Gemiauw uit de spouw | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Gemiauw uit de spouw

Ter Heijde - Al enkele dagen zijn brandweer en andere hulpdiensten bezig een kat te bevrijden uit een spouwmuur van een woning aan de Michiel de Ruyterstraat.


De eigenaren van het pand waren afgelopen zondag hun kat Kenzo kwijt, maar op een gegeven moment hoorden zij vanuit een spouwmuur gemiauw van hun huisdier. Het lukte hen niet de kat te lokken of op een andere wijze uit de spouwmuur tevoorschijn te laten komen.

Hierop is de brandweer gebeld, maar die heeft de kat toen niet gehoord en is na enige tijd vertrokken. Ook op Tweede Paasdag is de brandweer ter plaatse geweest en heeft de kat toen zelf ook gehoord, maar het diertje bleef roerloos op haar plek zitten.

Vandaag zijn de zaken wat groter aangepakt. Een bouwbedrijf is ter plaatse geweest en heeft een deel van de nok en een aantal panelen van de woning verwijderd, om gemakkelijker in de spouwmuur te geraken. Bovendien zijn er een aantal gaten geboord. Ook de Dierenambulande De Wijs is komen kijken, maar die kon ook niet veel uitrichten. Zelfs een agent die rammelde met een pak Felix kon het verschil niet maken....

De brandweer heeft nog geprobeerd met een warmtebeeldcamera het beestje te lokaliseren maar ook dat leverde geen resultaat op. Door de dikte van de muur is het kattenbeest niet te zien op de camera.

Daarnaast is er vanmiddag een ploeg Specialisten Technische Hulpverlening van de brandweer uit Alphen aan den Rijn ter plaatse gekomen om de bevrijdingsactie te ondersteunen.

Inzet van de brandweer
De inzet van de brandweer valt in dit soort gevallen onder de basistaken van de brandweer: hulp verlenen aan mens en dier. Dit is een dier in nood. Dat betekent dat de bewoner geen rekening zal krijgen voor de brandweerinzet, maar er zal uiteindelijk wel een kostenpostje 'reparaties aan het pand' over gaan blijven.

Update 17.55: de kat is gelokaliseerd (levend). Nu wordt een 'plan de campagne' gemaakt over hoe de kat moet worden bevrijd.

Update 18.45: een waar 'kat en muis spel' (what's in a name): telkens als de hulpverleners vlakbij Kenzo zijn, vlucht ze weer naar een ander plekje.

Update 20.35: de kat heeft zo zijn eigen willetje en laat zich niet vangen. Mede gezien de zo meteen invallende duisternis wordt de inzet van de hulpdiensten binnen niet al te lange tijd afgebroken.

Update 20.55: de hulpdiensten staken hun inzet voor vandaag. De kat is te onrustig en omdat de gevel voor een deel open ligt komt deze vanavond/vannacht vanzelf wel tevoorschijn.

Update 19 april 0:36: kat Kenzo is zelfstandig uit de spouwmuur gekomen. Fotografen Nick en Nick van Regio15 zagen de kat uit de spouwmuur komen en vervolgens op de brandtrap plaatsnemen. Door wat omgevingsgeluiden ging Kenzo weer terug de spouwmuur in. Het baasje is wakker gemaakt en heeft via de brandtrap Kenzo te pakken weten te krijgen. Kenzo en zijn baasje zijn weer herenigd. In het licht is het ondeugende gezicht van kat Kenzo goed te zien. Gelukkig maakt hij het goed. De eigenaar was zo blij en heeft onze fotografen binnengelaten en wat te drinken aangeboden. 

Foto's en video's: Fred van der Ende, Nick van der Toorn, Nick van Mourik en Peter Looij


rRGuKc.jpeg

Vandaag werden de zaken wat groter aangepakt.

cYcPy2.JPG

NAqko6.JPG

iyRgte.JPG

rfgglP.JPG

Jtt2wk.JPG

Azj7Zr.JPG

duLraF.JPG

iXsGf9.JPG

rPRsG7.JPG

sS25aZ.JPG

fpidO3.JPG

E34rre.JPG

yc1QNR.JPG

ct9fld.JPG

Om9JPi.JPG

ogkDNZ.JPG

swgZ4r.JPG

KMeAfV.JPG

swqK4X.JPG

3RLmEl.JPG

VlPrWa.JPG

JmLGZ0.JPG

Nu Kenzo is gelokaliseerd (levend!) wordt een plan besproken over hoe de poes het beste kan worden bevrijd.

pKkPjB.JPG

bBvhGe.JPG

d7erQC.JPG

jFv2S0.JPG

5e3vh1.JPG

8Whkls.JPG

qxvztG.JPG

3edL5x.JPG

e8uOTX.JPG

hSBrBZ.JPG

lQCKX5.JPG

d79DHW.jpg

gV9pir.jpg

bXTjuv.jpg

pWaMuZ.JPG

YWd3EX.JPG

DHHrsl.JPG