Bomen hebben te lijden onder de harde wind | Regio15.nl

Bomen hebben te lijden onder de harde wind

Haaglanden - Harde wind en de bomen vol met blad is geen gelukkige combinatie!


Doordat 's-zomers de bomen vol met bladeren zitten, neemt zowel het gewicht als de weerstand van de boom toe, waardoor de bomen meer wind vangen en sneller omvallen. Ter vergelijking: in de winter vangen bomen wel drie tot vier keer minder wind.

Dat bleek vandaag maar weer eens in de regio met de huidige krachtige tot harde wind (windkracht 6 a 7). De brandweer heeft z'n handen vol aan het verwijderen van omgevallen bomen en het voorkomen van dit soort onheil.

Niet zelden leidt dit tot (dreigende) nevenschade. Hieronder enkele voorbeelden uit de regio.

Den Haag - Op de Mient viel vanmiddag even na half één een boom om, dwars over de weg. Hierdoor werd een geparkeerde auto geraakt en beschadigd. De brandweer heeft de boom verwijderd c.q. in stukken gezaagd. (Video en foto's: Ivar Gieles)

ao6yHp.JPG

Eg2zC9.JPG

ckYrbA.JPG

qm6vl7.JPG

VGkJg0.JPG

8RSpf1.JPG

isWRE4.JPG

zcxXky.JPG

Den Haag - Even na twee uur was het op de Valkenboskade raak, waar een grote tak van een boom brak en op een geparkeerde auto belandde. De weg was ook hier helemaal versperd. De brandweer heeft de tak eerst voorzichtig verwijderd en vervolgens de rest van de boom afgezaagd. (Video en foto's: Ivar Gieles)

xJiZAQ.JPG

NGPsCM.JPG

0ukMtS.JPG

E2XgcV.JPG

lVGAGn.JPG

3zeAG9.JPG

yNsJ2r.JPG

vphvvx.JPG

GGqZHx.JPG

PXhhsq.JPG

Rijswijk - Op de P. van Vlietlaan hield de wind zodanig huis dat een boom tot in de kern werd gespleten en een gevaarlijke situatie ontstond. Omdat de boom gezien de windrichting naar een flat dreigde om te vallen, werden daar zes woningen ontruimd. Meerdere brandweervoertuigen zijn ter plaatse gekomen en vanuit de hoogwerker werd de boom langzaam van boven naar onder 'uitgepeld'. Maar niet nadat de bewoners hun geparkeerde auto's mochten verwijderen. Waar geen bewoners thuis waren, zijn auto's door de brandweer en/of politie verplaatst. (Video: Ferrie van der Geer/Foto's: Donny Kooistra, Nick van der Toorn, Joeri Kors en Patrick Kramer)

b0ApM3.JPG

FZ6jp5.JPG

XXLPFX.JPG

AWJaF7.JPG

w9EN0w.JPG

efW6vD.JPG

qXpzZ1.JPG

PNz0hQ.JPG

eW26yA.JPG

LcDjeN.JPG

jks2gb.JPG

gcklHX.JPG

vt8Jsv.JPG

JeWbnB.JPG

w joeri

Zoetermeer - Op de Tempelberg dreigde een boom door de harde wind om te vallen. De brandweer heeft de boom voor de zekerheid omgezaagd en in stukken gezaagd. (Foto's: Roy Wolters)

M3SJEe.JPG

ab8Tc3.JPG

8NtOsk.JPG

wykAyj.JPG

XtX7wt.JPG

XiE0XL.JPG