JPG

UTWhly.JPG

NDWov1.JPG

RfvtTS.JPG

6mfLGq.JPG

aDqOVW.JPG

SJzBCr.JPG

cqAVIB.JPG

Klokslag vijf uur kwam de politie ter plaatse om een begin te maken met de ontruiming van de rijbanen. De actievoerders worden gevorderd de rijbanen te verlaten en zich naar het Malieveld te begeven. Voor een groot deel van de actievoerders is dat het moment om op eigen initiatief de rijbaan te verlaten.

De demonstranten die achterblijven worden in stadsbussen gezet en naar het ADO stadion gereden. Daar worden zij weer uit de bus gezet. Een klein aantal wordt 'echt' aangehouden en in een arrestantenbus naar het politiebureau vervoerd.

Ook verschijnen de nieuwe waterwerpers ten tonele. Zij staan alleen standby en worden niet ingezet.

43TIoG.JPG

tUozd3.JPG

zBHDCE.JPG

f2fj6d.JPG

d1knPe.JPG

7MmxpN.JPG

sBLDrf.JPG

4Am0xW.JPG

hGCuQy.JPG

rBp3c6.JPG

6m1doX.JPG

BIOMyB.JPG

VXTLiA.JPG

mfiTse.JPG

BHR9nn.JPG

x0KJ0C.JPG

AhXtoa.JPG

DL75Xn.JPG

Gb5Ifz.JPG

EGe4xR.JPG

BNJlS3.JPG

A9Hyp0.JPG

hUP5dz.JPG

nHYXzR.JPG

NbMt71.JPG

wPpqfw.JPG

aSamzn.JPG

fdV9AM.JPG

CnYWKy.JPG

lq222k.JPG

hCCOHf.JPG

qPPmTt.JPG

kf0eOJ.JPG

4PuLEM.JPG