Enorme brand verwoest bedrijfspand Verkade klimaat

Wateringen - Vannacht heeft er een 'zeer grote brand' gewoed in een bedrijfspand aan de Turfschipper.

In de omgeving waren enorme rookwolken te zien. Een bewoner van de naastgelegen wijk zag flinke rookontwikkeling en heeft de brandweer gebeld. Tijdens de uitruk werd duidelijk dat het niet ging om een buitenbrand, maar dus om een heel gebouw. Daarom heeft de eerste autospuit aanrijdend al 'zeer grote brand' gemaakt.

Ten behoeve van de onderlinge communicatie van de hulpdiensten werd Grip 1 afgekondigd.

De brand woedde in een bedrijfspand van 'Verkade klimaat' aan de Turfschipper. Blijkbaar had de brand zich al een tijd kunnen ontwikkelen, gezien de situatie bij aankomst; het pand stond 'van voor tot achter' in brand. In de hal stonden bedrijfsauto's en een vrachtauto. Geen van de auto's kon worden gered door de brandweer.

Het industrieterrein was afgesloten door de politie om ramptoerisme te weren en te verzekeren dat de brandweer ruimte heeft om haar werk te doen.

Het gaat om de bedrijfshal van 'Verkade klimaat'; deze kan als verloren worden beschouwd. Het kantoordeel is grotendeels behouden gebleven door forse inzet van de brandweer.. Vanuit de hele regio worden hoogwerkers opgeroepen om de brand 'van bovenaf' te bestrijden.

De brand werd bestreden door brandweereenheden van kazernes uit Den Haag, Wateringen, Delft, Den Hoorn en Leidschendam-Voorburg, met ondersteuning uit onder andere Monster, Pijnacker-Nootdorp en De Lier.

Rond 04:00 was burgemeester van der Tak ter plaatse om zich bij te laten praten over de brand en de bestrijding ervan.

De rook trok richting Honselersdijk en dus niet richting de direct naastgelegen woonwijken. De overlast voor omwonenden viel mee. Er waren meetploegen ingezet om te bepalen hoe de rook zich verspreidde en welke schadelijke stoffen er in zaten.

Update 04:30: De brand is sterk in intensiteit afgenomen. Het kantoordeel lijkt behouden, maar heeft wel enorm veel rookschade. Vanwege de brand zijn de afritten Den Haag-Zuid op de A4 afgesloten.

Update 08:30: Door de brand zijn in de vroege ochtend de N222 Veilingroute , N211 Wippolderlaan , afritten Den Haag-Zuid op de A4 en de Dorpskade in Wateringen afgesloten geweest. Na metingen van de brandweer zijn deze wegen weer vrijgegeven.

Door de forse inzet op het kantoorgedeelte is een groot deel van de administratie van het bedrijf gered. Deze is door de brandweer uit het pand gehaald en opgeslagen in bussen van het bedrijf.

Video: Danny Botman

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Video: Danny Botman (Bij daglicht en het gedeeltelijk slopen van het pand

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Video: Rick Hebing

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Foto's: Danny Botman, Daan van den Ende, Tim de Kleijn, Donny Kooistra, Rick Hebing en Nick van Mourik

vpRejs.JPG

Ekzisp.JPG

bMgsA0.JPG

j0EriI.JPG

jqHSIi.JPG

TOZmCj.JPG

w TDK 7794

5ZUsBS.JPG

DK1qg9.JPG

cDigRo.JPG

w TDK 7795

7uW5Yv.JPG

yqJEhK.JPG

q0cT0l.JPG

Cg6dPp.JPG

0XdrPQ.JPG

7uW5Yv.JPG

7YfoZ4.JPG

O8jfnE.JPG

BiOHkt.JPG

Qwu0nb.JPG

BEAq6O.JPG

kkxAkX.JPG

w TDK 7830

AJU2bn.JPG

r3Zfoy.JPG

6S9Vmp.JPG

qktzIC.JPG

CUIwO6.JPG

2FXl0F.JPG

BVd85T.JPG

gL2p3t.JPG

SjsPal.JPG

CIYZwz.JPG

XmEVaM.JPG

w TDK 7841

 

Bij daglicht is de omvang van de schade goed zichtbaar. Slopers pellen de beplating van het pand af, zodat de brandweer met stralen water de laatste vuurresten kunnen blussen. De firma Dolmans probeert zoveel mogelijk inventaris van het kantoordeel te redden.

DZdVpd.JPG

B5iPVZ.JPG

dxbvwn.JPG

3IDmjP.JPG

w TDK 7860

w TDK 7873

w TDK 7875

w TDK 7878

w TDK 7895

w TDK 7900

w TDK 7912


TY2fva.JPG

tey1VQ.JPG

w TDK 7923

w TDK 7925

MCpK3m.JPG

qN0xTP.JPG

5pySPr.JPG

3Ku65f.JPG

ycvExR.JPG