Kat in schoorsteen bevrijd door brandweer en Dierenambulance | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Kat in schoorsteen bevrijd door brandweer en Dierenambulance

Voorburg - Brandweer en Dierenambulance zijn woensdag uren in de weer geweest in verband met een kat in een schoorsteen.


De Dierenambulance Den Haag kreeg woensdagmorgen rond half tien een melding van een bewoner van de Koningin Wilhelminalaan over een onbekende kat die klem zat in het rookkanaal.

De kat is via het kattenluikje naar binnen gekomen en zat er al sinds de vorige avond. De bewoners hebben het niet voor elkaar gekregen om hem met voedsel uit zijn schuilplaats te lokken.

Aangezien het trekken aan de staart van een kat tot blijvend letsel kan leiden, en omdat de kans groot is dat de kat door aanraking nog verder het kanaal in zou kruipen, besloten de chauffeurs van de dierenambulance de mogelijkheden van bovenaf te bekijken. Hiervoor moest het rookkanaal worden geopend en aangezien er nog volop werd geklust in het huis, was het openzagen van de vloer geen probleem.

Na het wegzagen van de vloerdelen werden meerdere rookkanalen zichtbaar. De mogelijkheid om de kat op een plek te krijgen waar deze vast te pakken was, is niet gevonden. Er werd daarom besloten de brandweer om assistentie te vragen.

Aangezien er meerdere rookkanalen waren, werd besloten om te kijken welk kanaal naar het rookkanaal met de kat leidde. De brandweer liet vanuit de hoogwerker een ijzeren ketting in de kanalen zakken. Geen van de kanalen op het dak bleken uit te komen op het rookkanaal waar de kat zich bevond.

De brandweer besloot toen te gaan hakken in de muur en na enige tjd werd eindelijk de kop van de kat zichtbaar. Hij zat helemaal onder het gruis. Helaas liet de kat zich verder het kanaal in zakken ... Er leek geen einde te komen aan deze reddingspoging. Wellicht dacht de kater er net zo over, want hij kwam uiteindelijk door het gat naar buiten en hij schoot gelijk onder het bed. Met netten wisten brandweerlieden en de chauffeurs van de dierenambulance de kater te pakken en met een handdoek over zijn kop werd hij rustig en kon hij in een mandje worden gezet.

Aangezien de kat al een nacht in de schoorsteen opgesloten had gezeten en veel stof en stenen op zich had gekregen, besloten de dierenambulance medewerkers naar de dierenarts te gaan om de kat te laten controleren. Na observatie lijkt het goed te gaan. De kater wordt opgevangen in het dierenhospitaal bij de dierenambulance. Hij wordt Chimney genoemd ...

Dankzij de volharding (en samenwerking ) van brandweer, Dierenambulance Den Haag en de behulpzame bewoners, is na een reddingsoperatie van 4,5 uur de kat bevrijd!

Foto's: Dierenambulance Den Haag

w IMG 3891

w IMG 3904

w IMG 3910

w 20170222 091945

w 20170222 102022

w 20170222 102028

w 20170222 110952

w 20170222 111942

w 20170222 132927

w 20170222 141836