Aanhouding bij groot onderzoek naar arbeidsuitbuiting in Den Haag | Regio15.nl

Aanhouding bij groot onderzoek naar arbeidsuitbuiting in Den Haag

Den Haag - Donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag is er een groot onderzoek gedaan naar arbeidsuitbuiting.


Onder toezicht van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) werden er in het kader van een langlopend landelijk onderzoek donderdagavond twee invallen gedaan. Eén inval in café Onur, gelegen aan de Paul Krugerlaan en een inval in Indiaas restaurant Chawlas2, gelegen aan het Paul Krugerplein. De eigenaar van deze zaken is aangehouden en zit in beperking.

Medewerkers van de Inspectie SZW (voorheen bekend als arbeidsinspectie) hebben divers bewijsmateriaal verzameld. Er werden foto's gemaakt van de boekhouding, mogelijke verstopplekken werden gecontroleerd en alle persoonlijke bezittingen van de op dat moment aanwezigen werden gecontroleerd. 

Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel en staat ook wel bekend als moderne slavernij. Uitbuiting treft met name de zwakkeren op de arbeidsmarkt zoals illegalen, minderjarigen en au pairs. Ook legale migranten zijn vaak slecht op de hoogte van hun rechten als werknemer. Dit draagt bij aan hun gebrek aan weerbaarheid tegen misbruik. 

Bij de inval werd ondersteuning geboden door een speciale dienst van de Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst (FIOD) en door politieagenten van het Parate Peleton (PP). Beide invallen trokken veel bekijks van de omgeving. 

Vanwege het lopende onderzoek kan het Openbaar Ministerie (OM) op dit moment niet meer details vrijgeven.

Update 4 mei: Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat de verdachte een man van 35-jaar is. De aanklacht tegen de verdachte luidt: "zware mishandeling en mensensmokkel door illegale tewerkstelling". Het Indiaas restaurant is voorlopig gesloten.

Foto's en video: Donny Kooistra

bdul4T.JPG

Wa itemdankzijtiplijjn

znKVtE.JPG

DTcD88.JPG

q0OirV.JPG

iS4GuS.JPG

rNez1O.JPG

4M3Jcq.JPG

CbKr5i.JPG

y7vmPe.JPG