Man omgekomen in paternosterlift | Regio15.nl

Man omgekomen in paternosterlift

20120413-kopt-SanBar Ziggo IMG 4187

Den Haag - Vanavond is in het gebouw van Ziggo aan het Spaarneplein een 81-jarige man om het leven gekomen, nadat deze in een liftschacht vier meter naar beneden was gevallen.


Dit pand aan het Spaarneplein is vroeger in gebruik geweest bij de Postbank. In het pand vond een reünie plaats van oud-medewerkers van de Postbank, toen de politie een melding kreeg dat een man in een liftschacht zou zijn gevallen. De politie was snel ter plaatse en trof het slachtoffer beklemd aan tussen de lift en de vloer.

Nadat het ongeval had plaatsgevonden zijn brandweer, twee ambulances en ook het Mobiel Medisch Team (MMT) met de traumahelikopter ter plaatse gevraagd. De traumahelikopter heeft wel boven het gebouw gecirkeld, maar is uiteindelijk niet geland.

Personeel van de ambulancedienst kon helaas niets meer voor het slachtoffer doen; de man is ter plaatse overleden.

Volgens een getuige stond het slachtoffer samen met een andere reünist in de zogehete 'paternosterlift', een lift die bestaat uit meerdere lifthokjes die als een reuzenrad continu ronddraaien. De andere reünist stapte uit de lift in de verwachting dat ook de 81-jarige man zou uitstappen. Dit gebeurde helaas niet. De lift draaide naar beneden door en de man is op onbekende wijze in de liftschacht terechtgekomen, raakte bekneld tussen de muur en de lift en overleed ter plaatse.

De politie heeft gelijk een groot 'plaats delict' afgezet. Medewerkers van bureau Forensische Opsporing hebben onderzoek verricht, om duidelijk te krijgen of het om een noodlottig ongeval gaat of dat er misschien opzet of een technisch defect in het spel is. Toen dat was afgerond, hebben brandweermensen het stoffelijk overschot uit de liftschacht geborgen.

Overigens gaat het om één van de slechts twee nog werkende paternosterliften in Nederland. Dit type lift is in de loop van de jaren steeds meer in onbruik geraakt.

Video: Sander Paardekooper

Foto's: Sander Paardekooper

w-Ziggo ziggo2

w-SanBar Ziggo IMG 4132

w-Ziggo ziggo3

w-SanBar Ziggo IMG 4145

w-Ziggo ziggo5

w-SanBar Ziggo IMG 4162

w-Ziggo ziggo1

w-Ziggo ziggo8

w-Ziggo ziggo9

WSP-IMG 4190