Zeer grote brand verwoest zwembad de Boetzelaer | Regio15.nl

Zeer grote brand verwoest zwembad de Boetzelaer

Monster - Een brand bij zwembad de Boetzelaer is donderdagavond opgeschaald naar 'zeer grote brand'.


De brand werd omstreeks half elf gemeld en zou volgens de woordvoerder van de brandweer zijn ontstaan in een frisdrankautomaat. Er waren op het moment van uitbreken van de brand geen gasten meer in het pand.

Bij aankomst van de brandweer kwam er veel rook uit het pand. De brandweer heeft nog geprobeerd om met een binnenaanval het zwembad te redden, maar al snel bleek dat het vuur zich razendsnel door het pand verspreidde. De brandweer schaalde mede hiervoor op naar 'zeer grote brand'. Niet veel later vond er een rookgas explosie plaats en sloegen de vlammen uit het dak, waarna het volledige pand in brand stond. De brand moest daarna van buitenaf worden bestreden.

Vanwege de rook en de opgestelde hulpverleningsvoertuigen werd de Madeweg in beide richtingen volledig afgesloten voor het verkeer. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Uit metingen is gebleken dat er geen bijzondere gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, mede omdat De Boetzelaer een zoutwaterbad was en er dus geen chloor en zoutzuur zijn vrijgekomen. Wel komt er bij elke grote gebouwbrand een hoop giftige stoffen vrij die met de rook meegevoerd worden. De rookkolom van deze brand trok grofweg in de richting van Wateringen en de kruising Lozerlaan/Erasmusweg.

Om overslag van de brand door de vonkenregen te voorkomen heeft de brandweer de naastgelegen Eerste Westlandse Montessorischool natgehouden. Overige omliggende panden werden in de gaten gehouden. Na enige tijd begon het hard te regenen, wat betekende dat de vonkenregen geen gevaar meer vormde.

Er zijn geen mensen gewond geraakt bij de brand of het bestrijden daarvan. Er zijn brandweereenheden ingezet uit onder andere Monster, Den Haag, Naaldwijk, 's-Gravenzande, De Lier, Wassenaar, Maasdijk en Wateringen. Ook zijn er drie hoogwerkers van de brandweer ingezet.

De gemeente Westland heeft informatie verstrekt over de brand en de gevolgen daarvan.

Video: Daan van den Ende en Donny Kooistra

Wij spraken ter plaatse met directeur Peter Wielaart van het zwembad, die al 45 jaar verbonden is aan het zwembad en op 30 september a.s. met pensioen zou gaan. Voor hem is dit een enorme klap. Hij is al aan het zwembad verbonden sinds de bouw. Volgens hem is de brand inderdaad ontstaan in een frisdrankautomaat, en is toen meteen de stekker eruit getrokken toen deze stond te roken. Er kwam toen echter al rook uit het plafond en de brand ontwikkelde zich meteen razendsnel.

Medewerkers kwamen naar het zwembad toe om de directeur te steunen. Op social media krijgt de directeur massaal steunbetuigingen. Veel mensen die jeugdherinneringen hebben aan het zwembad willen acties opstarten om de directeur en zijn medewerkers te steunen.

Video: Rene Hendriks

Foto's: Daan van den Ende, Rene Hendriks, Danny Botman en Fred van der Ende

0h2CXT.JPG

BMcNks.JPG

hu5syp.JPG

UvqPOy.JPG

xhkHPA.JPG

VrCoxk.JPG

dYnBJq.JPG

fADyfb.JPG

XKnePP.JPG

DnSGQS.JPG

Ue27ru.JPG

si2JL3.JPG

0891Mf.JPG

4sNhKQ.JPG

lDfqwd.JPG

V1HPrf.JPG

Kbzm4m.JPG

PWHOUb.JPG

RRsuVC.JPG

KDUqjn.JPG

JBaY7y.JPG

IV8iXo.JPG

qcO0OA.JPG

YOmnfp.JPG

TpHYHy.JPG

eIJCL8.JPG

VaSwb4.JPG

uoLvr5.JPG

0u3Mhs.JPG

LbNNjz.JPG

P4PEeV.JPG

yEeWws.JPG

01owhB.JPG

vZ8prX.JPG

9Kj95A.JPG

wSYcyX.JPG

mqGMsL.JPG

FLKHO7.JPG

3HFy21.JPG

mwMum9.JPG

zBxkZG.JPG

G5iYLw.JPG

yEeWws.JPG

01owhB.JPG

vZ8prX.JPG

tSJVNP.JPG

VICvyW.JPG

MwLtxD.JPG

OZ1WbO.JPG

nC7MfX.JPG

e4znGA.JPG

KfCCah.JPG

5VH222.JPG

aaHR4Y.JPG

kmLzye.JPG

KwGNDV.JPG

XwePfF.JPG

nQkr1s.JPG

KWNXJV.JPG

bFnYC7.JPG

De naastgelegen 'Eerste Westlandse Montessorischool' werd door de brandweer nat gehouden. De brandweer heeft weten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de school.

F12oYD.JPG

Directeur Peter Wielaart van het getroffen zwembad doet zijn verhaal tegen verschillende media.

XJ1zDo.JPG

9O1AOY.JPG

nbKExi.JPG

Odi6kZ.JPG

Bij daglicht is goed te zien wat de brand heeft aangericht. Er is helemaal niets meer over van het zwembad. 

F7mo6k.JPG

FW894s.JPG

FHG6aa.JPG

QqOISd.JPG

fyjFrN.JPG

HeaUDq.JPG

CvGUWl.JPG

UjVGYs.JPG

e5F5vD.JPG

aBpHR8.jpeg

mXJbZb.jpeg

YNSyR4.jpeg

Sv45Wy.jpeg

5Exczl.jpeg

YqSHie.jpeg