Een XR blokkade van de A12 zonder politie inzet ?
Den Haag - Ook vandaag wil Extinction Rebellion weer de A12/Utrechtsebaan gaan blokkeren.
Maar vandaag hebben de bonden juist een politiestaking aangekondigd. Zij strijden voor een permanente regeling voor vroegpensioen, en grijpen deze dag aan om hun eisen kracht bij te zetten.
Tussen 11:00 en 17:00 is er alleen wat politie voor ‘noodhulp taken’ beschikbaar, maar dus niet om de demonstratie of blokkade van XR te voorkomen of in goede banen te leiden.
Dat betekent dat de blokkade vandaag anders zal verlopen dan bijvoorbeeld die van 6 juli j.l., waar de politie juist massaal (en tevergeefs) inzette om de demonstranten van de rijbaan te houden.
Extinction Rebellion ziet de kans schoon, en heeft aangekondigd om met tenten op het wegdek te willen overnachten. Ook willen zij ‘overal in Den Haag’ de snelweg opgaan; dus niet alleen op het stukje ter hoogte van het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.
Toch zijn er ook zorgen aan de kant van XR. In het verleden zijn er tegenacties geweest, waar groepen geprobeerd hebben om met geweld de actievoerders van het wegdek te halen. Dat werd toen voorkomen door de al aanwezige politiemacht, die de twee partijen uit elkaar hield.
Daarom heeft XR vandaag om politiebescherming gevraagd, maar het is onwaarschijnlijk dat aan die oproep gehoor gegeven gaat worden; de politiemensen geven aan dat ook zij het recht op demonstratie hebben. Er zijn wel een paar politiemensen aanwezig, maar het zijn er niet veel.
De tekst gaat hieronder (in blokken) verder.
Exact om 12.00 uur fietste de eerste actievoerder de A12 op bij het Malieveld. Gevolgd door een groot aantal anderen. Zowel de rijbaan richting Zoetermeer als de rijbaan richting Den Haag zijn nu geblokkeerd door actievoerders.
Ook vanaf de afrit Voorburg loopt een grote groep de A12/Utrechtsebaan op. Vanaf daar lopen ze de andere groep tegemoet, dus over de rijbaan 'stad in' richting Malieveld.
Uiteindelijk komen de groepen samen in de tunnelbak ter hoogte van het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Daar gaan zij allemaal op de grond zitten.
Klokslag vijf uur kwam de politie ter plaatse om een begin te maken met de ontruiming van de rijbanen. De actievoerders worden gevorderd de rijbanen te verlaten en zich naar het Malieveld te begeven. Voor een groot deel van de actievoerders is dat het moment om op eigen initiatief de rijbaan te verlaten.
De demonstranten die achterblijven worden in stadsbussen gezet en naar het ADO stadion gereden. Daar worden zij weer uit de bus gezet. Een klein aantal wordt 'echt' aangehouden en in een arrestantenbus naar het politiebureau vervoerd.
Ook verschijnen de nieuwe waterwerpers ten tonele. Zij staan alleen standby en worden niet ingezet.