Wederom vogel gered uit gat in dakrand | Regio15.nl

Wederom vogel gered uit gat in dakrand

Den Haag - Een trouwe bezoeker aan onze website zal het opgevallen zijn dat wij regelmatig tijd en ruimte inruimen voor items over dieren en dierenleed.


Zo waren wij onlangs ten behoeve van een achtergrondreportage te gast bij de Dierenambulance Den Haag. Maar ook gaan wij geregeld af op meldingen waarbij dieren zijn betrokken.

Het viel ons daarbij op dat de laatste tijd veel vogeltjes in de knel komen door nestmateriaal (touwtjes) dat uit ventilatiegaten in dakranden hangt. Deze ventilatiegaten waren zonder uitzondering niet voorzien van de gebruikelijke afdichting. Zo was op 19 juni een kauw in de Jan van Rodenstraat de klos en op 3 juli jongstleden een gierzwaluw in de Velpsestraat.

Ook vanmidag rukten Dierenambulance Den Haag en brandweer uit, ditmaal voor een gierzwaluw die aan een dakrand hing in de Vlierboomstraat. Ook hier was het diertje verstrikt geraakt in het eigen nestmateriaal en moest een handje geholpen worden.

Een medewerker van de Dierenambulance ging met de hoogwerker mee omhoog en heeft de gierzwaluw bevrijd. Om verdere ongelukken te voorkomen heeft hij ook het nest meegenomen waaruit het touwtje hing; hierin zaten geen andere vogeltjes. De gierzwaluw is voor verdere behandeling afgegeven bij vogelasiel 'De Wulp' aan de Heliotrooplaan.

Foto's: Ivar Gieles

w IMG 3784

w IMG 3780

w IMG 3788

w IMG 3795

w IMG 3810

w IMG 3815

w IMG 3816

w IMG 3818