Kazerne Laak heeft primeur met nieuwe tankautospuit

Den Haag – Vandaag heeft brandweerkazerne Laak de eerste van een reeks nieuwe tankautospuiten voor de regio in gebruik genomen.

Esther Lieben, commandant van brandweer Haaglanden, ontving vandaag de sleutel van het nieuwe voertuig (de 15-7630) uit handen van Remko Niks, namens de leverancier DRV uit Hoogeveen.

Totaal worden er 25 van deze nieuwe tankautospuiten voor de regio Haaglanden aangeschaft.

Na twee jaar bedenken, uitschrijven, overleggen, uitvoeren en produceren is de eerste tankautospuit afgeleverd bij de Haagse brandweer.

De tankautospuit, het ‘standaard’ brandweervoertuig met een vaste bemanning van zes brandweerlieden, kan zelfstandig de meeste incidenten afhandelen. Denk hierbij aan autobranden, kleinere woningbranden, beknellingen en metingen naar gas en CO. In dit voertuig zit ook een bevelvoerder, die leiding geeft aan de brandweerlieden, maar ook aan voertuigen die de tankautospuit bij een incident komen ondersteunen, zoals een hoogwerker, hulpverleningsvoertuig of de grote kraan.

Het voertuig is ‘toekomstproof’, zoals de brandweer dit zelf omschrijft. Een projectteam – bestaande uit voornamelijk ‘de mannen en vrouwen’ die buiten de branden blussen – heeft de nieuwe tankautospuit voorzien van heel wat nieuwe features ten opzichte van de oude voertuigen. Denk aan automatisch openende rolluiken, een 360-graden camerasysteem dat de chauffeur helpt manoeuvreren in kleine ruimtes, de bemanning in de dode hoek kan laten zien of het veilig is om uit te stappen en achteraf terug te kijken is als er mogelijk iets gestolen is.

Ook is er nagedacht over de verstedelijking van de regio. Haaglanden wordt steeds dichtbevolkter, er komen meer woningen en bluswater blijft niet meer zo makkelijk beschikbaar als voorheen.

Het voertuig is iets compacter in afmetingen dan de voorganger (7.10 meter lang, 2.40 meter breed en – inclusief ladderrek op het dak – 3.20 meter hoog), heeft extra water bij zich (2000 liter, waar dit voorheen 1500 liter was) en kan ten behoeve van ‘snel veel water’ makkelijk aan een andere tankautospuit gekoppeld worden om in één klap 4000 liter water ter beschikking te hebben voor de eerste blussing.

In verband met de hygiëne is er tevens een kleine wand ingebouwd, waar hulpverleners na een incident gebruiksvriendelijker de handen kunnen wassen.

Enkele eigenschappen van de nieuwe tankautospuit van kazerne Laak, de 15-7630:

Chassis: Mercedes-Benz Atego
Opbouw: Rosenbauer Compact Line
Gewicht: 14000 kilogram
Verlichting: Alles LED, ook de zwaailichten en de lichtmast op het dak.

Het voertuig is voorzien van luchthoorns met een dag- en nachtstand. Op het dak is een ladderrek gebouwd, die electronisch op en neer kan. De rolluiken zijn van binnenuit te openen bij aankomst van een incident. Dus geen zware rolluiken meer die handmatig moeten worden geopend.

Foto's: Dejan Jeremic

nTAkax.JPG

QW358x.JPG

 

 

PYnkHF.JPG

CHtfZm.JPG

 

IV0pT3.JPG

yeADlR.JPG

k73Xhb.JPG

1dyaRW.JPG

XRT8a2.JPG

g77m0R.JPG

gUh98x.JPG