Grote inzet van hulpdiensten na stanklucht in Honselersdijk | Regio15.nl

Grote inzet van hulpdiensten na stanklucht in Honselersdijk

Honselersdijk - De brandweer is al enkele dagen op zoek naar de herkomst van een vreemde lucht/stank in Honselersdijk.


Sinds vrijdag komen er klachten binnen over de stank en zijn op verschillende momenten metingen verricht. Ook vandaag weer: nadat vanmorgen metingen zijn verricht in de Dijkstraat, kwamen vanmiddag meldingen uit de Hofstraat over een stanklucht.

De brandweer is er nog niet achter wat de stank veroorzaakt. Er is onderzocht of er wellicht werkzaamheden in het riool plaatsvinden, maar dat blijkt niet (meer) het geval. De stank wordt in diverse woningen ook op verschillende plaatsen geroken.

Onder andere de Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer is ter plaatse. Voor de onderlinge afstemming hebben de autoriteiten Grip 1 afgekondigd.

De stank is hinderlijk en slaat soms op keel en longen, maar voor zover ons bekend is er niemand onwel geworden of anderszins medisch in de problemen gekomen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer wordt er wel gemeten dat er mogelijk sprake is van een ontvlambaar/explosieve stof, maar blijven de waardes daarvan vooralsnog binnen de perken zodat er nog (...) niet ontruimd hoeft te worden. Maar de brandweer blijft metingen verrichten om gelijk te kunnen reageren als er dingen cruciaal veranderen.

Update 17.00: Mededeling brandweer: de hulpdiensten hebben meerdere meldingen gekregen gedurende de middag. Indien u last heeft van een vreemde lucht in huis, zet ramen en deuren open om te ventileren. Bent u misselijk en/of heeft u hoofdpijnklachten: bel 112.

Update 18:00: De hulpverleners zijn nog druk bezig. Er is een aantal meetploegen van de brandweer opgeroepen, die nu in een straal van 600 meter vanaf de Hofstraat metingen gaan verrichten in het riool. Met deze metingen probeert de brandweer in kaart te krijgen waar de vreemde lucht zich in Honselersdijk bevindt. Er komen nog steeds nieuwe meldingen binnen bij de hulpdiensten, van omwonenden die een vreemde lucht in hun woningen melden. De oorzaak is nog niet gevonden. Indien u last heeft van een vreemde lucht in huis, zet ramen en deuren open om te ventileren. Bent u misselijk en/of hoofdpijnklachten, bel 112, zo meldt de brandweer.

Update 18:14: De politie heeft de buurt WhatsApp groepen ingeschakeld om onwonenden te informeren over de gebeurtenissen en daarbij informatie over de maatregelen die omwonenden kunnen nemen bij stankoverlast in de woning.

Update 19:45: De brandweer heeft diverse rioolputten gecontroleerd. In het buitengebied zijn hogere concentraties aangetroffen. Er wordt nu gerichter naar de bron gezocht.

Update 21:00: Het Rioolbedrijf is ter plaatse aan de Veilingweg in Honselersdijk. D.m.v. een camera gaan zij het riool inspecteren en hopen hiermee de bron te kunnen herleiden. 

Update 21:45: Belangrijke mededeling van de hulpdiensten voor de inwoners van Honselersdijk

Rond 15.00 uur is de brandweer gealarmeerd voor een vreemde lucht in de omgeving van de Hofstraat in Honselersdijk.

Momenteel is het bedrijf Valk en de Groot het rioolstelsel aan het spoelen, tijdens deze werkzaamheden is er een mogelijkheid dat u enige stankoverlast kan ervaren[ de geur is een benzineachtige lucht. Het spoelen van het riool zal 2 tot 3 uur inbeslagnemen. In deze periode zal de stankoverlast afnemen.

Als u stankoverlast ervaart, kunt het beste ventileren door ramen en deuren te openen. Er is geen noodzaak om uw woning te verlaten.

Update 23:00: Het rioolbedrijf is druk bezig met het spoelen van het riool. Tot op heden is er geen oorzaak/herkomst gevonden van de stank. Huidige metingen geven geen hoge waardes meer aan. Morgen zal er nader onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van de stanklucht. De hulpdiensten bouwen de inzet af.

Video: Danny Botman

Foto's: Danny Botman, Tim de Kleyn, Gabi Gonzalez, Fred van der Ende en Ivar Gieles

j71DlO.jpeg

qeSwLK.jpeg

HiEOTL.JPG

4fiyqI.jpeg

vkki0S.JPG

nFYqo4.jpeg

Yzrgn7.JPG

3ypVzZ.JPG

ZALomm.JPG

Dwr8bX.jpeg

Y1MMtM.jpeg

ozxKAm.jpeg

3ZQpPT.jpeg

4vGr1w.jpeg

fKFyj6.JPG

j7ABPe.JPG

veY6tX.JPG

YJpSDS.jpeg

MvI4C5.jpeg

6Nops5.jpeg

1UY0gI.jpeg

4HUxBe.jpeg

YrFz3M.jpeg

qzjyiD.jpeg

10dECD.jpeg

9dOwIf.jpeg

eDd80U.jpeg

3cbG0E.jpeg