Mobiele Eenheid (ME) ingezet na ongeregeldheden in Schilderswijk

Den Haag - De Mobiele Eenheid (ME) is woensdagavond ingezet nadat het onrust werd in de Schilderswijk.

Groepen jongeren hebben meerdere brandkranen opengedraaid ter hoogte van de Parallelweg. Toen medewerkers van Dunea ter plaatse kwamen om de brandkraan dicht te draaien werden zij daarbij gehinderd. 

Een groep van 100-150 jongeren verzamelden zich op de Paralleweg. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en eieren.

Op een gegeven moment werd het te gevaarlijk voor omstanders. Deze website riep omwoners op om de Parallelweg en directe omgeving te vermijden.

Korte tijd later heeft de politie de toegangswegen afgesloten en daardoor kon voorkomen worden dat auto's de Paralleweg nog op konden rijden.

De Mobiele Eenheid (ME) werd ingeschakeld. De Mobiele Eenheid kwam in zware bepakking, met helmen en schilden en de lange lat, ter plaatse en heeft daar een linie gevormd.  Omstreeks 23:30 uur heeft de ME daadwerkelijk opgetreden. Er werden stenen, vuurwerk en voorwerpen richting de politie gegooid. Geparkeerde auto's hebben flinke schade opgelopen. Dunea heeft de brandkraan dichtgedraaid.

De Mobiele Eenheid (ME) en de politie hebben zich vervolgens teruggetrokken. De groep heeft zich daarna verplaatst naar de Hoefkade. Er is een grote groep gevormd midden op de weg van de Hoefkade, en daar is een brand gesticht. Er worden fietsen en ander materiaal op de brandstapel gegooid. 

Er is een Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO) gevormd. Hierin zitten onder andere de politiechef en burgemeester.

Motor- en scooterrijders rijden zonder kentekenplaat en lichten door de wijk. De bestuurders hebben gezichtsbedekking op. De Mobiele Eenheid (ME) rijdt met voertuigen door de straten.

Een politiehelikopter vliegt boven de Schilderswijk. Op Social Media reageren veel mensen vol afschuw. Ook hekelen ze het geluid van de politiehelikopter. 

Of er aanhoudingen zijn verricht is nog niet bekend. Ook is niet bekend of er gewonden zijn. Update 07:30: De politie laat via een persbericht weten dat er 4 mensen zijn aangehouden.

Het bleef nog lange tijd onrustig in de Schilderswijk. Groepen jongeren hadden het kruispunt Vaillantlaan met de Hoefkade 'gegijzeld' en midden op het kruispunt een brand gemaakt. Er werden onder andere pallets, containers en fietsen op het vuur gegooid. 

Update 07:30: Meerdere politiemensen hebben last van oorsuizen als gevolg van het zware vuurwerk dat gebruikt is. Ook zijn er drie poltievoertuigen beschadigd, waarvan er bij 1 de achterruit gesneuveld is door stenen.

Eerder deze week
Dinsdagavond werd bij een opengedraaide brandkraan een verkeersregelaar uitgescholden en bekogeld met eieren. Ook werden er dinsdag twee 17-jarige Hagenaars aangehouden die verdacht worden van het rondrijden en openmaken van brandkranen

Video en foto's: Daan van den Ende, Sebastiaan Barel, Herman van den Woude

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Video: Ingezonden video via WhatsApp-tiplijn (06-15151502)

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

lMcd7u.jpeg

DcNcKd.jpeg

Q44Wcb.JPG

dhIWJI.JPG

UvTnbp.JPG

PDMQso.JPG

F08LyZ.JPG

4oHJnF.JPG

rzjAxC.JPG

R5YKpV.JPG

cxtKdL.JPG

66x3b4.JPG

Pkd0Iy.JPG

tOa6pd.JPG

t0GzUV.JPG

xbPIwK.png

mYTVFY.JPG

Zldetd.JPG

mJMvpw.JPG

K5sdbj.JPG