Helikopter neergestort op watertoren Pompstationsweg | Regio15.nl

Helikopter neergestort op watertoren Pompstationsweg

Den Haag - Nee, het klinkt (veel) ernstiger dan het is.


De eigenaar van een drone (mini-helikopter) was vanmorgen zijn speeltje kwijtgeraakt op het dak van de watertoren aan de Pompstationsweg. Dat gebeurde nadat de drone zelfstandig de landing inzette omdat de accuspanning te laag werd. Daarmee komt de drone normaliter veilig en gecontroleerd naar beneden - maar niet als er op dat moment een forse watertoren in de weg staat.

Hij heeft contact gezocht met Dunea (de eigenaar van de watertoren) maar die konden hem niet helpen. Dat was dus een kwestie van 'pech gehad' en drone kwijt.

Maar het bleek dat de drone zodanig lag dat er gevaar bestond dat deze naar beneden zou vallen. En omdat er recht onder een fiets- en wandelpad lag, werd de brandweer gevraagd om de drone weg te halen.

Normaliter wordt zo'n klusje met een hoogwerker gedaan. Maar omdat die niet zo hoog kon komen, kwam het zwaardere geschut ter plaatse: de grote kraan 7489 met de calamiteitenbak. Daarmee was het wel mogelijk om de dakrand te bereiken.

De drone werd daarmee zonder al teveel moeite van de dakrand gevist, en werd daarna weer aan de eigenaar overhandigd. Het ding lijkt er zonder al teveel schade vanaf te zijn gekomen.

In dit geval krijgt de brokkenpiloot geen rekening voor de brandweerinzet. De brandweer is door Dunea gebeld omdat de drone gevaar opleverde voor passanten, en het bestrijden van gevaar is een taak voor de brandweer. Wel vloog de drone in een no-fly zone EHPA26A; een gebied waarin al het laagvliegend luchtverkeer verboden is i.v.m. de nabij gelegen gevangenis.

Overigens is er op 12 mei een tweede drone op het dak van de watertoren terecht gekomen. Die ligt er waarschijnlijk nog steeds.

Foto's: Machiel Janssen
w IMG 1763

w IMG 1785

w IMG 0200 1

w IMG 1794

w IMG 1796

w IMG 1797