Alle wieken van molen afgebroken | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Alle wieken van molen afgebroken

Molen IMG 8229t-Molen IMG 8231's-Gravenzande - Even voor tien uur vanavond zijn - vermoedelijk door een asbruek - alle wieken van de molen aan de Naaldwijkseweg naar beneden gevallen.


De hulpdiensten kregen melding dat de wieken van de molen waren afgebroken. Hierop zijn politie en de vrijwillige brandweer van 's-Gravenzande direct uitgerukt. Ter plaatse troffen de hulpdiensten een ravage aan: door de afgebroken wieken is onder andere de stelling deels vernield. De stelling is de omloop buiten op de molen.

De molenaar was tijdens het ongeval in de molen aanwezig in verband met het proefdraaien van de molen, maar hij bleef ongedeerd. Volgens een getuige kwam er een auto aanrijden, toen de wieken naar beneden kwamen. Door net op tijd te remmen, kon deze automobilist voorkomen, dat zijn voertuig werd geraakt. Om de losse delen te kunnen stabiliseren en veilig te kunnen werken, heeft de brandweer een hoogwerker en de grote kraan ter plaatse laten komen. De directe omgeving van de molen is afgezet in verband met de hulpverlening en de veiligheid. De hoogwerker en de grote kraan zijn uiteindelijk niet ingezet.

Een specialistisch bedrijf is begonnen om met een particulier kraanbedrijf de losse molendelen op te ruimen.

De molen die vorig jaar nog bijna 124.000 omwentelingen maakte, zal dit jaar dat record niet gaan breken. Nog onbekend is of de molen zal worden hersteld in originele staat.

Video: Danny Botman / Interviewster: Margriet van der Eijk

Foto's: Danny Botman

w-Molen IMG 8198

w-Molen IMG 8210

w-Molen IMG 8229

w-Molen IMG 8246

w-Molen IMG 8231

w-Molen IMG 8247

w-Molen IMG 8298

w-Molen IMG 8319

w-IMG 8394